Primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat.
Fără nicio surpriză, și de această dată, a existat același perdant din ultimii trei zeci de ani. Cetățeanul a pierdut din nou alegerile.
Cu toate că este devotat și de fiecare dată s-a prezentat la vot pentru a schimba soarta României, cetățeanul s-a trezit, după toate alegerile, mai turmentat și mai amărât decât era.
Acum, îi este foarte greu să se trezească din amorțeala în care l-a adus starea avansată de ebrietate electorală, pentru a mai trage o ștampilă și în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Cetățeanul este totuși conștient că vede dublu acum și că, în realitate, pe buletinul de vot din turul al doilea este de fapt o singură opțiune. El ar alege răul cel mai mic, ca de fiecare dată, dar niciodată răul nu a fost mic.
Mici, într-adevăr, s-au mai împărțit, pe aici și pe acolo, dar, după o zi în care ai consumat prea multă gargară politică, nu îţi cad prea bine.
Tocmai din acest motiv spitalele din întreaga țară au fost suprasolicitate duminică. Sute sau chiar mii de pacienți au ajuns la unitățile de primire urgențe cu toxiinfecții de la discursurile politicienilor sau în stare avansată de ebrietate, îmbătați fiind de campania candidaților.
Pentru unitățile spitalicești este o perioadă extrem de grea, ca de Paște sau de Crăciun, dar, spre deosebire de cazurile în care în care românii au mâncat prea mult, este mult mai dificil să scoți manipularea politicienilor din pacient.
Este o mare provocare pentru medici să trimită cetățeanul pe picioarele lui la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, mai ales că și primarul este foarte atent la ce se întâmplă, în această perioadă, în spitale. Edilii știu că cetățenii trebuie repuși pe picioare, dar nici scoși în totalitate din amorțeală.
Și după aceste alegeri rămâne eterna întrebare, pe care cetățenii și-o adresează ca pe o urare: Eu cu cine votez?
Este întrebarea la care românii caută un răspuns de trei zeci de ani și perspectiva este că îl vor mai căuta mult şi bine.