AcasăPoliticGuvernDaciane, mai dă-ne o sută! De ani

Daciane, mai dă-ne o sută! De ani

În vreme ce, bazându-se pe sondajele rozalii făcute de Mirel Palavra și de Pieleapuțeanu ăla sau cum îl cheamă, că mereu îmi scapă numele, PSD împarte deja cu Tăriceanu blana viitoarei guvernări, Cioloș își vede, liniștit, de treabă, dornic să-și ducă la bun sfârșit mandatul provizoriu și punând, cu răbdare, temelia altui mandat. Pentru că, spre deosebire de machomen-ii din politica dâmbovițeană, premierul nu s-a grăbit ca fata mare la măritat și politrucul la Palat. Altul, în locul lui ar fi halit cu două guri oferta liberalilor de a intra în partid, cum a făcut, bunăoară, întâiul turist al țării, acum vreo câțiva ani. Dar procedând astfel, Cioloș și-ar fi dat foc la valiza de om cinstit, în ochii electoratului care mai și gândește, nu doar muncește. Ar fi devenit și el, dintr-un tehnician apreciat, un politician detestat. Ar fi fost obligat să facă o cură de lămâi ca să nu-l ia cu leșin văzând câți penali are și PeNeLe pe listele electorale. Și, invariabil, ar fi fost obligat să închidă ochii la matrapazlâcurile acestora, fiindcă nu-i frumos nici să dai din casă, nici să-ți speli rufele în familie.

Premierul s-a ținut de cuvânt și n-a intrat în politică. Dar a făcut în așa fel încât o să intre politica în el. Pentru prima oară în istoria postrevoluționară a României, toată clasa politică va fi obligată să joace după cum cântă Cioloș. Pentru prima oară, standardul celor care candidează va fi impus de unul care nu candidează. Fiindcă toți alegătorii care nu votează pe-un litru de ulei și-un kil de zahăr vor avea drept standard onestitatea premierului. Și nu vor mai accepta să voteze oameni care nu dovedesc moralitatea lui Cioloș. Dacă ar fi materializate, ideile expuse în platforma lui Cioloș, România100, ar aduce țara cu adevărat în prezent, în secolul XXI. Pentru că programul nu trebuie înțeles ca o raportare la anul Marii Uniri, 1918, ci la realitățile din România de azi, o Românie care pare blocată în Evul Mediu. Decalogul bunei guvernări, expus de Cioloș, e o operă extraordinară, e dovada că avem cu ce. Dar oare avem și cu cine? Ia hai să vedem.

„Susțin o Românie fără corupție”, zice Cioloș. E minunat, dar românii vor asta? Corupția e înrădăcinată în gena acestei nații balcanice de sute de ani. De sute de ani bacșișul, șperțul și șpaga au uns roțile pe aici. Și nu-s de vină neapărat cei care primesc șpagă, ci cei care dau. Căci corupția nu înseamnă doar Ponta, Năstase, Băsescu sau Udrea, înseamnă milioane de români care nici nu concep să se ducă la doctor sau la vreun funcționar fără plocon, pentru un drept care li se cuvine.

„Susțin o România cu o clasă politică responsabilă”, zice Cioloș. Cum poate fi o clasă politică responsabilă când un întreg electorat e iresponsabil? Fie îl doare la bașcheți și se pișă pe el de vot, fie votează cu bună știință numai penali, ba scoate primari din pușcărie și-i reinstalează în funcții, pe principiul ”or fi furat ei miliarde, dar ne-au dat și nouă niște firimituri”.

„Susțin o Românie guvernată cu bun simț”, zice Cioloș. E minunat să avem un cabinet de oameni simțiți, o administrație politicoasă, care să aibă, cum scrie premierul ”respectul pentru cetățeni înscris în ADN”. Dar ce te faci când cetățenii înșiși nu au bun simț? Nu guvernul și nici partidele îi îndeamnă pe unii concetățeni să scuipe pe stradă, să parcheze pe șina de tramvai, să arunce gunoiul de la etaj sau să-l asculte pe Salam la maxim, în miez de noapte. Degeaba e România guvernată cu bun simț dacă bunul simț nu-i guvernează pe cetățenii ei.

„Susțin o România în care fiecare muncește și este plătit cinstit”, zice Cioloș. Și noi, Daciane, la fel susținem! Dar cum să-ți mai vină să muncești când vezi că jumătate din țară nu muncește, ci stă pe la porți, așteptând ajutoarele de la stat, fără să miște un deget și totuși îi merge bine? Cum să mai muncești când ești plătit cu o leafă de mizerie, deși ai făcut școli și facultăți, în vreme ce niște analfabeți, cu bacul luat la 40 de ani, învârt milioanele pe deget? Cum să-ți vină să mai muncești, când jumătate din munca ta ți-o ia statul, prin taxe și impozite, în vreme ce de unul ca Negoiță, cu sute de milioane de euro de plătit din taxe nu se atinge nici naiba?

