AcasăActualitateRobert Turcescu, candidat PMP la Primăria Bucureşti: „Dacă voi...

Robert Turcescu, candidat PMP la Primăria Bucureşti: „Dacă voi fi ales primar, cine freacă menta pe bani publici ar fi bine să-și caute de lucru!”

Apreciat de unii pentru curajul de a-și fi asumat ”păcatele tinereții”, blamat de alții pentru că ar fi dat meseria de jurnalism pentru rolul de James Bond de Dâmbovița, Robert Turcescu este un nume care nu lasă pe nimeni indiferent. La doi ani după spovedania publică în care recunoștea că sistemul l-a cam învins, Turcescu și-a dat seama că nu e totuși prea mic pentru un război atât de mare, așa că a decis să lupte iar împotriva sistemului, chiar cu armele acestuia. Cu ce gânduri candidează la Primăria Generală a Capitalei piteșteanul Turcescu, ce arme secrete are în raniță ne spune chiar el, Robert. Robert Turcescu, candidat neacoperit.

Jurnalistul Turcescu candidează la primărie, jurnalista Firea candidează la primărie, chiar și jurnalista Laura Chiriac candidează la primărie. Și în presă cine mai rămâne, măcar să stingă lumina?

Eroi au fost, eroi sunt încă și vor mai fi în presa din România. Nu se stinge lumina, e doar o perioadă cu mici pene de curent, apare o nouă generație care va avea grijă să informeze publicul. Hai să fim optimiști, tot timpul e loc de mai bine!

Unii consideră că, alegând să te implici în politică, ai trădat deontologia profesională. Ce le răspunzi?

Le răspund că n-am acceptat niciodată să fiu numit într-o funcție, deși mi s-a propus să fiu și purtător de cuvânt, și secretar de stat, și ambasador. Merg în aceste alegeri să cer votul cetățenilor. Iar bucureștenii sunt inteligenți și știu să discearnă.

Ești un jurnalist care n-a devenit milionar din presă, ca alții. Dar dacă bucureștenii își vor spune ”Aoleo, te pomenești că Turcescu o vrea  să se îmbogățească tocmai acum, pe spinarea noastră? Mai bine o votăm pe Gabi Firea, că Pandele al ei s-a îmbogățit deja”, cum îi convingi de contrariu?

În 23 de ani de presă am avut și satisfacții materiale, mult peste cât mi-aș fi imaginat atunci când am început să practic această profesie. Dar toți banii i-am câștigat în mediul privat, n-am încheiat contracte cu statul. Merg la primărie pentru că vreau lege și ordine, stradă, școală și spital. N-am furat ieri un ou, n-o să fur mâine niciun bou!

Se anunță o campanie electorală foarte „darnică”. Partidele mari o să împartă, probabil, ca de obicei, ulei, zahăr, găleți. Candidatul Robert Turcescu ce-o să le dea bucureștenilor, ca să-i convingă să-l voteze?

Timp. Le voi promite mai mult timp pentru familie, mai mult timp pentru ei înșiși, mai mult timp pentru lucrurile cu adevărat importante în viața lor. Eu mă voi ocupa de trafic, voi limita birocrația, le voi face viața mai ușoară în București. Am un îndemn pentru alegător: privește cerul, de asfalt mă ocup eu!

Mulți foști primari cu bube-n cap, ca Vanghelie, care vor să candideze deși au dosare penale, și au și mari șanse să fie aleși, pe principiul „or fi furat ei, dar au făcut ceva și pentru noi”. De ce crezi că le place românilor să fie furați? E masochism mioritic sau prostie în stare pură?

Nu le place să fie furați, te contrazic! Dar societatea românească trece printr-o perioadă de derută. Ne vom lămuri curând, e vremea pentru o nouă generație și în viață politică, dar schimbarea cere timp. Aveți puțintică răbdare, monșer!

Votul într-un singur tur e un avantaj sau un dezavantaj pentru tine?

Aș vrea două tururi de scrutin pentru că dreapta ar avea șansa reunificării. Nu mi-e mintea acum la calcule electorale, sunt concentrat pe campanie și vreau cât mai multe voturi, fie că e vorba de un tur de scrutin, fie că e vorba de două. 

În anii 90, Bucureștiul a fost fieful dreptei într-o țară dominată de stânga. De câțiva ani, de când cu Oprescu, lucrurile s-au schimbat. Crezi că bucureștenii vor vrea iar un primar de dreapta? Că vorba aia, dreapta ia, nu dă!

Cu stânga, vorba lui Țuțea, nici cruce nu poți să-ți faci, necum să administrezi Capitala României. Bucureștiul va avea un primar de dreapta, de aici se dă ora exactă pentru mediul antreprenorial. Sunt convins că anul acesta bucureștenii tineri se vor implica și vor merge la vot pentru că ”experimentul Oprescu” le-a ajuns. Mai e puțin, mai e un pic, vorba cântecului: tic-tac, tic-tac…

De ce contracandidat te temi cel mai mult? Firea, Predoiu, Nicușor Dan sau altul?

Nu mă tem de niciunul. Eu îi știu ca oameni  politici, ei au ocazia să mă întâlnească în premieră în această ipostază.

Să presupunem că vei fi ales primar, dar vei avea un Consiliu General ostil, cum a avut și Traian Băsescu în primul mandat. Cum o să reușești să-ți impui proiectele?

Când campania se termină, cuvântul de ordine este colaborare în interesul bucureștenilor. Votul oamenilor va fi arma mea. Și, crede-mă, e din oțel curat!

Una dintre măsurile pe care le vei lua ca primar va fi transformarea regiilor autonome, ca RADET sau RATB, în societăți comerciale. E asta o garanție că ele nu vor mai fi niște găuri negre pentru bugetul Bucureștiului?

E o garanție că ne îndreptăm spre normalitate și că ne supunem regulilor economiei de piață. Vrem performanță, investiții și o administrație modernă? Atunci trebuie să desenăm ideea parteneriatului public- privat sub forma unui triunghi în care vârfurile sunt administrația publică, cetățenii și mediul privat. Restul e minciună! Un oraș așa crește și așa se însănătoșește.

Ai declarat că vii la Primărie să dai milităria jos din pod. Cum o să se traducă, în mod concret, asta? Îi pui pe funcționarii corupți să bage flotări și genuflexiuni, ce le faci?

N-ar fi rău, e o idee, sportul de masă e una din prioritățile programului meu electoral. Dar în acea declarație mă refeream la nevoia de a impune reguli în administrația publică și de a elimina sinecurile și timpii morți. Dacă voi fi ales primar, cine ”freacă menta” pe bani publici ar fi bine să-și caute de lucru.

Faptul că îl ai în spate pe Traian Băsescu poate fi, în anul de grație 2016, un avantaj sau un dezavantaj?

Traian Băsescu a fost cel mai bun primar al Capitalei. Experiența lui în administrație e uriașă, așa că avantajul e evident. Dacă-i aveam în spate pe Blaga, pe Gorghiu sau pe Dragnea, era vai și-amar de mine. Așa însă, zic tare, să se audă: toate pânzele sus!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare