Anul acesta 1 Mai-ul a fost marcat de majoritatea românilor mai degrabă ca un parastas decât ca o sărbătoare. Iar ziua în sine, chiar dacă pandemia ne-a oferit, de două luni încoace, o sumedenie de ore de stat acasă, nu a lipsit din calendarul zilelor libere naționale. De ce? Că-i prevăzut în lege, spun unii. Hai să fim serioși. De fapt, pentru că nu ne-a plăcut niciodată munca. Iar istoria noastră e plină de astfel de dovezi. Doar dacii trăiau din prădăciune (până și-au găsit nașul), ciobanul din Miorița își făcea leneș testamentul, cu pupilele pironite pe cer, iar în prezent Dorel leagă firu’ de curent la țeava de apă.
Iată, în aceste condiții, mai jos, doar câteva dintre legendele urbane ce ilustrează, în România, repercutarea conceptul de muncă în mentalul mioritic colectiv:
1. Cercetătorii au descoperit recent că faimoasele cuvinte „Statul sunt eu“ n-au fost rostite de regele francez Ludovic XIV, ci de Dorel I, primul român din istorie care a fost pus să muncească. Și a început cu o pauză.
2. Deși tradiția susține că Burebista ar fi distrul viile, cercetări de ultimă oră relevă că, de fapt, viile au dispărut singure, fiindcă dacii erau prea beți ca să le muncească.
3. După ce au descoperit că munca dăunează grav sănătății, românii au inventat o nouă știință: medicina muncii, care tratează simptomele chefului de treabă.
4. Românii au renunțat definitiv la monarhie în momentul în care au aflat că doar munca îl înnobilează pe om.
5. Contrar aparențelor, angajații români cu cel mai bogat CV sunt preoții ortodocși. Ei au și câte trei slujbe diferite pe săptămână.
6. Cei mai pricepuți hackeri din lume sunt romii. Ei sunt singurii care au reușit să spargă Codul Muncii.
7. Cum se mai numesc jucătorii lui Dinamo? Muncitori necalificați în Champions League.
8. Alarmant! De când România a început să accepte pe teritoriul ei imigranți din țările exotice, care și-au deschis aici firme și au devenit patroni, s-au înmulțit cazurile de muncă la negru.
9. Care este primul lucru pe care-l face un român când răspunde unui anunț de genul „Locuri de muncă vacante“? Întreabă câte vacanțe va avea la locul de muncă.
10. Mulți români cred că impozitul pe venit se referă la venitul la serviciu și nu vin la muncă, de frică să nu fie impozitați.
11. Din ce în ce mai mulți spanioli și francezi vor să emigreze în România, unde încă mai poți să fii plătit pentru nemuncă.
12. Deși se spune că meseria e brățară de aur, niciun rom n-a fost tentat să fure vreuna.
13. Medicii au ajuns la concluzia că munca e aproape la fel de nocivă ca ţigările sau alcoolul: o ţigară îţi scurtează viaţa cu o oră, o zi de muncă ţi-o scurtează cu opt ore.
14. Românii care au slujbe de birou și stau numai pe scaun sunt revoltați: „Ne-am săturat de munca de jos!“.
15. De ce stau și-o freacă funcționarii publici în orele de program? Pentru că sunt angajați la stat.
16. Care e cea mai grea muncă? Munca de lămurire a unui vasluian ca să plece din cârciumă.
17. Potrivit unei propuneri legislative, politicienii penali care trag chiulul prin Parlament nu vor mai fi condamnați la închisoare, ci la muncă zilnică.
18. De ce nu muncesc românii? Pentru că preferă să rămână săraci și cinstiți.
19. Academia Română va propune scoaterea din Dicționarul de Sinonime a cuvântului „muncă“, întrucât el este echivalent cu „caznă, suferință, chinuri, patimi“, lucruri incompatibile cu democrația și prevederile Convenției de la Geneva.
20. De 1 Mai, anul viitor, francezii de la Renault lansează exlusiv pentru România, un nou model de mașină – Dacia Grill, cu grătar încorporat.