AcasăActualitateNicuşor Dan „Când lumea va afla că există alternativă...

Nicuşor Dan „Când lumea va afla că există alternativă la golăneala politică de până acum, sunt convins că ne va urma”

După ce a salvat în câţiva ani mai multe lucruri decât au salvat Bruce Willis şi Chuck Norris în o sută de filme, matematicianul Nicuşor Dan pare decis să facă ordine în socotelile de la Primăria Bucureştiului. El a anunţat că va concura iarăşi pentru această funcţie şi, după cât de repede se mişcă DNA cu ceilalţi amatori pentru jilţul de primar, n-ar fi exclus să rămână singurul candidat…

Poteraş e la puşcărie, Vanghelie la puşcărie, Oprescu e la puşcărie şi încă mai vreţi la Primărie? Dacă, vorba bancului cu pensia, bagă ăştia ceva şi-n Primărie?

L-aţi uitat pe Chiliman. Ăştia au băgat politica în Primărie şi au scos din ea bani negri. Tare afacere, dar uite că acum îi bagă DNA în altă parte. Acolo unde pernuţele nu sunt aşa moi, căci nu sunt doldora de euroi negri. De ce vreau eu la Primărie? Pentru că nu sunt ca ei şi pentru că tot sper şi mă lupt de ani buni să îi conving pe bucureşteni să îi scoată din primării. Acum câţiva ani, toţi jmecheraşii aştia râdeau de mine şi mă făceau în toate felurile. Apoi au început să urle la mine când le blocam câte o construcţie din care ar fi făcut şi ei o şpagă. Îmi spuneau că o să văd eu, că n-am nici o şansă. Ei bine, acum o să le cam râdem în nas şi eu, şi colegii mei de la USB, şi bucureştenii. Ăsta e momentul. În viitor, nici primăriile şi nici Bucureştiul nu vor mai fi schimonosite moral şi vizual ca aceste personaje. Pe locul eliberat de DNA, ia să vedeţi că pot munci şi oameni oneşti şi care ştiu despre ce vorbesc sau despre ce au de făcut, pentru că şi-au respectat şi anii de şcoală, şi anii de muncă, de profesie.

V-aţi înfiinţat un partid care se numeşte Uniunea Salvaţi Bucureştiul. Păi şi restul ţării cine-l salvează?

E plin Bucureştiul de oameni cu aspiraţii planetare si galactice, ne-am gândit să nu-i concurăm şi să ne concentrăm pe ceva ce putem face: să câştigăm Bucureştiul în 2016. Am învăţat din mediul academic cinstit – şi nu din ală care dă diplome pe care scrie Oprea, încruntat: „Erou al Interesului Naţional-Şantajabil Cum Laude” – că e bine să iei fiecare examen la timpul lui. De data asta, schimbarea începe de la Bucureşti spre Timişoara, dacă bucureştenii vor vrea asta. Pe de altă parte, apar în ţară partide locale, care vor să facă acelaşi lucru, la Iaşi, la Târgu Mureş, la Turda, aşa e sănătos să se întâmple, din comunităţi. La un moment dat, noile partide se pot uni într-un proiect naţional.

De ce USB? Aţi vrut să induceţi în eroare electoratul, poate or scăpa şi nostalgicii USL ştampila pe dvs?

USB înseamnă, pentru oamenii care m-au votat deja în 2012, conexiune. USB este o conexiune fără virusul corupţiei.

Sunteţi un David care luptă împotriva a doi goliaţi politici, PNL şi PSD, nu doar la figurat, ci şi la propriu – am înţeles că ar candida Piedone. Sunt şanse să asistăm la o minune biblică sau azi numai Arsenie Boca mai face minuni?

Eu lupt împotriva unui sistem, mă preocupă mai puţin de la care partid sunt corupţii. Dar, asta cu Piedone tânără speranţă, salvator în politica românească e de Radio Erevan. Eventual să facă tandem cu Micky Şpagă viceprimar şi cu Dragnea şef de campanie, care şi-ar putea trece şi el în buletin Liviu Dragnea-Munchausen. Ah, poate i-ar mai putea ajuta şi doamna Ecaterina Furt-Fairy Andronescu. Acum serios, Piedone e parte din acest sistem. Un sondaj recent arată ca 50% dintre cetăţeni îşi doresc un primar din afara actualei clase politice. Când lumea va afla că există alternativă la golăneala politică de până acum, sunt convins că ne va urma. 

N-aveţi în spate un aparat de partid, nu daţi zahăr şi ulei, nici măcar calendare electorale. Şi atunci de ce v-ar vota miticii?

