AcasăProiecte specialePagina de BusinessCele mai comune tipologii de colegi de birou din...

Cele mai comune tipologii de colegi de birou din România

Să stai în prezența unor oameni cu personalități dificile poate fi destul de epuizant. Fie că sunt prieteni, vecini sau membri ai familiei, ei sunt oameni stresanți, de care ar trebui să te ferești. Și la birou pot exista colegi toxici, a căror prezență este oarecum nocivă. După ce îi identifici, ai o singură soluție și anume să-i eviți pe cât posibil.

Invidiosul

Acest coleg va profita de orice oportunitate să te dărâme, pentru că nu va suporta faptul că îți merge bine. Nu se va bucura niciodată pentru tine și va dori să aibă reușite doar el, în rest te va sabota.

Manipulatorul

Poți întâlni un astfel de om la locul de muncă, dar și în viața de zi cu zi. Să presupunem că un coleg este amabil, îți face complimente și îți cere dezinvolt să faci o treabă în locul lui, pe care nu ești obligat să o realizezi. Totuși ești de acord, deoarece ai puțin timp liber și te-ai simți inconfortabil refuzând un coleg amabil. Concluzia este următoarea – așteptările tale vor fi înșelate, te vei convinge că este un coleg manipulator, care profită de situație și vrea să te păcălească. Această tactică de manipulare este negativă, îți va crea sentimente neplăcute și cu timpul lucrurile se vor înrăutăți.

Sabotorul

Un coleg de acest gen are puterea de a forța unii angajați să plece de la firmă. El va critica, va anula rezultatele bune ale unor angajați cu grosolănie, va sabota și va căuta să muncească mai puțin, din dorința de a nu-și îndeplini sarcinile de serviciu. El se poate manifesta diferit, va face plângeri nefondate, va spune că unii angajați nu vor să coopereze, va susține că unii colegi fac pauze prea lungi la fumat, că angajații se plâng prea mult de noul sistem și multe altele.

Bârfitorul

Un coleg bârfitor creează de multe ori o atmosferă toxică la locul de muncă. Este trist să rănești reputația unui angajat și este mai bine să faci echipă cu cei din colectiv care în diferite situații te pot ajuta, decât să fii antipatic și să-i vorbești de rău pe alții. Un om care se plânge de cineva la job, cel mai probabil, este un om care se plânge cuiva și despre tine.

Perfecționistul extrem

Acest coleg va dori să facă lucrurile perfect, iar uneori perfecționismul va fi ceva distructiv pentru alți angajați. Perfecționistul extrem poate fi distructiv pentru că poartă cu el teama de eșec, a ceea ce a fost planificat. El nu poate să-și evalueze cu adevărat abilitățile și vrea să facă totul perfect, fără probleme. Asta îi va produce stres și va duce la depresie și epuizare profesională.

Obsedatul de parfumuri

A purta un parfum atunci când lucrezi într-un birou nu este ușor. Unii colegi sunt obsedați de parfumuri și pot exagera, iar asta face să nu mai fie priviți de ceilalți din jur cu ochi buni. Pentru a evita izolarea involuntară la locul de muncă, ei trebuie să fie atenți cu colegii la job și să-și aleagă parfumul în consecință, să nu fie prea intens. Așadar ei trebuie să lase acasă aromele intruzive, prea puternice și să aleagă doar parfumuri originale subtile, fresh, care să nu copleșească mediu. Uneori un parfum bine ales, cu note proaspete și discrete, poate salva atmosfera din birou.

Colegul care se victimizează

Acesta va căuta mereu motive și scuze la faptele sale greșite, va da vina pe alții pentru tot ceea ce i se întâmplă. Acest coleg trebuie evitat la job, pentru că nu-și va asuma niciodată greșelile și se va victimiza de fiecare dată.

Criticul nemilos

De multe ori la birou se întâmplă ca însuși cuvântul “critică” să aibă o conotație negativă. Deși critica este o parte importantă a muncii, ce nu poate fi evitată, totuși unii oameni trebuie să facă o diferență între critică și jignire.

În anumite colective poate exista câte un critic nemilos, care poate produce stres tuturor angajaților. Acest om trebuie evitat pentru că doar așa poți menține cât de cât o atmosferă favorabilă în echipă. Poți critica, dar nu jigni! Politețea, diplomația, tactul și respectul oferă o mulțime de bonusuri în orice colectiv de muncă!

Redacția
Redacția
"Academia Catavencu”. Umor Serios. Nu avem tabuuri, nici prejudecati. Criticam si carcotim

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare