Un mare avantaj al SUA, poate chiar avantajul ei fundamental este cultura unitară a unui teritoriu imens. Mai precis și mai brut, cu mici diferențe de Nord Sud Miez, SUA se uită cam la aceleași emisiuni și încă înțelege engleza, deși o vorbește pe apucate. De ce este acesta un avantaj fundamental? Apăi este fraților, fiindcă acel "think big" acolo este posibil. Una e să gândești de la București la Cluj sau de la Berlin la Hamburg și alta să gândești un business de la New York la Jacksonville "and beyond". Globalizarea a început acolo fiindcă a avut loc de desfășurare și o rampă cât un continent. E ușor să cucerești alte piețe mici și fărâmate când ai în spate o fundație zdravănă. Observam cât de complicat este să te extinzi în UE. Legislațiile sunt uneori contrare, fiscalitatea e particularizată, barierele de limbă sunt zdravene și între țări vecine, orgoliile naționale sunt un clei soios.
Nea Patriciu se dădea deștept și spunea că românului îi lipsește mentalitatea de cuceritor. E răposat, nu se cuvine, dar când un pomanagiu spune așa ceva, te cam enervezi. La 23 de ani l-am luat în serios, la 30 l-aș înjura, dar nu mai am pe cine. Nu mentalitatea de cuceritor e problema noastră, ci faptul că nu avem loc să gândim "big". Cu toatea astea trebuie să începem să o facem. Oricât de locală ar fi ideea noastră de afacere, trebuie să o extrapolăm la nivel macro, să ne punem problema: "cum aș putea să intru pe piața bulgară sau moldovenească? De ce nu Serbia?". Nu contează că e vorba despre un restaurant sau o cafenea, KFC și Starbucks au pornit din așa ceva. Nu e vorba despre cuceriri, e ca în filmele alea cu Bruce Lee în care spunea că pumnul trebuie să țintească undeva în spatele țintei, e un exercițiu de gândire în primul rând.
Internetul ca mediu de business ne dă posibilitatea de a gândi fără granițe. O putem face? V-aș putea povesti despre cum atacarea Ucrainei de către Rusia a afectat business-ul cafeniu al vânzării ponturilor de pariuri pe online. N-am s-o fac, vă las să vă gândiți la asta. Internetul este un mediu de business extrem de versatil și de flexibil și nu e nici pe departe atât de haotic, dimpotrivă, fiind liber se echilibrează singur, stabilitatea lui ca mediu economic în sine, e mult mai garantabilă. Sistemele de plăți, comunicarea, viteza, informația oferă instrumentele necesare dezvoltării de concepte și abordări de business, pe care barierele culturale și materiale nu le vor facilita niciodată. Sigur că e plin de țepari, de intermediari de intermedieri și tot soiul de flămânzi pregătiți oricând să-ți ciupească vreo câțiva cenți măcar. Pentru cei care au voința și tenacitatea necesară, amenințările de gen sunt provocări distractive.
Nu am recomandări concrete în direcția asta sau cel puțin nu în acest articol. Voi avea pe viitor. M-am gândit să aduc din când în discuție niște exemple și observații documentate, pe tema "think big, think wide", în speranța că vom deschide mai bine ochii spre această oportunitate fantastică și ușor ușor vom renunța la cutumele afacerilor arhaice care ne țin lipiți pământului din toate punctele proaste de vedere.