Pasiunea pentru muzică poate să ajungă foarte departe. Iar când prinzi microbul sunetului de înaltă fidelitate, nu mai există leac. Sistem după sistem, intri într-un vârtej de specificații, tehnologii și mai ales prețuri greu de stăpânit. Totul poate să pară copleșitor, mai ales dacă ești la început. Dar există câteva reguli simple, care să te ajute în crearea primului tău sistem Hi-Fi.
Sigur, sigur e Hi-Fi?
Scapă din start de întrebarea asta, prin alegerea magazinului corect. Nu poți să iei orice 5.1 din supermarket și să ai pretenția unui sunet de calitate. Dar magazinele pentru audiofili prezintă garanția anumitor standarde. Și, mai important, îți permit să-ți configurezi fiecare unitate din sistemul tău. Pentru că asta e marea diferență dintre Hi-Fi și high quality: adaptabilitatea. E adevărat că și prețurile au tendința de a crește când cumperi fiecare bucățică separat. Dar majoritatea magazinelor de specialitate acceptă plata cu un card de credit, în rate fără dobândă*. Ceea ce ajută, pentru că, dacă faci compromisuri acum, o să-ți fie mult mai greu să le corectezi mai târziu.
Să începem cu sursa
De unde vine muzica, adică? De pe CD, vinil sau largul internet? Audiofilii cu tradiție preferă sunetul cald și autentic al discurilor înregistrate analog. Pentru asta vei avea nevoie de un pick-up de calitate. Dacă, în schimb, vrei să ai la vârful degetelor librării vaste de muzică, poate n-ar strica să integrezi un DAC în sistemul tău. Acesta poate să redea muzica online sau de pe PC-ul tău, la calitate superioară. Prin urmare, nu există răspuns universal. Depinde de preferințele tale.
Să-i dăm putere
Sunetul din sursă trebuie amplificat. Într-un fel, această unitate este mușchiul sistemului tău. Și e de mai multe tipuri. Există pre-amp, amplificatoare integrat, receivere AV… Ce alegi depinde de sursă, de bani și de spațiul pe care-l ai la dispoziție. Discuția e lungă, dar ca o regulă generală, îți trebuie o formă de amplificare a sunetului. De exemplu, dacă ai deja pre-amp în sursă, conectează-i direct un amplificator. Dacă n-ai loc de prea multe cutiuțe, mergi pe un set de boxe amplificate bune. Și aici ajungem la cheia sistemului.
Să și auzim
Boxele. Partea care dă viață sunetului. De regulă, cu cât mai mari, cu atât mai bine. Dar plecăm de la presupunerea că vei asculta muzică într-o cameră de apartament. Ceea ce, din fericire, limitează mult opțiunile. N-ai nevoie de boxe uriașe, dar trebuie să fie de calitate. Lasă aspectul deoparte și citește cât mai multe păreri despre ele pe forumuri și site-uri de specialitate. Din ce materiale sunt făcute difuzoarele, ce putere au, cât de bine redau joasele, mediile și înaltele? Vei avea nevoie de subwoofer? Toate aceste informații le iei, din păcate, din recenziile altora. Dar e mult mai bine decât să le încerci pe toate cu urechile tale. Și pe banii tăi.
Să le separăm bine
Fiecare unitate din sistemul tău e vie. Bâzâie, vibrează, emite căldură. Și atunci, trebuie să le izolezi cât mai bine. De aceea, de obicei, cuvântul integrat e de evitat pe cât posibil. Și tot de aceea, ai nevoie de un stand special pentru sistemul tău. Ca să așezi fiecare unitate pe raftul ei. În niciun caz nu vrei să pui, de exemplu, pick-up-ul deasupra amplificatorului și să-l supraîncălzești. Sau să se transmită vibrațiile amplificatorului în stilusul pick-up-ului.
Una peste alta, cheltuielile se adună. Dar acel moment când asculți prima piesă pe noul tău sistem Hi-Fi va rămâne bine întipărit în arhivele urechilor tale. Atunci vei înțelege de ce ai dat cât ai dat pe tot echipamentul. Pentru un sunet mai aproape de perfecțiune. Și nici nu trebuie să dai foarte mult dintr-un foc. Alege un magazin de încredere, care acceptă plata cu un card de credit precum CardAvantaj. Îți permite să împarți prețul în rate mici și să te bucuri pe deplin de muzica ta.