Astăzi, 11 aprilie 2024, pentru a marca Ziua educației financiare, Guvernul Marcel Ciolacu a aprobat Strategia Națională de Educație Financiară (SNEF) propusă de Ministerul Educației în colaborare cu Ministerul Finanțelor.
În ciuda eforturilor ministerului de resort de a aduce educația financiară în unitățile de învățământ, adevărații profesori în acest domeniu sunt în alte branșe bugetare.
Mii de polițișFpreoți
ti, medici și funcționari publici și-au arătat însă disponibilitatea de a-i învăța voluntar pe elevi și nu numai (pentru că omul cât trăiește învață) cum se acordă corespunzător o șpagă.
Vă prezentăm câteva reguli de bază învățate de la profesorii sistemului bugetar din țara noastră:
- Un om educat financiar nu dă șpaga agentului de circulație la vedere, ci o plasează tacticos în actele prezentate organului.
- Dacă ai o educație financiară minimală, nu îi vei înmâna șpaga cadrului medical în fața unității spitalicești, ci după un paravan menit dezechipării (în acest caz, de bani) din cabinetul său.
- Un om educat din punct de vedere financiar nu va prezenta niciodată la ghișeul unui funcționar public un dosar incomplet, lipsit de esență, adică șpagă, ci va plasa cel mai solid argument între paginile 1 și 2, cel mult 2 și 3. Menționăm că dosarele prezentate funcționarilor din administrația publică locală trebuie să fie “cuSUTE”. La nivelul administrației centrale se stabilește pe nivel de ramură.
Dacă în sistemul de învățământ preuniversitar mai este mult de tras cu educația financiară a elevilor, în mediul academic decanii le-au predat de mult cursurile esențiale studenților care tot nu au înțeles valoarea manualului.
Deoarece există posibilitatea ca textul de mai sus să fie citit și de politruci și “prostaci” cu inteligențe artificiale, facem mențiunea: ACESTA ESTE UN PAMFLET! JOS CENZURA PRESEI!