AcasăActualitateȚară, țară, vrem pălmași?

Țară, țară, vrem pălmași?

Dându-și seama, probabil, că  la momentul actual o armată ca a României ar putea rezista doar unui eventual atac militar venit din partea temuților războinici pigmei înarmați cu sulițe, din Burkina Faso sau Burundi, unii domni cu stele pe umeri din Ministerul Apărării au lansat propunerea unui program de pregătire militară voluntară pentru tineri. Adică liceenii sau studenții să fie cazarmați prin unități militare, ca într-un fel de tabără de două-trei săptămâni, la sfârșitul anului școlar, și să învețe și ei să tragă cu o pușcă, să facă un planton, să bage niște flotări.

Ar fi foarte indicat ca junimea de azi să mai lase naibii pokemonii și mess-ul, dar unde găsești atâția voluntari, dornici să se supună de bună voie unui program sever, cum e cel militar? Probabil se vor găsi câțiva amețiți fani Rambo, care abia așteaptă să-și ia bocanci în freză și să urle căprarul la ei ca-n filmele americane, dar nu e suficient. Mai ales că deșteptarea, în tabăra asta militară, se dă la 5:30, iar stingerea la 22:00. Păi la 22:00 tinerii din ziua de azi au ochii cât cepele, de la atâta RedBull, deci nici vorbă să-i ia somnul, iar pe la 5:30 ei abia se culcă, veniți din club, cum naiba să schimbe bunătate de program? Unde mai pui că voluntarii, potrivit propunerii, vor trebui să execute și sectoare, adică să facă curat prin dormitoare, prin băi, să-și pregătească păpica, să mai dea cu un mop. Cine a văzut licean întreg la cap în ziua de azi care să facă așa ceva? E drept că sunt zeci de mii de juni amărășteni care cam fac foamea pe acăsică, la Vaslui sau în Teleorman, și o mâncare de la cazan ar fi aur curat pentru ei, dar să dea alocația din mână pe fasolea de la popotă? Slabe speranțe.

Și cine garantează că tabăra asta de militari voluntari  n-o să devină ce era armata pe vremuri? Fiindcă zău, n-aș vrea să-i văd pe liceeni luați de la pokemoane și trimiși să scoată apa cu șiretul din toalete, să încaseze ”cuie” cu perna-n cap dacă sforăie sau să fie întorși cu ”țambalul” de la pat, ca să aibă și gradații o distracție nocturnă. Nici nu i-aș vrea duși pe la domnii generali la moșie, să pună faianță sau acoperiș, ca modestă contribuție adusă propășirii naționale. Înțeleg că prin armată nu mai sunt bibani și tilicari să culeagă porumbul și să înalțe vile pentru alde Oprea și compania de apeviști gradați la apelul bocancilor, dar, decât să văd o armată de pălmași, mai curând aș vrea să văd una de uslași: comandouri bine antrenate și instruite, capabile să lupte în cele mai dificile condiții, împotriva unui inamic mult mai numeros. Pe de altă parte, n-ar fi rău, dacă tot se frământă domnii generali de grija viitorului țării, să se frământe și de viitorul tinerilor ei. În alte țări, tinerii fără posibilități materiale sunt înrolați la cerere în armată, dar nu învață doar să tragă cu PM-ul, ci și să fie pompieri, paramedici, șoferi și alte meserii utile, care să le dea o pâine bună de mâncat și-n civilie.

Așadar, nu zic că propunerea asta cu armata voluntară ar fi neapărat rea. Și nu pentru că eu am făcut armata și am băgat ca Berilă, iar acum sunt sadic, vreau să sufere și alții. Dar trăim vremuri interesante și ar fi drăguț din partea junilor noștri să știe măcar cum se încarcă o armă. Dacă nu ca să-și apere țara, avuția, mormintele strămoșilor, râul, ramul, bla-bla-bla, măcar ca să-și protejeze familia și, în caz că vin niște domni mai blonzii, așa, peste ei, să le ceară ceasul sau paltonul, să știe și ei cum se ia o țintă-piept. Altfel, riscăm ca domnii ăia blonzii chiar să ne năpădească și tinerii jumanfiști să fie obligați să pună poze cu pisici și să-și manifeste indignarea nu pe Facebook, ci pe Vkontakte.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare