În focurile redresării și rezilienței, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, aflat în căutare de soluții pentru a petici bugetul pe anul viitor, pregătește o ordonanță de urgență pilot pentru taxarea veniturilor obținute în urma colindatului.
Dacă se va dovedi eficient, Guvernul urmează să ia în considerare o soluție fiscală similară și pentru ziua și noaptea trecerii dintre ani, pe probleme de Plugușor și Sorcovă. Întrebat de jurnaliști de ce s-a gândit la această taxă, Florin Cîțu a argumentat faptul că și sumele strânse din colindat sunt venituri ca oricare altele, și că toată lumea trebuie să contribuie la bugetul de stat, indiferent că e sculer matrițer sau un copil de 12 ani care merge să anunțe Nașterea Domnului.
Din punct de vedere tehnic, se pare că nu vor exista dificultăți în aplicarea acestei noi și neobișnuiote măsuri fiscale : fiecare grup de colindători va trebui să fie dotat cu o casă de marcat, iar la sfârșitul prestației va trebui să emită un bon fiscal în contul banilor primiți.
Deși pare puțin mai problematică, noua taxă se va aplica fără probleme și la sat, unde colindătorii sunt cinstiți, de obicei, cu mere, nuci sau pălincă. “Uitați, să zicem că la sfârșitul zilei un colindător are la el în desagă 10 nuci, două mere, și 5 felii de cozonac. Atunci nu va trebui să facă nimic altceva decât să dea la stat un procent infim, adică 20% din cât a câștigat”, a continuat ministrul Finanțelor.
“O să mă asigur totuși că din pălinca pe care o vor plăti colindătorii la stat nu o să mai ajungă nimic la Palatul Victoria. Vedem cum se încheie negocierile pentru formarea coaliției de guvernareși poate trimitem totul la cabinetul președintelui Camerei Deputaților”, a încheiat, hâtru, Ministrul Florin Cîțu.