În urmă cu câteva zile, inspectorii ANPC au ieşit la muls magazinele cu lactate şi ce să vezi? Analizele de laborator au arătat că, în jumătate dintre probele verificate, lichidul ăla alb, care poartă numele oficial de „lapte”, este, de fapt, o chestie complexă, în care intră puţintel lapte, iar de restul seu, sare, untură de porc, făină, lapte praf, uleiuri vegetale şi aditivi, în funcţie de posibilităţile materiale şi financiare ale „lăptarilor”.
Evident, s-a lăsat cu amenzi şi închideri de chioşcuri.
Contactat de Academia Caţavencu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Lapte din Înlocuitori, dl Andrei Balaban, s-a arătat scandalizat de rezultatele controalelor ANPC, pe care le consideră un abuz, iar rezultatul lor, o afectare a imaginii publice a producătorilor din branşă.
„Ne vom adresa Justiţiei, care trebuie să facă dreptate şi-n acest caz! Domnii judecători vor trebui să ţină seama de faptul că noi avem o atitudine pozitivă atât faţă de vaci, cât şi faţă de copii, pensionari şi săraci. Gândiţi-vă, de pildă, la vacă. În loc să-i cerem să facă 20 de litri pe zi, ca alţii, noi ne mulţumim cu 5, restul de 15 completându-l cu apă şi aditivi. E vaca mai puţin chinuită? Esteee! În al doilea rând, laptele nostru este mult mai hrănitor decât cel obişnuit. Are făină, are sare, are seu – ce-ar mai trebui, ca să fie un prânz complet? Poate câteva ouă, atât! Pensionaru’ vine, cumpără un kil cu 5 lei şi are echivalentul caloric al unei mese de 10 lei! Dacă-i punem şi puţin zahăr, bietul sărac ar avea, într-un singur produs, şi antreul, şi felul principal, şi desertul!”.