AcasăActualitateCe (nu) caută Cioloș în ciorba penală Vosganian-Videanu-Romgaz?

Ce (nu) caută Cioloș în ciorba penală Vosganian-Videanu-Romgaz?

În dorința de a-l trage în mocirla lor penală pe Dacian Cioloș, deputatul Sebi Guiță și gașca de penali care-l secondează au scos pe piață o dezvăluire de mic litraj. Invocând o stenogramă a unei ședințe de guvern din 2008, gruparea Guiță-Vosganian susține că Cioloș ar fi implicat în dosarul Romgaz și că este protejat de DIICOT, care refuză să-l audieze. Murătura informațională urât mirositoare a fost preluată pe nemestecate de presa de debara care s-a aruncat asupra micului Dacian cu titluri bombastice și texte mirobolante. Cu stenograma în mână dar cu cerebelul în pungă soldățeii de presă ai sistemului ticăloșit au trăit pe viu revelația unei dezvăluiri senzaționale detonate, din păcate, în șanț.

Chichirezul în dosarul penal Vosganian-Videanu-Niculae nu este decizia guvernelor de a subvenționa gazul metan utilizat de producătorii de îngrășăminte chimice, ci maniera în care s-au dat respectivele discount-uri. Atât Videanu cât și Vosganian au fost utilizați de miliardarul Ioan Niculae drept instrumente pentru a obține prețuri preferențiale la gaz. Îngrășămintele produse erau, în majoritatea lor, exportate la prețuri de dumping, profiturile uriașe ale miliardarului fiind subvenționate de statul român. Discuțiile din guvern asupra subiectului îi arată pe Vosganian în adevărata lui dimensiune, cea de lobist grețos al unor grupuri de interese obscure:

Laszlo Borbely: Domnule Prim-ministru,…domnul Varujan e mai nou în Guvern, s-a discutat în 2005, vă aduceți aminte, când au venit iarăși cu plânsul că, domnule, ce dezastru! Că închid fabricile, nu știu ce… Dacă ne uităm la profitul lor pe anul trecut e 166 de milioane față de 10 milioane în 2006. Deci, bine merci, nu numai că au profitat din nou, ci au mers pe profit, au mers pe export, nici nu ajută pe ăștia ai noștri… deci, nu sunt de acord… Deci, haideți să ne băgăm în ei, haideți să fim mai duri cu ei…

Tăriceanu: Auzi, Varujan, știi ce citesc eu aici? Prețul îngrășămintelor, culmea e că a scăzut de anul trecut. 330 – 340 față de 370 -380 în 2007.

Vosganian: Asta e problema lor, că ne cresc costurile în țară și le scade prețul la export.

Tăriceanu: Da, pentru că altfel senzația mea este că subvenționăm prostește, ți-am spus. Și consumatorul final, individual și industria… Asta e o subvenție…

Vosganian: Am să vă rog să fiți… Lucrurile în privința asta stau așa, stimați colegi. Eu am făcut o Notă în care am prezentat această industrie și am prezentat… Industria are 9.000 de salariați și consumă 70%, consumă numai gaze naturale. Problema însă nu este atât creșterea gazului natural, ci este faptul că, odată cu creșterea gazului natural și, atenție, la ei nu crește cu 8%, la ei crește cu… mai mult, pentru că prețul gazului la industrie este 60% intern și 40% extern și atunci…

Tăriceanu: Nu-i mai bine să importăm noi îngrășăminte din Rusia și China sau de la ăștia care au gaze?!

Vosganian: Domnule Prim-ministru, ar fi bine dar, vedeți dumneavoastră, pe lângă faptul că avem vreo 9.000 de salariați, 70% din producția lor se duce la export, deci…

Tăriceanu: Mai rău! Dacă se duce la export producția, înseamnă chiar că suntem proști.

Vosganian: Păi, nu suntem, că ne crește deficitul… în fine…

Tăriceanu: Auzi, nu mă lua pe mine cu vrăjeala… Noi ce facem?! Eu am înțeles. Practic, trebuie să subvenționăm prețul gazului ca ei să producă și după aia să exporte. Deci, eu nu fac decât prin subvenție să… export subvenția.

Golănia SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) a acordat discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către compania Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate. Interagro înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz, care a fost transformată practic într-un furnizor al unui "client privat privilegiat". DIICOT susține că a pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale. În referatul procurorilor se mai reține că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. În 2013 și 2015 Vosganian a fost făcut scăpat de Parlament care nu a avizat cercetarea sa de către DIICOT.

 

Ce susținea de fapt Dacian Cioloș?

 

Penalii din gașca lui Vosganian care sar să-l acuze pe Cioloș de implicare în decizia luată de guvern cu privire la subvenționarea mascată a Interagro invocă o stenogramă a unei ședințe de Guvern din 2008: „Domnule prim-ministru, în perioada februarie-iulie 2008, combinatele producătoare de îngrăşăminte din România au beneficiat de o reducere comercială de 40$ la mia de mc. de gaze, preţ maxim. Deci a fost un plafon, în condiţiile în care preţul pentru îngrăşămintele din import este în creştere. O concurenţă acerbă se înregistrează mai ales din partea Ucrainei şi, în aceste condiţii, dat fiind faptul că (,) costul cu îngrăşămintele reprezintă cam 22% în momentul de faţă din totalul costurilor la hectar şi că ar putea fi afectată şi productivitatea la hectar, dacă nu se dau îngrăşămintele, am propus Ministerului Finanţelor să continue această politică de acordare şi pentru perioada următoare, până la 31 martie 2009, având promisiune din partea producătorilor de îngrăşăminte din România, în aceste condiţii, că vor livra îngrăşăminte la acelaşi preţ şi în perioada următoare”.

După cum se poate observa Cioloș susținea un mecanism și nu o firmă. Micul Dacian pleda pentru subvenționarea costurilor fermierilor, măsură de esență socialistă și discutabilă, fără a manifesta un partizanat fățiș cu mafia din industria îngrășămintelor. În plus, nu Cioloș a controlat maniera în care a fost aplicată subvenția la prețul gazului și nu el a fost cel care a avizat Interagro ca un consumator eligibil deși datora sume imense către Romgaz ce totalizau circa 70% din bugetul companiei de stat. Sigur că dacă Vosganian și gașca ar fi dorit să sprijine agricultura și nu producătorii de otrăvuri agricole ar fi trebuit să subvenționeze strict prețul cantității de gaz aferentă producerii îngrășămintelor livrate pe piața românească și nu exporturile la preț de dumping și profiturile duse de hârciogi în rezidențe offshore. Tandemul Videanu-Vosganian n-a vizat însă susținerea agricultorilor, ci profiturile imense ale lui Ioan Niculae. În fapt, asta anchetează procurorii și nu măsura în sine. A-l acuza pe Cioloș în această poveste este ca și cum ai acuza producătorul unui pistol că ar fi comis o crimă alături de criminalul care a apăsat pe trăgaci.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare