Când tocmai se mai calmaseră apele din Canalul Mânecii, tulburate mișelește de armata de emigranți români care vin în Regat să facă gălăgie mai ceva ca emigranții arabi, chitiți să impună Sharia autohtonă, Legea de pe Târgu-Ocna, un alt scandal a luat o amploare obscenă. Morocănoșii birtanici au descoperit că în Lasagna producătorului suedez Findus nu era vită, ci cal. Inițial n-am crezut că o să iasă așa mare tămbălău. Dacă lasagna respectivă era bună, care-i problema? Au descoperit o nouă rețetă. Ei bine, nu, probabil că nu se potrivea cu nu știu ce soi de ceai, așa că s-a născut o întreagă teorie a conspirației cu și despre căluți. Findus a dat vina pe francezii de la Comigel, procesatorul cărnii, care a zis că de vină e furnizorul, și el francez, Spanghero, care a dat telefonul fără fir unor olandezi și ciprioți, ca, în cele din urmă, calul mort să fie aruncat în curtea noastră. Că, vezi Doamne, noi suntem atât de retrograzi încât nu facem deosebire între tipurile de carne
și le etichetăm prost. Să zică mersi că n-au primit maidanezi. În fine, pentru că Statul Român nu are gură sau, mai degrabă, are frică de licuricii mari din Vest, sau nu știe engleză, precum ambasadorul Jinga, companiile românești și-au făcut dreptate singure. Noi am stat de vorbă cu Olimpiu Şoneriu, directorul CarmOlimp, firmă al cărei nume a fost implicat în scandal.
Reporter: Multă lume nu a auzit, până la recentul scandal, de CarmOlimp. Cine e și cu ce se ocupă CarmOlimp?
Olimpiu Șoneriu: CarmOlimp este unul dintre cei mai mari producători și distribuitori de carne și cel mai mare producător și distribuitor de carne ambalată în atmosferă protectoare la gramaj fix din țară. În prezent, operează 50 de magazine proprii și peste 60 de unități în sistem franciză, deținând de asemenea mai multe ferme de creștere a animalelor.
Rep: După 18 ani de experiență, mai e posibil ca la CarmOlimp să nu se facă deosebire între carnea de cal și cea de vită?
O.Ș.: Nici măcar un copil nu poate face această confuzie! Diferențele sunt foarte vizibile.
Rep: Și totuși procesați mai multe tipuri de carne, ar fi posibil să se amestece între ele? Un angajat neatent care a pus carne de cal în locul celei de vită?
O.Ș.: PROCESĂM carne de vită și de porc, nu carne de cal! Carnea de cal a fost livrată la export integral, la cerere, sub formă de carne congelată, în bucăți mari și fără a fi procesată.
Rep: Să presupunem totuși că așa au stat lucrurile. Cei mai afectați n-ar fi producătorii români? Carnea de cal nu-i mai scumpă decât cea de vită? Nu-i o delicatesă?
O.Ș.: Nu mai putem presupune nimic. Ancheta s-a terminat, România a exportat carne de cal legal, conform tuturor standardelor europene și a etichetat-o ca atare. Carnea de cal este o delicatesă, dar doar în câteva țări din Europa; probabil datorită cererii mai mici, este puțin mai ieftină decât cea de vită.
Rep: Există pe piața românească produse care conțin carne de cal de la CarmOlimp? Sau e numai pentru străinii pretențioși?
O.Ș.: Nu, CarmOlimp nici măcar nu procesează carne de cal; aceasta este numai pentru export și se taie în abator doar la cererea partenerilor externi. Se livrează doar sub formă de carne macră, congelată, în blocuri mari, de 25 kg. Nu producem specialități (nici măcar carne tocată!) din carne de cal.
Rep: E ceva putred la mijloc în toată afacerea? Și nu mă refer la carnea de cal…
O.Ș.: Evident, pentru un ochi avizat e foarte simplu de observat că e ceva putred la mijloc. Orice carne din UE pleacă la export cu certificate de trasabilitate, ea este verificată de mai multe ori și nu au cum să apară astfel de greşeli. Cu tot respectul, procesatorul care a primit carnea nu poate fi numit de bună-credință, așa cum cei care au arătat cu degetul spre România nu pot fi numiți parteneri viabili. În plus, dacă ne uitam la cantitățile exportate (foarte mici, chiar infime), va deveni evident că problema este departe de România.
Rep: De unde provin caii? Sunt crescuți special pentru asta, precum porcul, vita?
O.Ș.: Nu creștem cai pentru tăiere, întrucât România nu consumă carne de cal. Caii provin de la micii fermieri din Transilvania și intră în abator doar la cerere, atunci când avem exporturi, și doar însoțiți de un certificat medico-veterinar.
Rep: Multă lume consideră calul ca fiind un animal nobil. De ce să-i mâncăm?
O.Ș.: Haideți să nu trecem granița dintre economie și filosofie sau antropologie. Noi, românii, nu-i mâncăm; englezii nu-i mănâncă nici ei (până nu sunt păcăliți de francezi, se pare), dar este de la sine înțeles că trebuie să respectăm libertatea, diversitatea și obiceiurile fiecărui popor în parte, atâta timp cât nu sunt canibali (râde).
Rep: Are salamul de Sibiu carne de cal, așa cum spune mitul urban?
O.Ș.: Mitul urban provine din vremea comunistă. Despre ce fel de carne conțineau în acea vreme mezelurile e mult de discutat. Astăzi salamul de Sibiu nu conține carne de cal.
Rep: Pregătiți o acțiune împotriva celor care au implicat numele CarmOlimp?
O.Ș.: Noi am fost de bună credință încă din prima zi: am răspuns tuturor întrebărilor, am primit presa străină ca la pelerinaj, am trimis comunicate de presă. Numele CarmOlimp a fost scos de sub orice dubiu încă dinainte să fie pronunțat (vă reamintesc, din întâmplare, noi nu am exportat carne de vită pe tot parcursul anului 2012, așadar și dacă această carne ar fi provenit de la noi, ceea ce încă nu știm, aceasta a părăsit România corect etichetată și respectând toate normele în vigoare). Așadar, până în acest moment CarmOlimp nu a suferit prejudicii, deci nu avem împotriva cui îndrepta o acțiune. Suntem extreme de jigniți, în schimb, de acuzația generalizată asupra producătorilor români și asupra României. Considerăm că statul român ar trebui să pregătească o acțiune împotriva celor care au implicat numele României.
Publicat în revista AC, nr. 8 (18 – 24 februarie)