Dragi juniori,
Știți voi de unde vin banii? Nu vin de la bancă, nu vin din ceruri, adesea vin de la mama cu Western Union, în special în Moldova, dar cel mai și cel mai des, vin de la departamentul de contabilitate. În orice clădire de birouri există o încăpere unde se spune că locuiesc niște doamne. Nu le-a văzut multă lume la ochi, dar ele există, pentru că dacă nu ar fi, nu s-ar povesti.
Legendele spun că, în aceste încăperi există birouri care nu se văd de bibliorafturi pline cu acte, facturi, formulare, chitanțe, cel puțin un ficus și o mușcată și undeva pe sus pe dulapuri unii spun că au văzut de multe ori chiar și semințe de bostan puse la uscat pe ziare din 1992. Locuitorii acestui tărâm mitic sunt de sex feminin, dar matca lor s-a mai întâmplat să fie și un bărbat. Rar, dar se mai întâmplă.
Locuitoarele, denumite științific expertus contabilus, sunt absolvente de postliceale sau de ASE care râd la glume făcute de Stela și Arșinel, poartă taioare pepite transmise cu sfințenie din generație în generație, iar degetele lor au terminațiile albastre de la tușul de ștampile. Se spune că la naștere, fiecare reprezentantă primește propria ei ștampilă cu tușieră gravată cu inițialele tatălui.
Pe măsură ce înaintează în vârstă, contabilele trec printr-o serie de transformări standard. Prima dintre ele este înlocuirea taiorului cu pulover împletit cu ochiuri mari, iar părul lor este vopsit mov și făcut permanent pentru a marca urcarea în grad și creșterea nivelului de experiență. Un ritual împământenit de generații este ca noile membre ale departamentului să adopte de la senioare toate rețetele de pandișpan prezentate în birou și să aducă rodul experimentării lor cu aceste rețete pentru degustare.
În general, în birourile de contabilitate se intră cu mandat special. Nu ai acces dacă nu ești:
a) șeful lor direct
b) șeful companiei
c) femeia cu sacoșa de rafie plină cu haine din Europa.
Oricine se aventurează acolo o face pe răspundere proprie. Dacă reușiți totuși să ajungeți în birou, nu ratați momentul unic de a observa în habitatul său natural, o specie pe cale de dispariție, faxul. Din moși strămoși, această ustensilă este amplasată la loc de cinste în birourile contabile.
Nu încercați să abordați departamentul contabilitate decât dacă este vital. Există totuși o oportunitate de dialog. Specia comunică rar cu exteriorul, în special după venirea primăverii, prin luna mai, eveniment marcat cu o sărbătoare națională, cunoscută și sub denumirea Depunerea Declarației 200.
Acestea fiind spuse, dragii mei juniori, ne întâlnim în ediția viitoare.
Prof. Dr. Mioara Corporătescu