Primul pas în transformarea CFR în serviciu secret a fost făcut printr-un ordin al ministrului Transporturilor, Alexandru Nazare, conform căruia angajaţii CFR vor avea dreptul să aplice amenzi celor care cumpără fier vechi furat de la calea ferată. De asemenea, CFR va înființa un departament special de investigaţii, care va urmări, prin agenţi sub acoperire, reţelele de trafic de fier vechi, material rulant, garnituri de tren, reţele electrice, poduri, podeţe, gări şi halte care operează în România şi care nu au înţeles încă unde trebuie să contribuie cu fonduri.
Agenţii, recrutaţi dintre cei mai duri ciocănari, vor avea dreptul de a purta imitaţii originale de arme şi de a lovi cu ciocanul fără somaţie. Deşi în planul inițial se considera că una dintre principalele metode de prindere a infractorilor o reprezenta organizarea de flagrant delicte, momentan s-a renunțat la această tehnică, deoarece niciunul dintre agenţi nu a reuşit să reziste tentaţiei de a trece cu banii măcar 5 minute pe la păcănele. În felul acesta au căzut la datorie mulţi oameni de valoare pentru instituţie şi pentru majoritatea cămătarilor din zonă.
Un alt departament special va fi cel de protecţie internă a CFR. Personalul acestui departament va urmări scurgerile de informaţii către exterior şi va anihila orice tentativă a unei terţe părţi de a interfera în afacerile interne ale angajaţilor CFR. Cei care vor fi depistaţi că încheie afaceri care au o valoare contabilă mai mică de 10.000 de euro vor fi consideraţi infractori şi informaţiile despre tranzacţia cu pricina vor fi transmise organelor judiciare competente.
Aria de responsabilitate a agenţiei de informaţii a CFR va fi, deocamdată, limitată la nivelul reţelei de căi ferate, dar se prefigurează deja constituirea unui serviciu de informaţii externe al CFR care va strânge date despre amenințările care pot veni de la reţelele de tramvai şi de metrou din România.