Domnule dragă, nu știu cum să o zic mai bine. M-am tot chinuit să-mi pun ordine-n gânduri, să fac mici jocuri de cuvinte și glumițe pe seama localului, dar, pur și simplu, experiența de la Excalibur a fost prea bună pentru a mă pierde în detalii și anecdote care să dovedească faptul că am imaginație și papagal.
Un local fistichiu precum cel mai sus menționat nu putea să se găsească altundeva decât lângă Cartoful în Țeapă de la Piața Revoluției. Sună și prost „mergem la restaurantul medieval de la piața Obor”. Ajuns în zonă ai să simți mirosul de carne multă și bună. Parfum puternic, sănătos. Te ghidezi după simțuri și o să intri pe un hol imens, decorat așa cum îi cere și numele. O să ți se pară puțin ciudat, cu muzica epocii respective, dar te obișnuiești repede pentru că-i ceva nou și bun.
Dacă vrei un loc intim, unde să-ți auzi șoaptele și s-o vrăjești cu poezii, nu-i cel mai recomandat restaurant. E mare, stilul hală, multe locuri, gălăgie de la meseni, atmosferă de sărbătoare. Dar poți s-o aduci până la restaurant cu bidiviii din dotare, apoi s-o impresionezi cu talentul tău de a găsi loc de parcare aproape, și să-i mai așezi și scaunul sub fund. Suntem cavaleri sau nu mai suntem? Unde mai pui că se mănâncă și cu mâinile, furculița fiind o enigmă totală. Poate-i o tipă specială și sintagma „draga mea, o să mâncăm ca porcii” i se pare lubrică.
În ciuda faptului că erau destui clienți, servirea a fost promptă. Meniul imediat pe masă, băuturile în mai puțin de trei minute și mâncarea în 11, pe cronometru. Ca să îmi exprim mai bine încântarea privind calitatea servirii, trebuie să menționez că la Excalibur se mănâncă de la categoria platou în sus. De exemplu, Cina Sir Lancelot (35 de lei) conține ceafă, coastă prăjită, cotlet de porc, cașcaval, cartofi prăjiți, măsline, roșii, castraveți, salată verde, mazăre și porumb. Toate astea pe un platou uriaș. Ca să fiu și mai concis: cu asta hrănești un sat mic din Somalia. Și toate felurile de mâncare sunt pe acest principiu, un amestec echilibrat de multă carne și multe legume, prețurile fiind variabile, de la 25 de lei până la sute de lei pentru platouri de șase persoane. E rentabil dacă ai ieșit cu un grup de prieteni care au practicat ca sport de performanță mâncatul.
Un alt lucru impresionant la Excalibur este decorul. Totul medieval, de la hainele personalului şi până la pahare, mese, scaune etc. E o schimbare în bine să nu bei bere din pahar de sticlă. Și că vorbim de bere, prețul băuturilor este foarte decent pentru ce mă așteptam. Berea la draft e 7 lei și doar cele pretențioase trec de 10 lei. Cât despre celelalte băuturi, se menține o decență a scorului.
Deznodământul este următorul: dacă-ți place senzaţia de sațietate, Excalibur e locul potrivit. Prețurile, spre deosebire de multe alte localuri, sunt foarte bune. Două persoane se satură cu aproximativ 75-80 de lei, scor mic dacă ne reamintim că vorbim de platouri de carne și legume. Servirea este, de asemenea, foarte bună și personalul este mereu dispus să-ți dea sfaturi privind felurile de mâncare. Ca o recomandare personală, la desert să-ncerci „Specialitatea casei cu mac”.
Dar să spun și ceva de rău, așa, din plăcerea de a face pe criticul. Nu-mi place site-ul restaurantului. Pentru că are o melodie medievală pe fundal. La început te surprinde, dar în scurt timp te enervează. Mai ales atunci când ai mai multe ferestre deschise. Și mai e o bubă pe site: lipsa prețurilor. Consideră că e mai important să te anunțe că mai au un restaurant, în Los Angeles, dar nicio cifră. O să-mi amintesc de restaurantul din SUA, primul lucru după ce obţin viza.