„Susțin o România fără sărăcie”, zice Cioloș. O Românie fără sărăcie n-ar mai fi Românie. Ar fi Norvegie, ar fi Suedie, orice altceva, dar nu Românie. Ca să ai așa ceva, ar trebui să scoți din Parlament toate partidele aflate acum acolo, pentru că ele susțin și mențin sărăcia. Fără oameni săraci, de care să profite, partidele și-ar pierde baza. Câtă vreme însă sărăcimea e învațată să fie și puturoasă, câtă vreme calicii doar primesc, dar nu li se cere nimic în schimb, în afară de un vot, la patru ani, câtă vreme tu, stat român, dai bani pirandelor eroine să facă o droaie de copii, fără să le condiționezi să muncească ori să-și ducă puradeii la școală, România va fi sinonimă cu sărăcia.

„Susțin o Românie cu o economie competitivă”, zice Cioloș. De un sfert de veac, România nu mai produce mai nimic, căci ce-a produs ori s-a distrus, ori s-a închis. Și, chiar și alea puținele lucruri pe care le producem – de pildă Dacia – sunt greu de dus la export, căci n-avem autostrăzi. Cioloș se plânge că la 100 de ani de la Marea Unire, n-avem o autostradă care să treacă munții. Păi întrebați-l pe domnul Năstase de ce n-avem, că el și amicii de la Bechtel știu mai bine. Întrebați-l și pe domnul Dragnea de ce n-avem, că-n loc să străpungă Carpații cu autostrada, el a vrut să pună Alexandria pe harta rutieră, ca să aibă prințișorul lui, Valentin Ștefan Dragnea, pe ce să se dea cu Lamborghini-ul, cu 320 la oră! Când băieții ăștia deștepți o să ne spună unde-au pus banii noștri de autostrăzi, atunci vom începe s-avem și noi economie competitivă.

„Susțin o Românie cu adevărat educată”, zice Cioloș. Educată? Ca să ce? Ca să aibă tinerii educați de unde pleca mai abitir în cele străinătățuri? Bun, educăm România, ducem copiii la școală, îi învățăm, iau bacul, fac facultăți și ce văd? Că facultatea lor nu valorează doi bani în fața „sfintei pile”, că doctoratul pentru care au trudit ani de zile îl are și instalatorul de la baie al lui Oprea, că Ponta, plagiator dovedit, o duce bine-mersi, în vreme ce ei împușcă francul, pe un salar de mizerie?

„Susțin o Românie sănătoasă”, zice Cioloș. Cine nu și-ar dori sănătate? Dar când doctorii înșiși te omoară cu zile și nu-s pedepsiți, când managerii cumpără panseluțe și aparate pe care nu le folosește nimeni, dar pe care ei își iau comisioane de milioane, în vreme ce pacienții sunt chemați să vină cu medicamente, bandaje și bisturiu de-acasă, când nu-s paturi în spitale, ci trebuie să-mparți salonul cu încă zece bolnavi, bașca vreo mie de gândaci, plus un pioceanic, că-i superofertă, despre ce sănătate mai vorbim? Și despre ce sănătate mai vorbim când în loc să te facă bine, spitalele te omoară cu apă chioară pe care scrie ”dezinfectant”, iar nimeni, absolut nimeni, nu e tras la răspundere?

„Susțin o Românie care contează în UE și în NATO”, zice Cioloș. Da, sună bine, dar deocamdată nu suntem decât o eternă gaură neagră pentru UE, căci baronii locali au ciordit toate fondurile europene și carne de tun pentru NATO, căci scutul americanilor n-o să fie de niciun folos, câtă vreme cozile de topor ale rușilor sunt mari și tari în Parlamentul României.

„Susțin o Românie a tuturor românilor”, zice Cioloș. Și noi am susține, dacă toți ar fi români. Doar că o bună parte dintre ei au uitat – în cazul în care au știut vreodată – ce înseamnă patriotismul. Astăzi, imnul cântat în ritm de manele, micii sfârâind la grătar și fasolea cu ciolan, dată pomană de 1 Decembrie e tot ce le mai amintește unora de România Mare.

Așa că, dragă Daciane, sunt bune ideile tale, dar ar mai fi ceva de așteptat până să poată fi puse în practică. Trebuie să ne reinventăm ca neam, așa că te-aș ruga, în prag de decembrie, să ne mai dai o sută. Nu de lei, ca nea Nicu, ci de ani. Poate prin 2118 o să fie și românii gata să respecte Decalogul tău.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare