La Comic-Con, am reușit să-i prindem pe creatorii Robotzi, Ramoo și Codin de la Creative Monkeyz în timp ce semnau autografe pentru mulțimea de oameni adunată constant la standul lor. Subiectele noastre: despre școală alternativă, diferențe publicitare între mici și creveți sau următoarele lor proiecte.
AC: Ce este Creative Monkeyz?
Codin: Creative Monkeyz, în momentul acesta, este destul de greu de definit într-o singură frază … este un proiect cultural-educativ, care are și o componentă pronunțată de entertainement. Este, pur și simplu, educație alternativă.
AC: Ce înseamnă educație alternativă mai exact?
Codin: Se referă la metode care trec dincolo de sistemul standard de educație care, după părerea noastră, nu mai funcționează, e perimat. Nu poate fi restructurat, ci doar regândit complet. Și atunci apar tot felul de alternative care livrează informație extrem de utilă pentru tineri sau oameni care au nevoie de aceasta, nu doar pentru tineri, ci și pentru cei care sunt așa în spirit, în forme ceva mai ușor digerabile, fără să presupună să stai în bancă, cu mâinile la spate și să fii docil, să trebuiască să vorbești doar atunci când ești întrebat.
Ramoo: Educație alternativă fac și școlile private, dar în același timp și ele au o programă la fel ca celelalte școli, ca funcționarea lor să poată fi aprobată, dar nici ele nu mai funcționează. E ca și cum l-ai pune pe copil să învețe dublu și nu învață nici măcar cât la o școală de stat.
AC: În procesul acesta roboții Mo și Foca sunt profesori?
Codin: Nu, ei au rol demonstrativ. Cu cunoștințele acumulate în restul site-ului, prin intermediul tutorialelor, al elementelor de design, prin trainingurile gratuite sau galeriile inspiraționale pe care le promovăm, arătăm cum poți crea un produs de genul acesta. Lumea se uită la Mo și Foca și văd un exemplu în acest sens, despre cum se poate ca, aplicând acele lecții în mod sistematic și creativ, să ajungi la rezultate OK.
AC: V-ați așteptat să ajungeți atât de populari imediat?
Ramoo: Cum să spun, între să te aștepți și să vrei, nu știu dacă există vreo legătură. Am vrut! Acum nu știu dacă asta înseamnă că ne-am și așteptat, dar de vrut, am vrut, acolo am țintit!
Codin: Știi cum e, nimic nu-ți garantează, mai ales în ceea ce privește clipurile virale, „viralizarea” lor. E foarte greu de studiat acest fenomen. Bine, există acum neuromarketing și tot felul de studii care se fac, dar tot nu există o rețetă concludentă, unică și ideală pentru a obține un asemenea rezultat.
Ramoo: Toate astea sunt numai reguli care pot să crească rata de la 10%, să zicem, la 50% șanse de a ajunge viral.
Codin: Așadar, nu știu dacă neapărat ne așteptam, dar, într-adevăr, ne doream!
AC: Cum plănuiți să mai atrageți oameni în povestea asta cu educația alternativă?
Ramoo: La început am tot încercat cu fel de fel de tutoriale, în care să introducem bancuri, poante, ca oamenii să fie atât de dornici să se uite la tutorial numai ca să aștepți poanta aia care-i foarte tare. Am încercat tot felul de chestii de-astea. Așa au fost și Robotzii!
Codin: Inițial, Robotzii au fost un Intro pentru un tutorial.
Ramoo: Exact asta era ideea, să facem tutoriale cu filmuleț în ele. Să te uiți pentru filmulețe și, totodată, să-ți intre informația în cap și să vrei apoi să intri pentru informație
Codin: Dacă eram în altă parte, adică într-o altă țară, unde nu am fi fost singuri și ar fi existat o piață care face chestia asta de mai demult, și mai există exemple de succes în online care se susțin din proiectele lor acolo, am fi dezvoltat de la workshopuri la tabere de creație. Noi ne dorim să facem asta în continuare, problema ține de fonduri, și ca să ajungi la ele e greu.
AC: Ați reușit până acum să atrageți publicitate de undeva?
Codin: Cum zicea Ramoo mai devreme, noi am avut, într-un fel, șansa de a deveni, foarte repede, foarte mari, și ei au fost într-un fel obligați să vină la noi și ne-au cerut special pe noi.
Ramoo: Nu mai puteam fi ignorați!
Ramoo: În același timp, marile companii care vin și bagă bani spun „noi vrem acolo, că-s mari!”. Când le trimitem scenariul însă, ei zic „da’ nu-i voie să zică p***! Nu-i voie să-njure sau să spună caca!”. Păi, mă, omule, ai venit aici pentru ce sunt, nu pentru altceva!
Codin: Sunt mulți care intră încălțați și nouă nu ne place, așa că-i refuzăm. Cel mai mare contract pe care l-am refuzat e undeva la 80.000 de euro, care ne-ar fi ajutat foarte mult în demersul nostru, dar care ne-ar fi stricat foarte tare, în același timp, produsul, din alte puncte de vedere.
Ramoo: Aici ne referim la Robotzi.
Codin: Depinde foarte mult și de etica profesională de care dispui. Uite un exemplu foarte comic de oameni care au intrat „încălțați”. Am avut, la un moment dat, o cerință să facem un fel de endorsement la o marcă de bere cu lămâie. Și, ca să integrăm produsul într-un mod natural, să nu pară totul din plop acolo, Mo făcea un mititel pe grătar și lângă el era berea respectivă. La care primim feedback: „Știți, nu grătar cu mici…ci creveți!”.
Ramoo: Pe lângă că îl face Mo, care își bea urina dacă are alcool în ea, ei vor creveți, pentru că e plauzibil, nu?
Codin: Totuși, pe viitor, dacă noi reușim, deschidem drumul și pentru alții care vor să facă proiecte în online, și ei vor da de o piață ceva mai educată, cu oamenii care vor investi mai mult în asta.
AC: Aveți în plan vreun lungmetraj cu „Robotzi” la un moment dat sau ceva de felul ăsta?
Ramoo: Ne-am gândit să încheiem cu asta, doar că nu știm încă momentul în care ne vom opri.
Codin: Da, dar intenționăm să facem și mai multe, atât animație, cât și emisiuni, dar asta doar în momentul în care vom reuși să mărim echipa și să obținem un fel de stabilitate din monetizare în așa fel încât să ne putem susține financiar. Toate costă, n-ai cum altfel!
Ramoo: Momentan, orice cheltuială e făcută cu banii din Robotzi.
Codin: Și din traficul de pe site.
Ramoo: Da, dar știi cum e: 70% Robotzi și 30% restul. Adică noi când ne oprim din Robotzi, gata!? Nu-i bine.
AC: Bănuiesc că educația despre care vorbeam mai devreme nu ține doar de design și artă..
Codin: Nu. Dacă noi am ajunge să dezvoltăm toate emisiunile pe care ni le dorim, vor exista și lucruri legate de marketing și antreprenoriat – cum să reușești în online sau în afaceri în general. Există o anumită mentalitate care cred că le lipsește multor oameni care ar vrea să se apuce de ceva și nu știu cum, nu știu care sunt primii pași în a face ceva pe cont propriu. Nu educație antreprenorială cum se face la liceu, ci pur și simplu gândire, altă mentalitate legată de antreprenoriat. În limba română, când zici „afacerist” (ce urât sună!), automat presupui că se vorbește despre ceva rău. Asta trebuie cumva să se schimbe.
AC: Campanii sociale aveți în vedere, o cauză pentru care să luptați, că tot e la modă acum?
Ramoo: Singura noastră cauză, că tot ziceai că e la modă, este să-i facem pe tineri să înțeleagă că pot să facă și altceva decât să stea la casa de marcat dintr-un hipermarket. Acum nu trebuie să fie toată lumea patron sau director, pentru că atunci n-ar mai exista angajați, dar să fii cel mai bun în ceea ce faci cred că poți să încerci.
Mihai Cernea, Radu Uszkai
Publicat în revista AC Nr. 16