Donald Trump și Greta Thunberg față în față la Davos : la așa cap, așa căciulă
Donald și Greta vor fi cu siguranță în centrul atenției la Conferința de la Davos de anul acesta care are loc între 21 și 24 ianuarie. Sunt perplexat de actuala situație și nu pot spune decât că la așa cap, așa căciulă. Ne aflăm într-adevăr într-o situație de criză majoră în ceea ce privește degradarea continuă a mediului, dar oare aparițiile televizate ale unei tinere scandinave care a traversat Atlanticului de Nord la bordul unei ambarcațiuni ne vor salva?
Greta Thunberg este o tânără cu intenții probabil bune, dar cu o viziune necoaptă. S-a aruncat într-un joc pe care nici ea nu îl înțelege și care este peste puterea ei de înțelegere. Momentul primirii premiului Nobel pentru pace anul trecut de către această „fetișcană” de doar 16 a fost primit cu opinii cât se poate de diverse. În timp ce marile publicații de peste ocean ca The Guardian sau The Times o lăudau aproape mesianic pe Greta, alți jurnaliști de nișă precum Paul Joseph Watson de la Info Wars priveau sceptic și poate chiar hahaleric decernarea acestor lauri. Poate că ar fi timpul să lăsăm și pe anumiți specialiști să își ia partea lor de merit, să iasă în față și să formeze opinii pentru că nu prin simple vorbe vom salva situația miilor și miilor de specii amenințate cu dispariție sau topirea calotelor glaciare și a permafrostului siberian. Pentru asta vom avea nevoie cu siguranță de studii, de date și mai ales de inovație.
Dar nici cu Donald J. Trump nu îmi e rușine, președintele american pare opusul Gretei și asta se vede nu numai la vârstă, ci și la modul în care cei doi văd această problemă, de altfel gravă. Donald pare să de-a frâu liber unui lung și gros șir de teorii ale conspirației privind criza climatică, el neagă insistent intervenția omului asupra naturii, pare că ține ochii închiși atunci când parcă toată planeta arde. Numai anul trecut au incendiat Amazonul și Congo, iar acum se pare că Australia, mâine, poimâine Doamne ferește Europa și America și atunci cum te vei mai putea ascunde de crunta realitate, când propria-ți curte îți arde?
În fine, ultima oară când s-au întâlnit cei doi a ieșit un mare circ. Se întâmpla în septembrie 2019 în cadrul Adunării Generale O.N.U. la New York. Atunci, tânăra activistă a fost invitată să ia cuvântul asupra problemelor legate de mediu. Ea a intrat într-o stare agitată, frustrată fiind de incapacitatea liderilor lumii de a face o schimbare în favoarea naturii, lucru care a costat-o foarte mult. A ajuns rapid subiect de meme-uri, de glume și de parodii în spațiul public. Chiar comediantul român Silviu Gherman a pus pe You Tube un videoclip foarte amuzant cu un titlu revelator: „Greta Då Rusynne”, acesta dovedindu-se un adevărat succes strângând 197 de mii de vizualizări până la momentul de față.
Donald Trump nu a stat deoparte și fiind și a răspuns rapid Gretei în modul său specific printr-un tweet făcând poate pe drept referire la vârsta ei fragedă și la faptul că ea a avut o izbucnire agitată în cadrul adunării: „Ea pare a fi o fată foarte fericită care se uită spre un luminos viitor”. Greta nu a ezitat deloc să-și schimbe la rândul ei biografia pe Twitter, conformându-se: „O foarte fericită fată care se uită spre un viitor luminos.”
E bine să stăm cu ochii pe ultimele știri atunci când vine vorba de Davos 2020. Tensiunea deja se agită și pare că un nou duel al cuvintelor și minții între două dintre cele mai cunoscute personaje ale lumii se pregătește. Recent, când Times a declarat-o luna trecută pe Greta Thunberg persoana anului 2019 Donald a ieșit iară la atac.