Face Justiţia asta ce face şi „regii asfaltului”, în loc să toarne autostrăzi, ajung tot mai mult să-şi croiască drumuri de la vilă la tribunal şi de la tribunal la puşcărie. Unul dintre boşii luxoşi care au devenit miliardari din jumulit statul e şi Theodor Berna. Patronul Tehnologica Radion şi Teloxim Con, două societăţi abonate la lucrări din bani publici şi contracte generoase, a fost săltat de procurori taman când se pregătea să refacă un pod peste râul Prahova contra unei sume bunicele. Refacerea podului rutier de la Dridu e unul dintre cele mai recente contracte câştigate de firmele lui Theodor Berna de la Administraţia Silvian Ciupercă, după reabilitarea cu cântec a podului de la Ciochina – ca să vedeţi ce mână bună la poduri are omul.
Creşterea şi descreşterea societăţii Tehnologica Radion pare a urma tiparul binecunoscut al firmei-mamut născută din şi pentru afaceri cu statul, transformată în sponsor ori donator la vreme de campanie electorală şi nu numai. Căci prin 2004, anul în care Adrian Năstase începuse deja să-şi care tablourile în baia de la Cotroceni, Theodor Berna apărea în lista donatorilor PSD cu mititica sumă de 450 de milioane lei vechi. Prevăzător, afaceristul a băgat bani şi în campaniile PDL în numele Tehnologica Radion, dar simpatiile social – democrate n-au fost uitate nicicând, aşa cum o demonstrează atât tabelele cu donatorii de partid ai ultimilor ani, cât şi contractele de sponsorizare a instituţiilor de presă agreate de PSD în teritoriu. Între anii 2009 – 2011, ani de graţie pentru Tehnologica Radion ca maxim al cifrei de afaceri şi profit net, constructorul de drumuri derula în Ialomiţa mai multe contractele de reabilitare şi întreţinere străzi, poduri şi artere judeţene şi comunale încheiate cu autorităţile publice. Aceste contracte au contribuit la propulsarea firmei pe locul al treilea în ierarhia pe 2010 a celor mai puternice companii cu acţionariat românesc. Bugetul de stat să trăiască! În anii 2009 – 2010, Tehnologica Radion câştiga la nivel naţional contracte de achiziţii publice în valoare de 386 milioane de euro, o parte din aceşti bani fiind făcuţi în Ialomiţa, în principal „datorită” unui contract de lucrări ale cărui clauze referitoare la sume, termene şi grafice de plăţi s-au modificat în baza a nu mai puţin de 7 (şapte!) acte adiţionale. Vorbim despre lucrarea de „ranforsare şi modernizare DJ 201 B pe traseul Ciochina – Orezu – Raşi” – contract adjudecat de firma lui Theodor Berna cu o ofertă de 17,36 milioane lei (cu TVA) şi un termen de execuţie de 18 luni. Până la urmă, n-au fost 18 luni, ci cu vreo șase mai mult, dar vorba aia: lucru bun, de pe la șase luni începe să se cunoască, nu? Astfel, în conturile şi aşa dolofane ale Tehnologica Radion au mai ajuns nişte bănişori europeni. Nu suma promisă de firmă, atunci când câştigase licitaţia, ci cu aproape un sfert mai mare (22,06 milioane lei). Nu ne întrebaţi la cine a ajuns, de fapt, diferenţa, că probabil respectivul nici nu-şi mai aduce aminte cât a încasat şi pe ce i-a tocat. Pe parcursul derulării contractului, constructorul a solicitat în două rânduri efectuarea de lucrări suplimentare, iar Consiliul Judeţean Ialomiţa s-a conformat. Societatea de drumuri a primit mai întâi 2,39 milioane lei pentru consolidarea podului peste râul Ialomiţa de la Ciochina. Deşi lucrarea nu fusese cuprinsă în contractul iniţial, procedura de achiziţie folosită de Administraţia Ciupercă a fost negocierea fără anunţ de participare. Cinstit, ialomiţeşte! Aceeaşi procedură a stat la baza încă unei suplimentări de sume în cadrul contractului de lucrări – 985,5 mii lei – solicitată de executant pentru modificarea grosimii stratului suport pe un tronson de drum de 2,3 km.
După ani de colaborare fructuoasă cu Tehnologica Radion, CJ Ialomiţa s-a decis să îngraşe cifra de afaceri şi celeilalte firme a afaceristului Theodor Berna, Teloxim Con, că era, săraca, singură şi subnutrită. A îngrăşat-o, dar nu din buzunarul propriu, ci cu bani de la CEC, obţinuţi printr-un credit bancar de 30 de milioane de lei. Brusc, „Cenuşăreasa” Teloxim Con avea să câştige, în aprilie anul trecut, şi procedura de achiziţie pentru reabilitarea podului rutier peste râul Prahova de la Dridu, cu o ofertă de 3,24 milioane lei fără TVA. Deşi contractul a fost parafat în acum un an şi jumătate, sursa de finanţare a fost identificată abia în această primăvară, astfel că execuţia propriu – zisă a lucrării a debutat doar în urmă cu ceva zile, fix în perioada în care procurorii prahoveni luau decizia de a-l sălta pe Theodor Berna.
Investiţia în reabilitarea podului de la Dridu are termen de execuţie 12 luni şi este de aşteptat ca executantul să rateze din nou data de finalizare, mai ales că are un motiv destul de penal… Până atunci, localnicii vor rămâne fără pod, ceea ce, pentru majoritatea dintre ei n-ar fi o problemă: oricum sunt cam duşi cu pluta de votează întruna numai asemenea experţi în jefuirea banului public.