Păi pentru că au văzut acum, odată cu dosarele DNA, cine le-a furat apa, cine îi va lăsa în beznă, şi fără căldură, sau fără mijloace de transport în comun. Au văzut că, pentru două pungi de zahăr, s-ar putea să  nu mai aibă nici apa pentru ciorbă. Că, pentru două calendare, s-ar putea să le înveţe copiii la lumânare cu a doua pătură pe ei. Cei care mă ştiu au văzut că eu tocmai cu golanii aştia mă bat de opt ani. Cei care nu mă ştiu vor afla că am un Plan şi e pe bune. Că ştiu ce am de făcut când voi ajunge primar şi că nu le va merge cu mine funcţionarilor şi directorilor aşa cum le-a mers cu precedenţii. Mă vor vota pentru că ei simt că eu iubesc oraşul ăsta şi asta m-a făcut să demarez tot felul de acţiuni. Ei ştiu  că nu vin acolo să mă umplu de bani, ci ca să pot să zic şi eu şi noi toţi peste patru ani, „Uite, domnule, avem şi noi o administraţie relaxată şi civilizată, ca la Viena”. Mă vor vota pentru că vor şti că eu, în loc să vorbesc la TV despre interesul naţional, voi avea grijă să aloc banii publici pentru nevoile cele mai concrete pe care oamenii le cer de mult: şoseaua de centură, creşe, grădiniţe, parcuri, reţeaua termică, nu pe panseluţe, ceasuri de aur şi asfaltări supraevaluate.

Să presupunem că mâine ajungeţi primar. Care-i primul lucru pe care-l faceţi?

În afară de faptul că voi pregăti multe chiftele, pe care să le trimit, în locurile acelea  mai umbroase, celor care au furat din primării, am multe de făcut.  Dar prima acţiune serioasă va fi o evaluare a activităţii fiecărui director, cu ajutorul echipei de profesionişti cu care vin. Deja există suspiciunea că o parte au comis ilegalităţi. Voi face schimbări cât se poate de repede la acest nivel. Nu poţi să pleci pe mare cu o barcă cu zece găuri. Şi parcă n-ar avea niciun haz să ajung primar şi arhitectul-şef Pătraşcu să doarmă liniştit pe pernuţele lui Oprescu.

Dacă deveniţi primar, dar aveţi un Consiliu General ostil, unde colcăie liberalii şi pesediştii, ce-o să se întâmple: vă sfâşie rechinii sau le puneţi pielea-n băţ?

Cred că se vor sfâşia între ei de disperare. Dar să ştiţi că am înfiinţat USB-ul pentru că vreau să propun oameni curaţi şi pricepuţi pentru Consiliul General, oameni care să susţină politica primarului. Eu zic că i-am găsit. Are şi aşa ceva Bucureştiul ăsta. În al doilea rând, primarul poate să schimbe enorm de multe lucruri chiar fără consiliu: toţi funcţionarii sunt în subordinea lui, poate să schimbe funcţionarii care nu îndeplinesc obiectivele de performanţă. Primarul organizează licitaţiile, primarul emite autorizaţiile, primarul poate face toată administraţia transparentă. În chestiunea bugetului este un echilibru între primar şi consiliu, consiliul alege să finanţeze sau nu doar dintre proiectele propuse de primar, primarul poate forţa consiliul să îi voteze proiectele sau să lase bani necheltuiţi. În niciun caz n-o să mai vedeţi consilieri care se îmbogăţesc din banii pe care îi iau pe vot. Pe scurt, pielea-n băţ.

Bicicliştii vă privesc ca pe ultima speranţă, pentru că nu mai au loc de atâtea maşini în oraşul ăsta. Ce le faceţi, piste suspendate?

Bicicliştii au loc şi la Amsterdam, şi la Berlin, şi la Madrid, de ce n-ar avea loc în Bucureşti? Bicicliştii sunt doar o parte din marea problemă a traficului, pe care trebuie să o rezolvăm aşa cum a rezolvat-o toată Europa occidentală, încă de acum 40 de ani: şosea de centură pentru a scoate traficul de tranzit, transport în comun de suprafaţă cu orar predictibil, spre a nu fi constrâns să iei maşina ca să fii sigur că ajungi la serviciu sau la întâlnire, şi, în felul astă, creezi spaţiu şi pentru biciclişti şi pentru mamele cu cărucioare, pe trotuar.

Credeţi că am putea vreodată avea parte de transparenţă la Primărie? Adică să ştie contribuabilul câţi bani s-au dat pe panseluţe, pe borduri şi să se scotocească de bani, că poate primarul vrea să cumpere şi garofiţe!?

Uite că vă dezvălui pentru prima dată o măsură importantă, pe care o pregătesc de mult. Am gândit, cu specialiştii din USB, care sunt foarte tineri şi foarte pricepuţi în domeniu, un soft care permite vizualizarea on-line a facturilor plătite de primărie, în legatură cu contractele în executie şi cu bugetul. Implementarea lui va dura câteva luni, de aceea nu v-am spus că e primul lucru pe care vreau să-l fac la primărie. Până atunci, în campania de curăţenie generală în primăriile din Bucuresti pe care am iniţiat-o, punem presiune publică pe cele şapte primării din Bucureşti, pentru a face publice toate contractele din ultimii trei ani şi pentru a audita cu o firmă serioasă de profil cheltuielile din ultimii trei ani.

Aţi promis că veţi construi creşe şi grădiniţe? De unde fonduri? Să nu-mi spuneţi că din banii de garofiţe?

Nu neglijati bugetul de garofiţe. Cel mai mult se fură la administraţia străzilor, la infrastructură şi la spaţii verzi. Doar din lucrări supraevaluate se fură cam 120-150 milioane de euro pe an. Dar eu sper că, după audit, vom recupera şi alte sume importante.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare