AcasăActualitateCoaliția ajunsă la menopauză

Coaliția ajunsă la menopauză

Cum era de așteptat, liberalii s-au frecat, s-au scălâmbăiat, s-au dat de ceasul morții, s-au indignat, s-au ascuns pe după batistuțe și, în cele din urmă, au ajuns de unde au plecat, adică nu mai pleacă. De la masa cu bucate. „Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câştiga alegerile”, a declarat, fără niciun „ăăăă” Nicolae Ciucă, încă președintele PNL. Fără niciun „ăăăă” pentru că a citit de pe un prompter (erau prea multe cuvinte de spus ca să le țină minte și, în plus, veneau de la încă președintele României și trebuiau reproduse întocmai și la timp), iar pe prompter liberalul de serviciu uitase să treacă „ăăăă”-ul după care Ciucă ar fi putut fi identificat și audio. Uf, ce frază lungă, cât pe ce să bag și eu un „ăăăă”.

Coaliția asta împotriva naturii, dacă vă mai amintiți, a fost inventată de primul jucător de golf  (Ponta este încă pe locul doi) și, nu mai puțin, primul turist al țării pentru a asigura României binecuvântata stabilitate. Pentru că, dacă ai stabilitate în țară, poți să pleci peste tot în lume pe banii prostovanilor care te-au votat. Coaliția asta ne-a adus o inflație cât casa, scumpiri cât blocul și deficit bugetar cât Burj Khalifa. Ne-a mai adus o scădere a investițiilor străine, dar în schimb o creștere a influenței puterilor străine. Și ne-a mai adus o evidență dureroasă pentru o țară care se vrea ca afară: generația de politicieni actuală este una dintre cele mai mediocre din istorie, dovedind nu numai amatorism și nepăsare față de interesele oamenilor, dar și o incapacitate gravă în a vedea prioritățile și a rezolva problemele stringente. Certurile nu au lipsit, ele făcând deliciul presei și dând apă la moară dezbaterilor politice de prin birturi. Sigur, în orice căsătorie, pentru că asta a fost până la urmă coaliția PSD-PNL, mai există și neînțelegeri, și dispute, dar fără spălarea rufelor în public. Pentru că este nu numai dizgrațios, dar și penibil. Cu toate acestea, Ciolacu, Ciucă și ciracii lor au găsit de cuviință să se exhibe cât mai mult, crezând că în felul acesta își denunță adversarii și câștigă capital politic, mărindu-și bazinul electoral. O socoteală greșită: PSD-ul va rămâne veac doar cu electoratul lui, care, din câte se poate constata, se micșorează pe măsură ce masa pensionarilor se reduce, iar PNL își pierde susținătorii odată cu divizarea tot mai profundă a dreptei. Divizare de care principalul vinovat este însuși PNL. 

Dar iată că, dintr-odată, după ce PSD a declarat că nu susține legea pentru o singură persoană, și după ce CCR a respins candidatura doamnei (sic!) Șoșoacă, domnul Ciucă a decis că această coaliție se oprește. Așadar, nu s-a oprit atunci când a adus dezastre peste țară, ci acum când a adus dezastre peste PNL. Dezastre pe care PNL și le-a atras de unul singur subordonându-se lui Iohannis și transformându-se într-un partid pe persoană fizică. Prestația lamentabilă a PNL a fost coalizat dublată și de PSD. Pentru a îndepărta percepția că CCR a acționat la ordinul PSD, Cazanciuc s-a grăbit să prezinte un proiect de lege care scoate CCR din schema de validare a candidaților la prezidențiale, proiect care, pe lângă neconstituționalitatea lui, a păcătuit și prin pripeala cu care a fost aruncat precum praful în ochii alegătorilor. Ca să nu mai vorbim de impunerea pe listele pentru Parlament a unor figuri de trist prezent precum Ponta sau Piedone.

Până la urmă, românii rămân cu gustul amar al jocurilor politice care nu au nicio legătură cu interesele lor, și toate legăturile cu interesele personale și de partid ale jucătorilor. Care jucători nici măcar nu-și mai ascund adevăratele intenții, acelea de a rămâne și după alegeri în aceeași coaliție contra naturii. Dar până una, alta, vorba unui liberal: „Nu ieșim. E frică legată de fraudarea alegerilor și cumpărarea primarilor”. Abia acum și-au dat seama liberalii că PSD este un partid prădător? Abia acum și-au dat seama că nu ar fi pentru prima oară când alegerile s-ar putea decide în altă parte decât la urna de vot? Abia acum și-au dat seama că sunt un partid remorcă? Sau au știut de la bun început, dar bucatele s-au dovedit prea gustoase ca să facă fițe?!

Este limpede că această coaliție a ajuns la menopauză. Ea nu mai poate produce nimic care să poată conta pentru vreo evoluție politică. Și cu toate acestea, vom asista, după alegeri, la prezumtiva ei refacere, ceea ce va pecetlui perpetuarea unui cartel ce va ține România în aceeași „stabilitate” care seamănă mai mult a stagnare. Și poate nu atât din cauza unei coaliții contra naturii, ajunsă acum la menopauză, cât a mediocrității și lipsei de profesionalism a celor care o compun.

Sorin Petrescu
Sorin Petrescu
Sorin Petrescu este un scriitor și traducător român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Absolvent al Facultății de Filosofie din București, a lucrat ca profesor și referent la Uniunea Scriitorilor, ulterior devenind redactor la Editura Corint. A tradus peste 100 de titluri din engleză, incluzând beletristică și lucrări de psihologie. Ca autor, a publicat zece romane de război sub pseudonimul Mike Hassel și alte romane notabile, precum „Te-am iubit numai duminică” și „Fiul lui Iisus”. În plus, a scris piese de teatru și a colaborat la spectacole de umor difuzate la radio și televiziune. A primit premii naționale și internaționale, fiind recunoscut pentru contribuția sa la literatura și cultura românească.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare