Poate n-ar fi rău ca președintele Iohannis să se apuce mai întâi de citit Constituția României și niște Hotărâri de-ale Curții Constituționale înainte de a scrie cărți. Pentru că, pas cu pas, calcă în străchini. Un exemplu este cel al participării la inaugurarea noului sediu Cyberint al SRI în condițiile în care există o decizie a Curții Constituționale prin care se explică de ce un astfel de centru nu are de ce să fie făcut și trecut sub controlul vreunei structuri informaționale existente sau inexistente din România.
Așa ar ști cum să nu gireze o încălcare a Constituției și cum să ceară revenirea în limitele acesteia. În loc să fi girat încălcarea deciziei CCR, mai bine se rezuma la verificarea stării vilelor ce-i sunt alocate prin protocol. Măcar atunci e inofensiv. Că dacă te uiți la fotografia de la inaugurarea centrului de monitorizare cibernetică a SRI la care a participat Iohannis (cred că numai ca să ne arate cât de insignifiant este Helwig), nu poți să nu citești, măcar cu ochiul minții, ceea ce spune Curtea Constituțională cu privire la noua mârlănie pe care i-a pregătit-o Mihalache soțului Întâilor Genunchi ai Țării (cinste cui îi poartă):
"Curtea apreciază că, pentru asigurarea unui climat de ordine, guvernat de principiile unui stat de drept, democratic, înfiinţarea sau identificarea unui organism responsabil cu coordonarea problemelor de securitate a sistemelor şi reţelelor cibernetice, precum şi a informaţiei, care să constituie punctul de contact pentru relaţionarea cu organismele similare din străinătate [aşa cum prevede art. 10 alin. (4) din lege], inclusiv al cooperării transfrontaliere la nivelul Uniunii Europene, trebuie să vizeze un organism civil, care să funcţioneze integral pe baza controlului democratic, iar nu o autoritate care desfăşoară activităţi în domeniul informaţiilor, al aplicării legii sau al apărării ori care să reprezinte o structură a vreunui organism care activează în aceste domenii."
Iar ceea ce înțelege prin „civil” și “control democratic” Întâiul Soț al Patriei se vede strict din fotografie. Și pare mai degrabă control demografic. Sau dermatografic, că nu prea mai știu ce cuvinte se potrivesc cu “am irosit votul pe tine.”
*Și, nici nu a ieșit bine din prima strachină, că Președintele Iohannis pășește, voinicește, în alta. Iar i-a greșit Mihalache bilețelul. Zice Tăcutul Național: „România sprijină negocierile în formatul 5+2 privind rezolvarea conflictului transnistrean“. Numai că se egzistă o problemă (poate chiar două): negocierile în formatul amintit sunt blocate de doi ani – chiar președintele Moldovei a cerut modificarea lor, iar ex-președintele României le-a calificat drept „ineficiente”. Sau o fi vrut să ne arate că nu tace el după cum îi zice Dictatorul?
*De la atâta lapte și miere cât curg pe străzile și ulițele Patriei în Guvernarea Ponta, aflăm că Ministerul Finanțelor Publice “a planificat împrumuturi de 2,755 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna iunie, din care 2,5 miliarde de lei prin cinci licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 255 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.”
Hă? Adicătelea luăm bani ca să hrănim deficitul bugetului de stat? Adică din deficitul bugetului de stat se hrănește incomensurabila creștere economică măcăită zilele trecute de imberbul nostru Prim-Mitoman? Uite așa aflăm de ce au scăzut TVA la alimente: să se poată crește prețul la gaze cu 8 – 12% cu începere de la 1 iulie. Cu TVA de 24% firește. Că gazul e aliment de tras pe nas pentru persoanele care au rău de înălțime și nu se pot arunca de pe bloc.
Tot de la 1 iulie, 225 de mineri (și familiile aferente) vor simți pe pielea lor ce înseamnă să-ți iei lapte și miere de la cei 3 ani de creștere economică consecutivă ai Guvernărilor Ponta. Direct în bot, prin concediere. Iar FMI atenționează că trebuie revizuit întregul cod fiscal deoarece guvernul nu va putea acoperi cheltuielile și găurile apărute de la recentele populisme anunțate de Ponta și susținute de noul USL (care trăiește, se lăfăie și huzurește furând din buzunarele noastre).
*Între timp Vasile Blaga numără, ca Pristanda, voturi: "Matematica este simplă: în acest moment, PNL-ul are 173 de parlamentari, 13 are domnul Geoană. Deci, 186 până în acest moment. Pentru a cădea Guvernul este nevoie de 280 de voturi. Majoritatea în Camera este de 195, în Senat – de 85. Asta este matematica pură". Matematica, ca matematica, dar practica are să o omoare: Nea Vasile a uitat să ne spună câți parlamentari de la PNL va certa el pentru că au lipsit de la vot.