AcasăActualitateDuamna Firea, dai și matale o bursă, să-ți pregătesc...

Duamna Firea, dai și matale o bursă, să-ți pregătesc loaza de doctorat?

Veritabilă haiduc în fustă, gata mereu să ia de la bogații contribuabili din București ca să le dea la săracii afaceriști din Voluntari, primărița Firea nu mai prididește cu proiectele sociale. Ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, e un program menit să acorde burse tinerilor care stau în gazdă la vârstnici și îi ajută la cumpărături sau îi duc la spectacole, dar și tinerilor care fac meditații cu copiii proveniți din familii modeste.  

Ideea mi se pare genială și cred că știu cum a gândit mândra doamnă ortodoxă Firea: până când să stea, soro, tinerii câte șase-n garsonieră și să iasă acolo cine știe ce curvăsăreală imperialistă, decadentă, occidentală? Ia să-i distribui eu câte unu de căciulă, pe la pensionari și pensionare prin apartamente, să văd, le mai arde de friki-friki?” Adevărul e că sunt atâtea june studente care-și dau și ultimul bănuț pe chirie, e grozav că duamna Firea s-a gândit să le dea bursă dacă acceptă să locuiască în același apartament cu vreun bătrânel senil. I-adevărat, o să cam stea ele cu geamul deschis, să nu se sufoce în casă, fiindcă după o vârstă supapele de evacuare nu mai funcționează ca la 16 ani, o să stea ele cu dopuri în urechi, să n-o mai audă pe Dana Grecu zbierând, dată la maxim, pe Antena 3, o să fie spionate pe gaura cheii, să vadă gazda octogenară dacă ele învață sau o ard pe Facebook, dar ține o să aibă bursă de la Firea, ține, ține?

Nu mai zic că viața alături de o gazdă care a bătut binișor 80 de ani nu e chiar dificilă. Știu, bătrânii sunt, în general, mofluzi, ursuzi, cusurgii, dar vestea bună e că ăia din București nu prea stau pe-acasă: cum ies șoferii sau vatmanii de la RATB, la cinci dimineața, cu ochii cârpiți de somn, pe traseu, țup!, și pensionarii, să ia cu asalt autobuzele și tramvaiele. Cum bagă o promoție la tigăi în supermarket, hop!, și pensionarii grămadă pe ușile glisante, să prindă și-un rotopercutor și o drujbă de tăiat sequoia, că nu știi când îți face trebuință. Așa că fetelor, nu vă speriați, o să fiți mai mult singure prin casa gazdei, mai ales că acum vin Sărbătorile și majoritatea votanților duamnei Firea sunt, cum bine știm, duși cu sorcova. Nu știu dacă și Oana Lis o să beneficieze de bursa asta, însă așa ar fi corect. Că de când stă, sărăcuța, în gazdă la bunul și bătrânul domn Viorel, o merita și ea. E drept că nu l-a dus la spectacole, cum zice duamna Firea, l-a dus la circ, la Capatos sau Mămăruță, dar l-a distrat ea? L-a distrat. Deci își merită toți banii fata. Tare rău îmi pare că n-o să mai prindă bursa asta și Moni Gabor, fosta soție a lui Columbeanu, că și-asta cât a îngrijit la bătrân! Și ce l-a mai ajutat, mititica, la cumpărături… când o căutai, era la shopping. Duamna Firea, burse retroactive nu dai?

Dar cel mai mult mă bucur pentru partea aia cu meditațiile. Vă dați seama câți tineri studenți săraci vor lua cu asalt maghernițele din Ferentari, unde trăiesc doar părinți cu venituri modeste, spre a-i ajuta pe copiii acestora să învețe să citească și să socotească? Puhoi o să fie, ascultați-mă pe mine, când o scoate duamna Firea bursele pe masă! Toți studenții vor lăsa baltă sesiunea, spre a-i învăța pe cei mici adunarea: ”Dacă pentru un furt iei doi ani, iar pentru o tâlhărie iei șapte, dar ți se scad din pedeapsă șase ani, pentru că ai scris cinci cărți de colorat cât ai fost închis cinci ani pentru viol, câți ani de pușcărie o să faci în total? Trei, în plm!”.

Și nici nu știți cât de rău îmi pare că nu mai sunt și eu tânăr, să fiu iar student și să-mi dea duamna Firea bursă. Duamna primar, grozav mi-ar plăcea să-l pregătesc pe fiul lu matale, ăla micu, de-a luat nota 1 la română la bac. Știu că, până la urmă, a luat bacul, că așa e și cu învățătura asta – cel mai deștept cedează – dar acuma e la facultate, mâine poimâine dă masteratul și e frumos să rămână așa loază promițătoare fără doctorat? Nu-i frumos! L-aș pregăti, duamnă, de ar lua doctoratul magna cum laudae, nu magna cum fraude, cum l-a luat tăticul lui vitreg și onorabilul soțu lu matale, domnu Pandele din Voluntari.

Nu mai zic cât mi-aș dori să ajut  pensionari, ca să mă calific și eu la o bursă. Bine, nu pe toți, că ăștia sunt cât poporul chinez, mai ales la ore de vârf în troleu, dar măcar pe câțiva. De o bătrânică, în special, aș vrea să am mare grijă. O știți, i se spune Bunicuța Ilici, e de la dumneavoastră, din PSD, și prin 90, când nu exista 112, ea a sunat la mineri să-i sară în ajutor, că o speriaseră niște golani, prin centru. Promit s-o îngrijesc ca pe ochișorii mei din cap: o să-i cumpăr numai ouă cu Salmonella, numai ciuperci din alea bune, gen zbârciog gras sau burete porcesc, numai vită nebună, dar argentiniană, numai porc cu trichineloză, dar crescut eco, în România, o să-i gătesc numai ceai cu poloniu la faivăclock, o s-o duc numai la Corul Armatei Roșii, la Patima Roșie și la Scufița Roșie, la teatrul de păpuși. În fine, promit, duamna Firea, că o s-o ajut să treacă strada chiar dacă nu vrea nici de-a dreaq, dar numai pe roșu, cum îi place ei, și numai când vin în viteză mașini mari și roșii, de pompieri.

 

 

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare