Datorită succesului fulminant al cărților și studiilor științifice scrise în pușcărie, soldat cu eliberări binemeritate, Marian Vanghelie a achiziționat din timp tirajele întregi ale viitoarelor sale opere de după gratii. Fostul primar e îngrijorat de acțiunile Justiției îndreptate împotriva lui și care s-ar putea concretiza într-o sentință nefavorabilă; așa că și-a pregătit strategic o reducere substanțială a pedepsei, oricât de drastică ar fi aceasta. "Să moară mama", a declarat dl Vanghelie, "poa' să-mi dea ăștia cât vrea pxxa lor. La ce mâzgăleli mi-am cumpărat eu pe persoană fizică, până la vanghelion sunt sigur liber". Ne-am interesat și trebuie să-i dăm dreptate virtualului, deocamdată, autor: lista lucrărilor adjudecate este una într-adevăr impresionantă. Enumerăm titlurile, așa cum ne-au fost comunicate de renumitul critic literar Gorobete Brăiloiu, cel care va scrie prefețele tuturor cărților semnate Vanghelie:
1. "Tractatus de intellectus emendatione", apărută din eroare până acum pe numele lui Baruch Spinoza. Dl Vanghelie va întreprinde un excurs exhaustiv asupra progresului înțelegerii umane, cu accent pe evidențierea necesarului în tot ce făptuiește omul pe drumul trasat de Dumnezeu. Sunt informații că filosoful Marean nu-l va acționa în judecată pentru plagiat pe numitul Spinoza, datorită faptului că și acesta a avut, precum autorul român, tată evreu.
2. "Metaphysische Anfangsgründe der Naturwissenschaft", despre care se credea că ar fi fost scrisă de Immanuel Kant în 1786. De altfel, lucrarea dlui Vanghelie va corecta clar unele imperfecțiuni frizând dogmaticul vehiculate de Kant în ce privește ideile regulative ale rațiunii. Dl Brăiloiu apreciază acest studiu vanghelian drept cel mai solid argumentat, susceptibil de a aduce reducerea cea mai consistentă a cuantumului pedepsei.
3. "Die Welt als Wille und Vorstellung", indexată anterior, din motive neclare, drept opera de căpătâi a lui Arthur Schopenhauer. Se va constata fără dubii că dl Vanghelie se detașează viguros de pesimismul germanului, voința fiind pentru autorul nostru un impuls existențial ce duce spre satisfacții și împliniri, nedevenind o sursă de suferință, cum fals a susținut Schopenhauer.
4. "Principles of Human Knowledge", titlu coincizând irelevant cu acela al lucrării lui George Berkeley din 1710. Diferențele sunt uriașe ca de la cer la pământ, dl Vanghelie repudiind hotărât concepția lui Berkeley asupra prevalenței ideii în fața obiectului fizic. Nu faci vanghelioane de succes din idei pure fără să te bazezi pe obiecte concrete, singurele capabile de a-l aduce pe Tom Jones să le cânte pensionarelor înlăcrimate "Delilah".
5. "Pensées sur l'interprétation de la nature", despre care s-a crezut a fi un eseu al lui Denis Diderot apărut în 1751. Va fi observabil de către oricine că influența lui Bacon evidentă la francez lipsește cu desăvârșire în studiul dlui Vanghelie, domnia sa fiind un adversar cunoscut al prezenței baconului de import în meniurile vanghelioanelor românești.
Lucrările prezentate succint aici sunt definitivate, adică achitate, cu bon fiscal valabil și toate obligațiile către Stat în deplină regulă. E posibil ca dl Vanghelie să mai scrie câteva săptămâna viitoare, pentru a nu fi acuzat că s-ar fi inspirat, redactând cinci opere, din creația literară a recent lansatului autor Copos.