Astăzi, PF Daniel împlineşte, pe persoană fizică, o frumoasă vârstă biologică, mult mai mică decât cea spirituală, evident. Cu acest prilej, ne-am gândit că ar fi util să prezentăm cititorilor noştri câteva date biografice din viaţa şi cariera întâiului stătător (degeaba) al Bisericii Ortodoxe. Nu e chiar ca-n „Vieţile sfinţilor”, da’ sperăm c-o să vă placă.
1955 Se naşte la Dobreşti, în Timiş, Dan Ilie Ciobotea, viitorul Patriarh Daniel. Din spusele rudelor, a fost un bebeluş foarte cuminte, care bea biberoane întregi de apă sfinţită, păpa toată coliva din farfurie şi a plâns cu sughiţuri o singură dată: când a auzit cât le-a cerut părinţilor săi parohul local, ca să-l boteze.
1965 Intrat la gimnaziu, Dănuţ vede în clasă, deasupra tablei, un tablou cu un bărbat chipeş, grăsuţ şi cam într-o ureche. Convins că e o icoană, se roagă la ea şi vrea chiar să se suie s-o pupe. Cu mare greutate, colegii îl dau jos de pe catedră, explicându-i că ăla nu-i Christos, e Ceauşescu.
1977 Absolvent de Teologie, Dănuţ pleacă la studii în străinătate, devenind doctor la Universitatea din Strasbourg. Spre deosebire de doctorii de la Harvard, care habar n-au să gestioneze economia, el învaţă aici cum se fac banii, pe seama fraierilor. Ce ministru de Finanţe grozav ar fi fost, dacă nu ieşea Patriarh!
1980 Devine profesor la Institutul Ecumenic din Bossey, Elveţia. Din această perioadă datează două dintre marile sale hobby-uri: ceasurile scumpe şi conturile în valută, pentru care viitorul Patriarh va face o adevărată pasiune.
1987 Intră în viaţa monahală la mănăstirea Sihăstria. Ar fi intrat la mănăstirea Secu, da’ prea bătea la ochi.
1989 Pe 23 decembrie, în plină Revoluţie, are loc o minune: un foc pogorât din ceruri arde dosarul de la Securitate al lui Daniel Ciobotea, iar acesta e declarat, ulterior, de CNSAS, un prelat curat ca lacrima, care nici usturoi n-a mâncat, nici ortodocşi n-a turnat.
1990 Este întronat mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi, pentru că nu se ajungea cu banii, ia şi o catedră de Teologie la Universitatea din Iaşi. Paradoxal, deşi el le preda Teologia ortodoxă, preoţii formaţi sub egida lui devin cu toţii specialişti în Marketing, Managementul afacerilor, Finanţe, Monedă şi Bănci.
1992 Intuind potenţialul financiar al relicvelor sfinte, mitropolitul Daniel începe să importe masiv moaşte cal. I (f.f.f. dulci) din Grecia şi alte ţări calde. Comerţul este atât de intens încât se ajunge ca sfinţii importaţi să aibă câte cinci mâini, trei picioare şi 35 de degete la fiecare mână.
2005 Cu el la cârmă, Mitropolia Moldovei intră în Top 300 miliardari români, devenind cea mai bogată mitropolie din România, Grecia, Rusia, Calea Lactee şi chiar Calea Atee.
2007 Este ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, după ce recită în faţa înalţilor clerici votanţi „Înger, îngeraşul meu” mult mai bine decât contracandidaţii săi. Brenciu îl invită să vină şi la „Românii au talent”, ca DJ Daniel, dar patriarhul refuză, spunând că, pentru un premiu de doar 120.000 de euro, el nici nu se dă jos din pat.
2014 La aniversare, Preafericitul Daniel mărturiseşte că e, totuşi, nefericit: deşi el le-a dat dezlegare tuturor morţilor să voteze PSD, Ponta nici acum nu i-a terminat Catedrala.