Noi dovezi arheologice arată că deșertul Atacama s-a format în urma unei exploatări de minereu aurifer efectuate de către Roșia Montană Gold Corporation. Două laptopuri, un butoi de cianură și alte obiecte au fost dezgropate din deșertul chilian în urmă cu câteva săptămâni, dar oamenii de știință sud-americani au ajuns la concluzia că este vorba de RMGC după ce au reușit să acceseze documentele stocate pe unul din computerele portabile descoperite în nisip.
Astfel, arheologii de la Universitatea din Santiago de Chile au aflat că cei de la RMGC au folosit o mașină a timpului pentru a se întoarce în trecut și a scoate aur din zona pe care o denumim astăzi deșertul Atacama. Cercetătorii au mai dezvăluit că muncitorii folosiți în cadrul acestei operațiuni erau de origine română, sprijinindu-și concluzia pe cantitățile neverosimile de PET-uri de bere descoperite în cadrul sitului arheologic.
Un comunicat oficial din partea RMGC ne informează că, în urma experienței neplăcute din România, compania a decis să investească în echipamente de voiaj temporal pentru a se putea întoarce în trecutul îndepărtat. RMGC preferă să-și desfășoare activitățile de minerit înainte de apariția speciei umane, pentru a putea depăși inconvenientele pe care le-a adus aceasta: ONG-uri, protestatari, avize din partea Ministerului Culturii, drepturi de proprietate etc.
Comunicatul ne mai informează că nu s-a precupețit niciun efort de a motiva corespunzător angajații români, asigurându-li-se totodată și provizii generoase de slănină cu ceapă.
În fine, reprezentanții RMGC s-au declarat foarte mulțumiți de procesul de reecologizare din deșertul Atacama, arătând că, la peste 15 milioane de ani de la exploatare, deja cantitatea anuală de precipitații a crescut la aproape 1 mm/an.