Liberal autentic şi meloman împătimit, Ludovic Orban nu s-a sfiit niciodată să-i „cânte” prin presă pe colegii de partid şi chiar pe „dirijorul” Crin Antonescu, atunci când a simţit că aceştia, în loc să se ţină de partitură, o iau pe arătură. În condiţiile în care scandalul din USL pare să se înteţească pe zi ce trece, iar Victor Ponta pare tot mai îndepărtat de tovarăşii de drum din alianţa anti-Băsescu, era imposibil ca vocea lui Orban să nu se facă iarăşi auzită, dar nu pentru a cânta „Aria calomniei”, ca alţii, ci pentru a rosti opinii pertinente şi tranşante, opinii pe care le puteţi citi în rândurile ce urmează.
Reporter: Aţi declarat recent că, în problema numirii procurorilor, mingea este la PSD. Nu vă e teamă că băieţii ăştia, care au mai trucat meciuri, o să vă dea gol cu mâna?
Ludovic Orban: În orice meci de fotbal, cine pune mâna pe minge este sancţionat de arbitru! Iar cum în cazul de faţă arbitrul este chiar electoratul român, este clar că el îi va sancţiona pe vinovaţi!
Rep.: Ce credeţi că l-a determinat pe Ponta să-şi schimbe declaraţiile, de vreo trei ori până acum, în privinţa numirii procurorilor?
L.O.: Cred că problema asta ar trebui să o lămurească domnul Ponta însuşi! Eu nu vă pot oferi explicaţii pentru că nu sunt un apropiat al dumnealui!
Rep.: Dacă ne uităm la Tăriceanu, Băsescu şi Ponta, vedem că răzgândeala pare a fi o boală contagioasă în politica românească? În cazul lui Ponta, care e agentul patogen? Băsescu?
L.O.: Ceea ce vă pot spune e că în cazul domnului Tăriceanu nu e Băsescu agentul patogen… Dar, dacă ne aducem bine aminte, perioada în care domnul Tăriceanu contractase acest virus era o perioadă în care era foarte aproape de preşedinte, aşa că e totuşi posibil ca şi în cazul Domniei Sale să fie vorba tot de o contaminare de la Traian Băsescu! Serios vorbind acuma, aceasta este o chestiune de consecvenţă. Un om care are convingeri serioase, care are opinii clar conturate, un om care e consecvent, care are o scară de valori, nu-şi poate schimba părerea de la o zi la alta. Deci răzgândeala asta reprezintă un semn de instabilitate, atât din punct de vedere emoţional, cât şi din punctul de vedere al structurii morale a unui om.
Rep.: De ce a acceptat Ponta varianta propusă de Băsescu: pentru că e curajos şi proeuropean sau pentru că e fricos şi îl are preşedintele cu ceva la mână?
L.O.: Nu cred că este niciuna dintre aceste situaţii… Iar povestea cu proeuropean e discutabilă, pentru că poziţia Comisiei Europene a văzut-o toată lumea, fiind similară cu poziţia adoptată de secţia de procurori de la CSM. Oricum, relaţia dintre Ponta şi Băsescu începe să fie una nepotrivită.
Rep.: Adică devin suspect de apropiaţi?
L.O.: Ha !Ha !Ha! Am spus nepotrivită!
Rep.: Cine trage sforile „păpuşelului” Ponta: Băsescu, Voiculescu sau Wesley Clark?
L.O.: Se pare că în ultima vreme Băsescu…
Rep.: Deci domnul Clark nu are nicio influenţă în tentativele lui Ponta de a se arăta prooccidental, proeuropean?
L.O.: Dacă eşti proeuropean, nu trebuie să încerci să demonstrezi asta în fiecare zi!
Rep.: Ce mai ţine USL legată la ora actuală: dorinţa de a aplica legea a unora sau teama de rigorile legii a altora?
L.O.: Votul dat de alegători!
Rep.: Dacă USL se rupe şi PNL intră în Opoziţie, de cine vă simţiţi mai legat: de Vasile Blaga sau de Dan Diaconescu?
L.O.: De niciunul!
Rep.: Adică nu v-ar ispiti o alianţă cu Poporul, cu Dan Diaconescu?
L.O.: Ha! Ha! Ha! Glumiţi! Jurnaliştii care emit astfel de posibilităţi au o imaginaţie foarte bogată!… Eu zic să nu ne grăbim şi să nu facem acum presupuneri privind soarta coaliţiei de guvernământ. Nu trebuie uitat că suntem la abia la trei luni de când ne-am prezentat împreună în faţa alegătorilor şi, în măsura în care mandatul încredinţat de alegători poate fi dus la bun sfârşit, nu e obligatoriu să ajungem la divorţ! Dar, oricum, e evident că luna de miere s-a terminat şi că în ultima vreme USL a intrat în anul de fiere…
Rep.: N-aveţi impresia că Dottore Ponta a început să-l „înşele” pe istoricul Antonescu tot cu un Doctor?
L.O.: Nu cred că are nevoie de Doctor Ponta! Cred că mai curând vrea să se trateze singur, cu metode băbeşti…
Rep.: Să înţeleg că liberalii nu o vor pe Kövesi la DNA. Este că Dana Grecu ar fi mult mai bună?
L.O.: Dana Grecu are, într-adevăr, atitudine de procuror, dar nu o recomandă CV-ul… Noi n-am propus vreun nume de procuror, dar eu – şi acum vorbesc în nume personal – eu nu pot să fiu de acord ca USL, care a fost votat de cetăţeni pentru că garanta că va lupta împotriva lui Băsescu, să pună în funcţie oamenii lui Băsescu sau să menţină în funcţiune sistemul ticăloşit acuzat în repetate rânduri de liderii fostei Opoziţii, care a devenit acum actuala majoritate guvernamentală.
Rep.: V-aţi exprimat dorinţa ca Ponta să fie dat jos de la şefia PSD. Pe cine aţi vedea în locul lui, că Năstase nu mai poate, săracu’?
L.O.: Păi ce, există numai doi prim-miniştri în PSD? Nu vreau să compromit niciun om din PSD, pentru că dacă o să rostesc vreun nume de pesedist, probabil va fi luat în „cătare”. Dar sunt destui care ar putea să-i ia locul lui Ponta. Din păcate, Ponta se arată a fi crud, şi nu în sensul că ar fi un lider crud, nemilos, ci în sensul că este necopt. De altfel, se şi vede lucrul ăsta. De multe ori îşi schimbă poziţia nu de la o zi la alta, ci chiar de la o oră la alta! Or, lucrul acesta nu este posibil decât la oameni care nu au tărie de caracter şi convingeri profunde.
Rep.: Credeţi că Victor Ponta e manipulat, controlat, influenţat de cineva într-un mod mai deosebit?
L.O.: Manipulat nu cred că este, dar influenţat da! Există un fir roşu care străbate cariera domnului Ponta şi care întotdeauna mi-a ridicat semne de întrebare.
Rep.: Şi de unde ar porni oare firul ăsta roşu?
L.O.: Nu cred că de la Iliescu, deşi e posibilă şi varianta asta! Vă reamintesc că noi am hotărât să nu participăm la învestirea guvernului Ungureanu, iar domnul Ponta nu numai că s-a dus la învestire, dar a şi ţinut un discurs în care a folosit de 28 de ori cuvintele „colaborare” şi „cooperare”.
Rep.: Deci de mic era dedicat consensului iliescian sau coabitării băsiste…
L.O.: Îmi aduc aminte şi că domnul Ponta a fost împotriva mitingului organizat în sprijinul demonstranţilor din Piaţa Universităţii. Mi-aduc aminte că domnul Ponta, candidat al Opoziţiei, declara că nu vrea să schimbe şefii serviciilor secrete… Când Băsescu şi-a asigurat majoritatea la Curtea Constituţională, a fost tot mâna lui Ponta, care a oprit mişcarea de protest, acel boicot al parlamentarilor Opoziţiei. Nu e nimic totuşi întâmplător în lumea asta… Sunt anumite semne de întrebare care au rămas semne de întrebare… Da, am putea spune că Victor Ponta este un om al consensului, dar cu o anumită parte a puterii, mai precis partea invizibilă!
Rep.: Sunteţi un meloman pasionat şi un artist foarte talentat: ce melodie credeţi că ar caracteriza mai bine situaţia din USL la ora actuală?
L.O.: Adio, dar rămân cu tine!
Rep.: Dar relaţia lui Ponta cu Băsescu?
L.O.: Nu-mi vine-n minte nicio melodie… În orice caz, e un cântec de iubire pe ascuns!