Dacă stilul în care obișnuiești să conduci este unul agresiv, te poți aștepta oricând la o defecțiune a kitului de ambreiaj. Durata de viață a pieselor auto este direct proporțională cu felul în care obișnuiești să îți manevrezi mașina, dar și cu timpul care a trecut sau cu kilometrii parcurși de la ultimul schimb pe care l-ai realizat. Cel mai urât vis al unui șofer este defectarea kitului de ambreiaj, pentru că înlocuirea acestuia nu presupune doar costuri mari, ci și o durată a lucrărilor care s-ar putea să îți blocheze mașina în service pentru mai multe zile decât te-ai putea aștepta.
Pentru a înțelege mai bine cum poți avea grijă de autoturismul tău și cum poți prelungi durata de viață a kitului de ambreiaj, am pregătit pentru tine informații utile despre această componentă a mașinii.
Ce este kitul de ambreiaj?
Ambreiajul este un ansamblu de piese poziționat între cutia de viteze și motor, cu rolul de a întrerupe fluxul de putere dintre cele două componente. Așa cum probabil știi deja, ambreiajul este prezent doar la mașinile care au cutii de viteze manuale. Un kit de ambreiaj conține volantă, disc de ambreiaj, placă de presiune și rulment de presiune, iar când una din acestea se defectează, e nevoie să investești într-un kit nou.
Care sunt semnele că ambreiajul are probleme?
Există mai multe situații în care ai putea anticipa defectarea kitului de ambreiaj și ai reuși să ajungi la service-ul auto înainte ca mașina să cedeze în mijlocul unei intersecții. Iată care sunt semnele care te anunță că trebuie să faci o vizită la mecanicul tău de încredere:
1. Zgomot nefiresc
Kitul de ambreiaj este o componentă complexă a mașinii, așa că zgomotul pe care îl poți sesiza în timpul deplasării poate surveni din diverse motive. Este posibil ca volanta acestuia să fie uzată, discul de frecare să aibă un defect sau pur și simplu întreg kitul să fie folosit pentru prea mult timp. Poți primi o diagnoză corectă dacă te adresezi unui service autorizat.
2. Mașina nu intră în viteză
Mecanicii folosesc des o expresie pe care cu siguranță ai întâlnit-o și tu. Dacă mașina nu intră în viteze „la rece”, adică imediat după ce motorul a fost pornit, cel mai probabil placa de presiune nu mai poate lucra așa cum ar trebui, deci nu reușește să cupleze volanta complet, atunci când apeși pedala de ambreiaj.
3. Pedala de ambreiaj rămâne într-o poziție anormală
Orice șofer își cunoaște mașina, deci mai mult ca sigur știi și tu care este poziția în care pedala de ambreiaj ar trebui să stea, atunci când nu o calci. Dacă aceasta se ridică mai sus decât ar fi normal, înseamnă că placa și discul de ambreiaj sunt uzate, iar dacă pedala rămâne înfundată, e semn că presiunea din sistemul hidraulic a scăzut. În cel mai rău caz, pedala de ambreiaj poate rămâne blocată, iar această situație ar determina imposibilitatea de a mai conduce mașina.
4. Ambreiajul patinează
Dacă observi că mașina își mărește lent viteza la accelerare, deși tu apeși pedala cu putere, și simți miros de garnitură arsă, înseamnă că transmisia nu mai funcționează cum trebuie, deci motorul primește informații eronate. Acesta ajunge să fie turat în gol, iar mașina se deplasează cu greutate, pentru că nu reușește să prindă viteză.
5. Cilindrul hidraulic este defect
Dacă atunci când urci la volan sesizezi umezeală sub pedala de ambreiaj sau pe mochetă, fără să existe o altă cauză pe seama căreia poți pune prezența apei, ar trebui să te îngrijorezi, pentru că asta înseamnă că cilindrul hidraulic urmează să cedeze. Dacă nu vei face o programare urgentă la service, e posibil să rămâi în mers fără ambreiaj, iar lichidul să se scurgă complet.
Dacă ai observat prezența unuia dintre semnele de mai sus, nu amâna să ajungi cu mașina la un mecanic. Dacă specialistul îți pune un diagnostic care presupune înlocuirea acestei componente, e bine să știi că poți comanda un kit ambreiaj de la ePiesa la preț avantajos ca să te poți bucura de mașina ta într-un timp cât mai scurt și să ai parte de drumuri în siguranță la volan.