Nu există sondaj din care să nu aflăm că peste 80% dintre români sunt îngrijoraţi de corupţie, salarii, sistemul de sănătate şi prăpastia dintre bogaţi şi săraci. De ce să fim îngrijorați că stânga-caviar din România, dreapta liberalismului de canapea, ori fesenismul de catifea (plus combinațiile și permutările acestora), au constant peste 50% în intenția de vot, exact de la cei mai îngrijorați dintre români? Tocmai cele mai dovedite grupuri infracționale au șansa de a conduce România din 4 în 4 ani, aduse la putere de chiar cei îngrijorați…
Ori ei nu știu ce-i aia corupție, ori corupția habar nu are de ei. La ora la care tastez eu (degețel, cu degețel) aceste rânduri, copilul mamițichii sale vitrege, Dan Şova, a fost scăpat din nou de arestul preventiv. L-au judecat colegii lui, senatorii – e clar nevinovat. Doar așa avem confirmarea faptului că Șova este privit din nou de către grupurile infracționale din politica românească drept piatra unghiulară a salvării lor de rigorile Justiției. Odată pus la răcoare, Dan Șova începe să dea pe goarnă, ce și cum. Și, mai ales, cât. Atât el, cât și mamițica lui cea vitregă. Că doar ei nu sunt Năstase să se-mpuște-n Gușă. Care Cozmin, este și el om cu drepturi – ar fi nasol ca toți borfașii politici din România să se-mpuște-n el. Ar fi sită.
*Normal, după votul pro-Șova din Senat, a glăsuit și Klaus Iohannis cum că: „Atunci când este vorba de statul de drept, este din ce în ce mai greu de lucrat cu acest Parlament şi această majoritate”. Mvai, domnu’ Președinte, dar când i-ați convocat de proaspăt ales ce erați să dea cu corupții la răcoare și v-au promis, cu sughițuri, că întotdeauna așa vor face, a fost bine? Că de atunci, pas cu pas, a fost lăsat Ponta să redevină golănașul cu muci în freză, agresiv și obraznic care este acum. Cred că-i timpul ca Mihalache să vă scrie niște impresii despre cum a fost cu “lucratul în interesul Statului de drept” în mandatul predecesorului său. Acela la a cărui debarcare prin lovitură de stat a contribuit și el măcar cu un pas. O fi fost greu, ușor, mediu?
*Dar îngrijorările românilor nu se opresc niciodată numai la corupție: aflăm, buchisind procente, că a mai importantă problemă a ţării ar fi lipsa locurilor de muncă. În acelaşi timp, 90% dintre respondenţi cred că majoritatea oamenilor bogaţi au făcut avere în mod necinstit. Dar când toți ca unul cei din gașca unificatorilor și fuzionarzilor debordează de rollex-uri din afișele lor glossy de campanie, bizonul și guvidele care majoritar îi votează, ce mama dracului crede despre ei de-i votează și-i răz-votează – or fi fiind masochiști sau nu pot deosebi omul bogat de politicianul necinstit (și vițăvercea)? Deocamdată știm doar că Ponta ne-a zis-o de la obraz că în țară-i numai un lapte și o miere. Tot într-o creștere economică o ținem. Cam de când, să-l cităm: “nimeni nu mai semnează nimic, de frica DNA”.
De atâta lapte și miere, numărul creditorilor care cer insolvența Complexului Energetic Hunedoara a crescut la șapte. Dacă nu prea vă amintiți, Complexul Energetic Hunedoara este una dintre marile succese ale guvernărilor lui Ponta, iar la data de 31 martie 2015 înregistra datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante în sumă de 432,8 milioane lei. Numai la sfârșitul anului 2014, CEH înregistra pierderi de 356 milioane lei. Dar, ca nu cumva să-l facă cineva mincinos pe Ponta, s-a străduit și a avut o creștere (măcar a datoriilor). Și cazuri de zeci de mii de familii care pleacă acasă fără salariu, de la atâta bunăstare clamată la tembelizor de către Ponta, din păcate, mai sunt. Căci, în aprilie 2015, rata șomajului a fost de 6,9%. Statistica a numărat cu 5000 de șomeri mai mulți decât în martie. Și numărătoarea continuă.
*Dar este timpul să aflăm că românii au și probleme personale – două foarte mari și foarte late: lipsa banilor şi starea materială în general. Pe cale de consecință, urmează o a treia mare problemă personală: starea precară de sănătate. După care, pe ultimele locuri: pensia prea mică, salariul prea mic, viitorul copiilor. Bănuiesc că realizatorii acestor sondaje i-au intervievat doar pe Ion Țiriac, Gigi Becali, Tata Socru, Daciana Sârbu, Dan Șova, Don Corleone, Al Capone și restul celorlalți 40 de hoți care permutează în majorități parlamentare și Guverne.
*Cică există și nefericire: opt din zece români cred că majoritatea oamenilor încearcă să profite de pe urma celorlalţi. Cifră verificată de faptul că 93% dintre români cred că este extrem de greu să câştigi mulţi bani. Păi, 8 din 10 români îi trimit pe ceilalți 2 în Parlamentul României, iar ăia 2 vor face tot posibilul ca 93% dintre români să câștige extrem de greu bani puțini, pentru ca ei 2 să poată câștiga extrem de mulți bani. Puțin de la mulți, pentru mult (extrem de mult) puțini, care-ar fi problema?