Aşa cum bine remarca un deputat PSD de Vaslui ieri, în Parlament, de 23 de ani, românii fac doar filme menite să-i facă di ocară, să-i înfăţişeze lumii ca pi un neam di hoţi, duglişi şî violatori di babe. E drept că absolut toate aceste filme au fost premiate pe la festivalurile internaţionale, dar acest lucru nu se datorează valorii lor, ci faptului că străinilor le place când ne denigrăm singuri şi vor să ne răsplătească pentru asta.
Convinşi că a venit, în sfârşit, vremea, să se spună şi adevărul despre ţărişoara noastră scumpă, dar pe care ei au luat-o ieftin, de ocazie, guvernanţii au decis să aloce importante fonduri pentru turnarea unui film care va prezenta realitatea adevărată, nu cea din peliculele unor trădători de neam, precum Cristi Puiu, Mungiu, Porumboiu sau Netzer.
Filmul se va intitula, potrivit unor surse din Ministerul Culturii, „Poziţia Copilotului” şi va spune povestea unui tânăr care încearcă să-şi depăşească condiţia de tocilar frustrat. El este obsedat de ideea că va deveni cineva şi pleacă pe jos din comuna lui natală, de lângă Târgu Jiu, dar, în loc s-o ia spre Bucureşti, ca Nicolae Ceauşescu, rătăceşte drumul şi o ia spre vest, ajungând tocmai la Paris, ca Brâncuşi.
Aici doarme în gară, vinde chiftele la un restaurant capitalist, iar cu banii obţinuţi merge la muzeu, unde vede pictura unei gagici, Mona Lisa, remarcând, uimit, că seamănă la perfecţie cu tabloul pe care i l-a pictat el unei colege de clasă, într-a unşpea. Băiatul revine în ţară şi, paralel cu satisfacerea pasiunii pentru maşini de curse, învaţă pe brânci cum se fac copiuţele, reuşind astfel să intre la facultate. Acolo este remarcat de un premier atotputernic, poreclit Însuşi şi promovat într-o funcţie înaltă.
Graţie ambiţiei sale şi inteligenţei ieşite din comună, tânărul urcă pe rând treptele carierei, ajungând, într-un final, el însuşi premier. Filmul se numeşte „Poziţia Copilotului” pentru că reflectă perfect atitudinea eroului: acesta n-are de fapt o singură poziţie, ci mai multe, pe care şi le schimbă rapid, funcţie de situaţie şi de postul de televiziune la care este invitat.
Regizorul care va turna acest film nu putea fi, evident, decât un turnător de succes: celebrul Dan „Felix” Voiculescu, omul aflat şi în spatele altor pelicule remarcabile, precum „Marfa şi nani” (cu Crin Antonescu în rolul principal), „Atunci i-am condamnat pe toţi la parte” (în rolurile principale Ponta, Antonescu şi Ăla Micu), Lovele Building (cu Radu Mazăre, Sorin Oprescu, Piedone şi alţi primari) şi, evident, „Sunt o babetă stalinistă” şi „Nemuritorul” (ambele avându-l ca protagonist pe inegalabilul Artist al Poporului Rus, Ion Iliescu).
Exclusiv online