După un sezon cu înspăimântătoare concedii la domiciliu, pe motiv de pandemie, urmat de câteva săptămâni cu minivancanțe epuizante, prin stațiunile estivale către avuseseră grijă să își ia din timp bilete, românii muncitori oftează la gândul că, până la sfârșitul anului, nu mai au decât vreo 4 ”libere” de la Stat: 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie – Ziua Națională a României și Crăciunul, pe 25 și 26 Decembrie, în condițiile în care au tot bifat pauze de relaxare pe parcursului întregului an: 1 ianuarie – Anul Nou, 2 ianuarie, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor României, 26 aprilie – Vinerea Mare, 28 și aprilie – Paștele ortodox, 1 mai – Ziua Muncii, 1 iunie – Ziua Copilului, 16 și 17 iunie – Rusaliile, 15 august – Adormirea Maicii Domnului
Asta, firește, dacă nu cumva câștigă PSD-ul parlamentarele și își mai răsplătește bugetarii cu vreo două săptămâni de ars gazul pe salariu la final de 2020 sau început de 2021.
În aceste condiții, an electoral fiind, forurile legislative ale României nu se gândesc doar la zilele libere alocate propriilor membri, așa cum insinuează răutăcioșii. Preocuparea pentru liberele poporului este una de prim-plan, ilustrată și printr-un proiect, inițiat de amicul politic al PSD, Alexandru Cumpănașu, și referitor la alte câteva zile libere naționale, care să meargă la pachet cu cele vechi, și în care nația adrisantă să poată merge în concedii, la cumpărături ori la terapii, gândindu-se cu recunoștință la cei îi poartă de grijă:
1. Anul Nou să fie sărbătorit, după cum s-a întâmplat și cu Paștele, la Constanța, musai cu repetiție, a doua oară în aceeași zi cu Anul Nou chinezesc. Ar fi o legiferare nu doar în interesul prieteniei milenare dintre popoarele noastre, ci și în spiritul realității de zi cu zi, România fiind invadată cu produse chinezești, alături de afaceriștii chinezi și geamantanele lor, câteodată plutitoare. În plus, dacă am lua în calcul și frăția cu moldovenii de peste Prut, parcă nici o a treia zi liberă, odată cu Anul nou pe stil vechi ortodox, parcă n-ar fi de colea.
2. Sărbătoarea de Paști să fie celebrată (în spiritul creștinismului ecumenic) ortodox, catolic, protestant și luteran de către toți credincioșii, indiferent de cult, acordându-se câte două zile libere de fiecare. Pentru a preîntâmpina situații ca acelea în care Paștele pe model apusean a să fie în aceeași zi pentru toate ramificațiile, zilele libere se vor acorda la rând pentru toată lumea începând cu prima zi a Paștelui, oricare ar fi el. Numai bine ca să se contopească fericit cu patru zile libere ale Paștelui Ortodox (două pe rit vechi și două pe rit nou).
3. Ziua de 1 Mai, ca Sărbătoare Internațională a Muncii, și-ar găsi cea mai bună dedublare în sărbătorirea legală a zilei de 1 Aprilie; Ziua Păcălelilor fiind, de fapt, adevărata celebrare a acelora, mulți și păcăliți, convinși că reușita în viață se obține numai prin muncă.
4. Adăugarea a două zile libere la duminica de Rusalii – adică Pogorârea Sfântului Duh. Sunt informații veridice din surse biblice recent descoperite că Sfântul Duh a zăbovit asupra apostolilor și în ziua următoarele 2 zile, la cererea acestora de a nu-și începe noua misiune tocmai cu neplăcuta zi de luni și nici în aia de marți afectată de cele trei ceasuri rele.
5. Adormirea Maicii Domnului (15 August) poate fi foarte bine comasată cu suspendata zi liberă de 23 August – reper temporal ce a condus în următorii ani la Marea Adormire a Maicii Românii, tulburată episodic la Crăciunul din '89. Ca să nu fie disparate și să nu înțeleagă credinciosul român nimic din libere, se vor acorda două zile libere succesiv, 15 și 16 August. Când amândouă cad în weekend, se vor adăuga încă două libere – luni și marți.
6. Ziua Națională de 1 Decembrie va avea împerecheată o nouă zi liberă deja acordată în data de 10 Mai. Întrucât atunci se comemorează 3 în 1 evenimente istorice legate de Regalitate, trei zile libere de 10 Mai ar fi primite cu aclamații de către republicanii români de azi.
7. În ce privește Crăciunul, insistăm pentru legiferarea ca libere a tuturor celor trei zile, plus încă trei anterioare. Sunt scrieri apocrife credibile susținând că Nașterea Mântuitorului ar fi fost una prematură, data de 22 Decembrie fiind cea exactă. S-ar potrivi și cu renașterea noastră din Decembrie '89, când am scăpat de Satana Ceaușescu și am dat de dublura lui cu față umană, zâmbitoare și nemuritoare. La toate acestea, s-ar putea adăuga răspunsul afirmativ la solicitarea Federației Salariaților din Sistemul Bugetar, aia care a depus o cerere inedită la Secretariatul General al Guvernului, cerând, în mod concret, încă trei zile libere între Crăciun și Revelion, pentru a avea timp timp să-și răspundă la urările de Sărbători pe care le primesc, în mod tradițional, pe WhatsApp, Messenger și sms. „Fiind niște funcționari responsabili, ne-am dat seama că, în eventualitatea în care nu vom putea răspunde la toate mesajele tradiționale de Sărbători, sentimentul de frustrare ne va face să nu ne mai putem concentra asupra activității noastre la birouri, de aceea am solicitat câteva zile libere în mod suplimentar”, se arată în solicitarea Federației.
Păi să nu tratezi tu, Guvern, cu grijă părintească și răspuns pozitiv, tocmai electoratul de aur al țării?