Natura omului e simpla. Urmeaza turma, ca asa face toata lumea. De ce sa ne batem capul sa intelegem ce si cum, cand altii au facut-o deja si se lauda ca le e bine? Am pus 15 cm, 20 chiar. E d’aia tare. Cea mai scumpa. Sau ieftina si buna, stie de toate. Mai mai ca-ti vine factura pe minus.
Normal, la final cand e pe terminate santierul, nu prea mai ajunge “cascavalul” sa punem si capac la casa asa cum trebuie. Doar am pus pe pereti suficient sa tina loc si de acoperis. Nu?
Nu!
Pentru aia care au trecut si pe la scoala, aerul cald se duce in sus. Pentru ceilalti care urmeaza turma, in lateral. Peretii cam sunt in lateral. Asa ca, sa o lasam mai moale cu peretii, si sa ne gandim la ultimul element exterior din partea superioara a constructiei. O sarpanta, o terasa sau un planseu de sub pod. Unde e mai mult decat logic sa punem termoizolatie mai groasa fata de cea de pe lateral. Aproape de 3 ori mai groasa reiese din calcule ca ar fi necesar, daca chiar vreti sa aveti idee de un raport. Asa ca, daca va bucurati de 10cm pe fatade, la fel de bine sa va intristati cand puneti un 10-15cm in pod. Pe acolo se scurg facturelele voastre. Un 30 de cm nu ati pus, ca nu ati auzit prin turma. Eh, auziti acum. Hai un 25cm si tot e in grafic.
Da` cat de tare e dom’le polistirenul tau de pe pereti? Al meu e d`ala tare, cel mai dens. E mai scump, dar dam clasa. Mare prostie. Ala tare, e extrudat, si in afara de zonele cu umiditate (soclu, terase), nu are ce cauta pe fatade. Pe fatade, daca nu aveti bani de vata bazaltica si vreti sa ramaneti pe polistiren, ca nu aaveti buget, ramaneti la polistirenul ala mai moale numit expandat. Pentru fatade a fost gandit. Cel extrutat reduce foarte mult migrarea vaporilor, se comporta prost la fluctuatiile termice (se curbeaza in timp), e mai scump. Daca vreti sa fiti cu adevarat destepti, uitati de polistiren. Vata bazaltica e pentru cunoscatori. Are durata de viata de cel putin 2-3 ori mai mare. Casa respira de vreo 30 de ori mai bine decat prin polistirenul expandat, are comportament neutru la foc, etc. Sunt multe detalii de stiut pe tema asta. Si daca apreciem sa ne informam, ne alegem un proiectant care stie si face o optimizare la termoizolatii, corelata cu un certificat energetic, fix pentru casa noastra, in momentul cand suntem in faza de proiect. Nu se supara turma, suntem convinsi!