AcasăActualitateMinorități și marginali în teatru – cu Mihaela Drăgan,...

Minorități și marginali în teatru – cu Mihaela Drăgan, Radu Afrim și Székely Csaba – Podcast Scena.ro #3

Peste numai câteva zile se organizează în România un referendum care desparte în două tabere adverse opinia publică și distrage atenția de la problemele reale cu care societatea se confruntă. Cu această ocazie iese la suprafață un discurs al urii față de cei ”altfel”, discurs greu de contracarat chiar și de către cei mai liberali dintre artiști. Putem totuși să discutăm despre reprezentarea pe scenă a marginalilor și a minorităților etnice, rasiale sau de gen și e cu atât mai necesar acum să o facem.

 

Așadar, cât de reprezentate sunt în teatrul de azi minoritățile din societatea românească? O companie independentă de teatru rom, care tocmai a început un nou turneu sub titlul ”Teatrul Rom nu e nomad!”, un nou spectacol de Radu Afrim despre o familie romă din Sfântu Gheorghe, o campanie națională pentru înființarea unui Teatru Național Rom, o piesă despre Mihai Viteazul scrisă de cel mai jucat dramaturg român de limbă maghiară în anul Centenarului – cu o decadă în urmă toate acestea ar fi părut poate subiecte science fiction.

 

Despre dinamica marginali-mainstream în teatrul românesc discutăm în noul episod al Podcastului Scena.ro disponibil pe website-ul www.revistascena.ro, în contul de soundcloud al revistei – https://soundcloud.com/revistascenaro dar și pe www.eteatru.ro.

 

Podcastul Scena.ro este inițiat de criticul de teatru Cristina Modreanu, redactoarea șefă a revistei Scena.ro, care și moderează discuțiile alături de Oana Cristea-Grigorescu, producătoare radio și este produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului și Teatrul Național Radiofonic, în cadrul proiectului Arhiva Scena.ro-resurse culturale disponibile online, finanțat de AFCN.

Alte materiale de actualitate în www.revistascena.ro:

·din arhiva Scena.ro, acum disponibilă online, un interviu cu Cătălina Buzoianu, căreia i se dedică Festivalul Național de Teatru 2018: Fiecare generație își găsește motivația ei și locul pe care trebuie să-l înnobileze și să-l acopere cu adevăr

·In/Out – Despre identitate politică pe scena contemporană.

·Cronica săptămânii: Reconstituire istorică în fața Casei Poporului – cine e personajul pozitiv? cronică de Cristina Modreanu despre despre evenimentul outdoor al verii, „Vlaicu Vodă”

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare