Ești în căutarea unui generator de curent accesibil și care, în același timp, să corespundă pe deplin nevoilor tale? În continuare îți prezentăm avantajele unui astfel de dispozitiv fără investiții prea mari. Află despre reperele importante care te vor ajuta să faci mai ușor deosebirea între diferitele tipuri de generatoare și să-l alegi pe cel care se potrivește cel mai bine obiectivelor tale de lucru.
Generator monofazat sau trifazat?
Generatoarele se pot clasifica în două categorii principale în funcție de tensiunea pe care o produce motorul. Astfel, poți opta de exemplu, pentru generatoarele trifazate în cazul în care urmează să folosești periodic un astfel de echipament, pentru uz constant sau în medii industriale. Pentru gospodării individuale sau uz periodic sunt perfecte generatoarele de curent electric monofazate.
Generatoarele de curent electric te vor ajuta să treci cu succes peste neplăcerile cauzate de căderile de tensiune sau peste lipsa unui sistem tradițional de alimentare cu energie electrică, de exemplu, atunci când locuiești în mediul rural și ai nevoie de o sursă de energie temporară.
Generator staționar sau portabil?
Generatoarele staționare, respectiv cele portabile, vor răspunde nevoilor tale în funcție de locul în care vrei să îl folosești, de timpul de funcționare și de frecvența de utilizare.
De exemplu, dacă vrei un generator pe care să-l poți lua cu tine chiar și atunci când călătorești sau când realizezi diferite activități casnice în curte și nu ai la dispoziție o sursă de curent pentru uneltele necesare, poți alege un generator portabil.
Însă, dacă vrei un generator care să-ți alimenteze întreaga locuință, pe care să-l folosești periodic sau din când în când, poți opta pentru generatoarele staționare. Acestea sunt mai puternice comparativ cu cele portabile, iar durata lor de utilizare continuă poate fi cuprinsă între 8 și 24 de ore, în funcție de modelul ales. Desigur, ele trebuie montate de către un specialist.
Generator pe benzină sau motorină?
Generatorul pe benzină și cel diesel pot oferi performanțele de care ai nevoie, însă ele vor influența atât timpul de funcționare, prețul de achiziție, cât și mentenanța. De exemplu, generatoarele ce funcționează pe benzină sunt mai accesibile, au o durată de funcționare continuă de până la 10 ore, dar oferă un randament mai scăzut și necesită o mentenanță mai dificilă și mai scumpă.
La polul opus, generatoarele diesel sunt mai puternice, pot furniza energie timp de 24 de ore continuu, se întrețin mai ușor, însă sunt mai scumpe și mai zgomotoase.
În alegerea generatorului ideal în funcție de tipul de combustibil cu care acesta funcționează trebuie să ai în vedere modalitatea și timpul de utilizare ca să poți stabili care este investiția cea mai potrivită.
Generator cu pornire standard sau generator modern automat?
Când vine vorba de echipamente electrice, oricine își dorește să se poată bucura de cele mai bune și noi performanțe. Însă acest lucru influențează de cele mai multe ori și costurile necesare.
Desigur, un generator modern cu pornire automată îți va oferi șansa de a scăpa de complicații mai ales dacă nu ai foarte multă pricepere în domeniu. În cazul unor căderi de tensiune el vor porni în mod automat, fără a necesita intervenții din partea ta, mai ales dacă accesul la acestea nu este tocmai facil (ca de exemplu, atunci când este poziționat într-o altă încăpere, la subsol sau în pod).
Și celelalte opțiuni clasice de generatoare pot fi la fel de fiabile și accesibile, dar pot necesita o serie de deprinderi, iar în acest caz discutăm despre generatoarele cu sfoară ce pot fi pornite într-un mod similar unei drujbe electrice. Există și varianta cu cheie, care va fi mult mai simplu de manevrat.
Chiar dacă alegerea unui generator electric poate fi o adevărată provocare, ținând cont de toate informațiile de mai sus vei face cu siguranță cea mai bună alegere.