Toată păcatele și greșelile noastre fotografice, să fim mai preciși. Pentru alea lumești putem să oferim, cel mult, sfaturi generale, dar nu oferim garanție pentru ele. Până pe 7 mai ai tot timpul din lume să te spovedești și să ne împărtășești slăbiciunile și ispitele care te-au atras în păcatul fotografic, dar mai ales să le îndrepți. Iar pentru asta specialiști F64 îți stau la dispoziție.
Fotografia nu e o știință exactă
Poate cea mai mare greșeală pe care o fac fotografii începători este să considere fotografia ca fiind o știință exactă. În același timp, când pozează pietre dintr-un unghi care li se pare lor fistichiu spun că ei fac artă. Ei bine, fotografia exact asta e: o artă. Bineînțeles, orice artă are niște reguli generale, dar nu are strictețea unei științe exacte. Luați drept exemplu pictura. Sunt niște linii generale pe care orice pictor le urmează. Mai mult sau mai puțin, căci, dacă ar fi stricte, am avea tablouri identice. La fel și în fotografie. Alege un subiect, aliniază 10 fotografi și o să ai tot atâția timpi de expunere și tot atâtea sensibilități ISO, obiective și viziuni. Totul depinde de ce vrei să fotografiezi și ce vrei să obții.
De exemplu, dacă vrei să fotografiezi NBC-uri (nunți, botezuri, cununii), e musai să ai bliț. Cineva, cândva, a avansat ideea că blițul e de evitat. Nimic mai fals. Într-o biserică nu poți face poze fără bliț. Da, poți să folosești ISO nșpemilioanetreizeci, dar s-ar putea să nu ai megapixelii necesari, iar pozele să aibă zgomot. Și chiar dacă ai nșpemilioanetreizecișișase de megapixeli, tot s-ar putea să te frigi. Un bliț performant te scoate din beznă! La propriu. Dacă vrei ca lumina blițului să-ți umple camera, îl pui în tavan, nu pe fețele nuntașilor, să-i arzi. Iar toate treburile astea le afli experimentând, noi putem doar să-ți dăm sfaturi și sculele necesare. Pentru asta avem și cursuri de inițiere.
Fotografia de sport are, de asemenea, alte reguli generale. Dacă vrei să faci sport, principalul lucru pe care-l cauți este timpul de expunere (viteza cu care aparatul declanșează). Dacă tragi un meci de ping-pong cu 1/40 (a 40-a parte dintr-o secundă), o să-ți iasă mișcate de nu te vezi. Ca să nu mai pomenesc că orice pretenție de rafală s-a terminat. Iar pozele alea mișto pe care le vezi nu-s decât rezultatul multor cadre. Să luăm de pildă Formula 1. Acolo tragi sute de poze, din care poate 10 îți ies foarte bune. Ai un aparat cu puține frame-uri pe secundă? Fă o vizită la F64. Poți folosi, de asemenea, și programul. Dacă tragi în program nu înseamnă că ești amator. Poți să stabilești o prioritate de diafragmă sau o prioritate de timp, iar aparatul îți calculează diafragma și timpul de expunere în funcție de ce pozezi.
Multă lume se ferește de ISO mare. Am văzut fotografi la evenimente de presă care, într-o lumină slabă, trăgeau cu ISO 400 și se mirau că ies fotografiile mișcate. Da, poți să folosești ISO 400 în condiții de iluminare slabă, dar doar dacă pozezi chestii statice și ai mâna sigură. Cu un ISO ridicat te poți juca și pentru a obține timpi de expunere mai mari, indiferent de lumină.
Țineți minte, nu există reguli stricte, experimentează, dar mai ales întreabă-ne pe noi. Nu e în regulă nici să experimentezi cu niște deprinderi greșite. Se supără Zeul Fotografiei.
Pentru mai multe sfaturi, aparate, obiective și cursuri care să răspundă nevoilor tale de fotograf, intră pe www.f64.ro.