AcasăInterviuDr. Ernest Oberländer Târnoveanu: „Mesajul statuii lui Traian e...

Dr. Ernest Oberländer Târnoveanu: „Mesajul statuii lui Traian e atât de abscons, încât nici românii nu-l înțeleg!“

Statuia împăratului Traian de la Bucureşti nu încetează să stârnească discuţii. Unii o consideră genială, alţii spun că e un kitsch. Dr. Ernest Oberländer Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, ne-a acordat un interviu şi am simţit, în vorbele lui, că s-ar fi bucurat mai mult să primească nişte pui de-ai cloştii de aur, decât o căţea leşinată din bronz…

 

Domnule director, v-a plăcut cadoul lui Oprescu?

Vă mărturisesc că nu mi-a prea plăcut. Nu este o lucrare artistică atât de reuşită, încât să provoace extazul privitorilor.

Cât va sta statuia acolo?

Ca să fiu în spiritul lui nenea Iancu, care spunea despre o publicaţie că „apare când iese de sub tipar“, pot spune că statuia va sta aici până când va fi luată. Mai precis, până când vor începe lucrările de restaurare a Muzeului. Cât mai repede, sper eu!

Există riscul ca turiştii străini să înţeleagă greşit mesajul artistului?

Mesajul e atât de abscons, încât nici românii noştri nu-l pricep! E superbă metafora genezei poporului român – capul lupoaicei romane care se îmbină cu stindardul dacilor. Din păcate, realizarea artistică nu se ridică la înălţimea ideii, drept care unii cetăţeni au considerat că văd, de fapt, un câine care mănâncă salam şi face cârnăciori subţiri…

Specialiştii spun că lupoaica ar fi, de fapt, o corcitură de maidanez cu dog german. Ce părere aveţi?

Înainte de a deveni arheolog, aş fi vrut să mă fac zoolog, dar am renunţat la idee. De aceea, nu mă pot pronunţa asupra rasei animalului…

Să fie goliciunea împăratului o aluzie la clasa politică actuală?

Nu cred că artistul s-a gândit la vreun Traian din prezent, ci doar la cel din trecut. De altfel, Sorin Oprescu nu e chiar aşa mare fan al preşedintelui încât să-i pună statui aluzive prin Bucureşti!

Nu vă e teamă că o vor lua acasă iubitoarele de animale cu fuste multe?

Riscul e minor: statuia e bine prinsă în buloane, are 500 kg şi nu cred că le-ar fi aşa de uşor să o ia la ele la palat!

Dotările lui Traian corespund adevărului istoric sau a exagerat artistul?

Se ştie că Traian avea o înclinare sexuală incriminată, până nu demult, de Codul penal. Cât de bine era dotat nu ştim însă şi nu putem comenta, în cazul de faţă. Asta a fost viziunea artistului!

N-ar fi fost mai potrivită vremurilor o statuie cu Traian ţinându-l în braţe pe Decebal?

Probabil că ţinându-se de mână ar fi fost mai bine pentru amândoi. Pentru că nici Decebal nu era un personaj dus la biserică şi dacă s-ar fi văzut la Traian în braţe, poate că ar fi fost tentat să verifice dacă vertebrele gâtului sunt suficient de rezistente!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare