Despre atacul Ambasadei Rusiei la Custodele Coroanei
În condiţiile în care Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei, este un istoric de meserie, e greu de înţeles atacul Ambasadei sale de la Bucureşti îndreptat împotriva legatarului Familiei Regale Române, în condiţiile în care aceasta era înrudită cu cea imperială rusă.
El ştie mai bine ca noi, cum cele două familii înrudite au vrut să-i căsătorească pe prinţul Carol al ll-lea cu Olga a Rusiei, fiica ţarului Nicolae al-II-lea, dar prinţul român nu a fost prea încântat. La aceea dată, junele regal era îndrăgostit de-o tânără româncă, Ella Filiti, prietena bună a surorii lui, Elisabeta. „Păsărica", aşa cum o alinta viitorul rege, a fost prima lui iubire de la 20 de ani. Olga, mai durdulie, nu i-a căzut cu tronc.
Poate că niciunde în Balcani, Ţarul n-a fost mai bine primit decât în vizita de la Constanţa, de la 1 iunie 1914, când s-au perfectat mai mult ca sigur noua înrudire.
În timpul primului război mondial, pentru a fi adăpostit de Puterile Centrale, Tezaurul României a fost încredinţat Moscovei, doar datorită bunelor relaţii de familie între suveranii celor două ţări. Niciodată nu ni s-a mai returnat.
Au venit anii bolşevismului, ziua uciderii Ţarului şi a întregii familii. În schimbul bunelor relaţii ni s-au trimis de la Moscova agenţii comunismului. Mulţi n-au mai plecat aproape 70 de ani. Comunismul a rupt orice legătură între cele două popoare, chiar dacă guvernanţii de la Bucureşti au fost o vreme sub obedienţa regimului criminal.
Anii de ocupaţie sovietică au produs anti-rusismul generalizat şi azi în societate.
Puterea de la Kremlin, după prăbuşirea imperiului sovietic, n-a făcut nimic pentru a atenua rănile produse, ba chiar crimele, de-a dreptul.
S-ar fi cuvenit măcar o serie de scuze, dar nimic. Aceeaşi aroganţă, acelaşi dispreţ, o lipsă totală de politeţe a diplomaţiei ruseşti se exfoliază astăzi şi scoate carnea macră a urii contra celor care altă dată erau cei mai buni prieteni ai Ţarului.
Se vede cu ochiul liber că diplomaţii ruşi nu dau două parale pe ţarii lor, ultimul fiind ucis mişeleşte, împreună cu întreaga sa familie.
Dar ce s-a întâmplat?
După ce M.S. Margareta s-a arătat îngrijorată, în faţa corpului diplomatic, de atacurile Rusiei asupra unei părţi a Ucrainei şi a intervenţiei militare din Orientul Mijlociu,Ambasada Rusieia lansat pe pagina sa de facebook un atac dur la adresa moştenitoarei Casei Regale româneşti. “Custodele Coroanei a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securității și bunăstării nu doar a propriului stat, ci și cel puțin a unei jumătăți din Eurasia și a întregului spațiu euro-atlantic”. Comentariul, apărut sub haştag #RO,e intitulat “Despre fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui tronului românesc.”
În faţa tuturor diplomaţilor., Majestatea Sa a calificat Pactul Ribbentrop-Molotov, drept unul odios, “semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea.”
În discursul său, Margaretaa salutat eforturile NATO în susţinerea apărării aliaților noștri baltici. “Securitatea lor rămâne securitatea noastră”, a afirmat Majestatea Sa. De asemenea, a salutat și contribuțiile aliaților noștri în apărarea României. Ceea ce a enervat Ambasada Rusiei de la Bucureşti a fost, probabil, întrebarea dacă “facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina și în jurul Mării Negre,” precum’şi enumerarea ultimelor atacuri ale Rusiei în flancul sudic al NATO. S-a referit la agresiunile militare asupra Georgiei din 2008, asupra Ucrainei din 2014 și intervenția din Orientul Mijlociu în 2015.
Ambasada Rusiei a scris, în replică, deloc protocolar: “Custodele Coroanei a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securității și bunăstării nu doar a propriului stat, ci și cel puțin a unei jumătăți din Eurasia și a întregului spațiu euro-atlantic. Din păcate, în comparație cu grandiozitatea planului, concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut.”
Poate că amintirile istorice îl răscolesc pe ambasador. Probabil că ştie că Regina Maria a României a vrut să-şi organizeze în Balcani un fel de Commonwealth de state independente, nu vasale.
Dacă despre euromaidan (protestul din 2004 din centrul Kiev-ului), Ambasada Rusiei a spus că a fost finanţat de puterile occidentale şi a dus la ascensiunea la putere a unor forţe “super corupte, cu o concepţie neonazistă asupra lumii”, la capitolul Donbass, “moştenitoare celor "cinci generații" ale familiei regale a României nu este capabilă să înțeleagă motivele populației din Ucraina de Est, forțată, în fața terorii neo-naziste, să pună mâna pe arme pentru a proteja memoria istorică a strămoșilor săi glorioși, propria cultură și limbă maternă.”
Tânărul istoric Tudor Vişan Miu consideră că ”Rusia are atitudine sfidătoare” şi că tensiunile par a se escalada.
Diplomaţia e anticamera războiului, dar când diplomaţii aduc jigniri distanţa între pace şi război e ca dintre chibrit şi trotil. Să ne ferească Dumnezeu!