Jocurile de noroc au însoțit omenirea de-a lungul istoriei. În momentele de răgaz, oamenii au căutat mereu să se distreze, iar gamblingul le-a oferit satisfacție rapidă.
Amforele grecești antice înfățișează soldați jucând zaruri, iar picturile din Evul Mediu țărani și nobili practicând jocuri de tip loterie. Mai târziu au apărut cărțile de joc, iar cu trecerea timpului locuri speciale pentru practicat jocuri de noroc. Este firesc ca o activitate cu o istorie așa de lungă să nască mituri. Pentru că unele dintre acestea se pot dovedi periculoase, este util să le cunoaștem.
1.Gamblingul este un mod de a face bani
Acest mit te poate duce la sapă de lemn dacă îl iei în seamă. Jocurile de noroc sunt prea imprevizibile pentru a le considera o sursă de venit și, oricum, sunt realizate astfel încât casa să aibă mereu un avantaj. Chiar dacă uneori câștigi, pe termen lung obții mai puțini bani decât cheltuiești.
2.Jocurile de noroc nu creează dependență
Gamblingul uzează de mecanisme psihologice bazate pe relația dintre stimul și recompensă și poate induce dependență. De aceea, este important să conștientizezi riscul și să eviți jocul îndelungat și comportamentul de tip compulsiv. Este mai ușor să previi adicția decât să o tratezi.
3.Dacă joci în continuare, îți vei recupera banii
Mitul recuperării banilor se bazează pe o credință irațională, conform căreia după câteva runde păguboase urmează și cele câștigătoare. Acest tip de compensație nu există în gambling. Este posibil să pierzi continuu până rămâi fără nimic, așa că stabilește-ți o limită de retragere, pe care să o respecți la fiecare sesiune de joc.
4.Dacă-ți permiți, jocul compulsiv nu este o problemă
Persoanele cu posibilități financiare mari nu resimt șocul pierderii unei sume importante la fel ca cele cu venituri medii sau mici. Chiar dacă pare un avantaj să ai de unde pierde, acest lucru se poate dovedi o capcană suplimentară. Riscul de a dezvolta dependență și de a pierde timp și bani suplimentari crește. Relațiile cu familia, apropiații și cele profesionale sunt puse sub presiune. Controlul de sine este imperativ oricâți bani ai avea.
5.Persoanele dependente joacă zilnic
Faptul că nu practici zilnic jocuri cu păcănele sau de alt tip nu înseamnă că ai control total asupra ta. Unii jucători compulsivi petrec câteva zile jucând, fac o pauză și apoi revin iar la un joc haotic, în care petrec multe ore și cheltuie sume mari. Dacă ai un astfel de comportament, ar trebui să-l corectezi, fie singur, fie cu ajutorul cuiva.
6.Experiența îți crește șansele de câștig
Jocurile de noroc nu sunt activități sportive sau mentale. Hazardul determină rezultatul, așa că experiența nu contează. Poți cunoaște jocul la perfecție, tot este posibil să pierzi.
7.Există sloturi profitabile și neprofitabile
Un mit des întâlnit spune că unele păcănele aduc des câștiguri, spre deosebire de altele. Adevărul este că toate sloturile oferă atât șansa de a câștiga, cât și de a pierde. Dacă ai avut noroc o dată nu înseamnă că acel joc este avantajos.
8.Gamblingul generează doar probleme financiare
Dacă petreci mult timp jucând la cazino, nu riști doar să pierzi bani, ci și să ai o viață personală și profesională deficitară. Jocul compulsiv îți poate afecta performanța la job, relațiile de muncă sau familiale și poate conduce la izolare socială și probleme mentale.
9.Pasionații de jocuri de noroc comit infracțiuni
Majoritatea jucătorilor sunt oameni cu un comportament social adecvat și nu comit infracțiuni. Instalarea dependenței poate duce însă la pierderi mari și acumularea de datorii. Din acest moment, riscul de a fura sau de a obține bani prin alte metode ilegale crește.
10. Când te simți norocos urmează să câștigi
Senzația că ești norocos este doar o iluzie. Nu ai de unde să știi ce se va întâmpla, așa că păstrează o atitudine responsabilă față jocurile de noroc. Stabilește un interval de joc și un buget limitat de posibilitățile tale financiare.
Jocurile de noroc sunt distractive, dar nu lua în seamă miturile care circulă printre pasionați. Bucură-te responsabil de gambling.