AcasăInterviuMonica Macovei, europarlamentar: „Banii sunt slăbiciunea corupților și aici...

Monica Macovei, europarlamentar: „Banii sunt slăbiciunea corupților și aici trebuie să lovim“

Cât a ocupat funcția de ministru al Justiției, Monica Macovei a fost coșmarul penalilor din politica românească. Aceștia au răsuflat ușurați când n-au mai văzut-o în guvern, dar, în calitate de europarlamentar, doamna Macovei a continuat să le facă zile fripte. Directiva votată de curând la Bruxelles, la inițiativa ei, le dă corupților un semnal clar: coșmarul continuă.

 

Reporter: Parlamentul European a votat, la iniţiativa dumneavoastră, o directivă privind confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni. Chiar n-aveţi milă de bieţii politicieni, vreţi să-i lăsaţi săraci, să nu mai aibă nici măcar după ce bea Chivas?

Monica Macovei: Vreau să-i împiedic să mai fure și vreau ca oamenii să primească înapoi măcar o parte din ce li se ia prin licitații trucate, aranjate în partid, între prieteni sau în familie, prin rețele de criminalitate. Da, așa este, nu mi-e milă de politicienii corupți. Nimănui n-ar trebui să-i fie milă, pentru că fură din banii oamenilor ca să o ducă ei bine, să-și cumpere vile, mașini scumpe, să-și umfle conturile.

Ce v-a venit să aveţi asemenea iniţiative, nu vă gândiţi c-o să turbeze băieţii ăia simpatici de la Antena 3?

Eu mă gândesc tot timpul la câți bani se pierd din cauza corupției, a traficului de droguri, a traficului de persoane sau de arme. Nu știu câți sunt conștienți că, de pildă, dacă primarul din satul lor ia mită de la o companie de drumuri, șoseaua aia va costa mai mult, iar banii nu îi dă primarul, ci vin din taxele locuitorilor. De-asta corupția ne privește pe toți. Decât să-l lase pe primarul X să ia mită, să fure, ca apoi să îi coste mai mult un drum reparat, mai bine l-ar bate la cap să fie corect, să le facă o școală nouă, o grădiniță, cu banii dați în plus pentru drum. Corupția și criminalitatea ne dau peste cap viețile, ne sărăcesc și creează o realitate deformată determinată de decizii strâmbe bazate pe corupție. Îmi este clar că Voiculescu, la fel ca toți politicienii inculpați sau chiar condamnați în primă instanță, cum e cazul lui, n-au niciun interes să susțină astfel de legi, însă e timpul să le spunem răspicat ce vrem noi, cei care nu furăm, nu luăm mită, nu subevaluăm terenuri, nu dăm contracte prietenilor politici.

Şi până acum existau, în legea românească, prevederi privind confiscarea averii. Ce aduce nou „Directiva Macovei”?

Confiscarea clasică pe baza unei condamnări penale este în Codul Penal. Noutățile ar fi: în primul rând, confiscarea de la terțe persoane este și ea extinsă la  cazurile de înstrăinare sub prețul pieței sau al donațiilor. De exemplu, o persoană acumulează venituri prin infracțiuni, apoi înstrăinează, sau face cadou, sau pune pe numele altora aceste venituri – rude, prieteni, colegi. Dacă sunt elemente care arată că persoanele pe numele cărora au fost puse aceste venituri știu că provin din infracțiuni, atunci se confiscă. De asemenea, dacă tu cumperi un bun sub prețul pieței sau primești o donație de la un personaj dintr-o rețea infracțională, iarăși se confiscă. Deci, mergem mai departe și judecătorul poate să confiște de la cei pe numele cărora se pun fictiv bunuri provenite din infracțiuni sau banii din conturile puse pe numele altora. În al treilea rând, Directiva obligă și la confiscarea banilor sau a bunurilor celor care fug din țară sau care, din cauza unei boli, nu se prezintă la proces, și pentru care nu există o condamnare penală din aceste cauze. În fine, în al treilea rând, confiscarea extinsă este în Codul Penal român de circa 2 ani, dar Directiva adaugă: dacă X este condamnat pentru o infracțiune care-i aduce beneficii economice, judecătorul îi poate confisca toată averea pe care nu o poate justifica legal, în plus față de suma obținută din acea infracțiune.

Credeţi că măsura va fi aplicată ca la carte şi în România sau se va merge tot pe principiul „zicem ca ei şi facem ca noi“?

Cât de neserioși să fim să nu aplicăm Directiva întocmai? O putem face și mai dură în legislația românească, pentru că Directiva impune norme minime și orice țară poate impune reguli mai severe de confiscare. Eu nu mă gândesc că România nu o va aplica, nu are cum să nu o aplice cât timp este stat membru al Uniunii. Mă gândesc cât de repede o va aplica cum trebuie. Ar fi bine să o transpunem repede, în următoarele luni, să nu așteptăm să se împlinească termenul maxim de 30 de luni, ca să o aplicăm și să putem verifica dacă în practică funcționează cum trebuie.

Directiva spune aşa: dacă eşti condamnat pentru că ai furat o sumă mică, judecătorul îţi evaluează averea şi, dacă nu o poţi justifica, ţi-o confiscă prezumând că provine toată din alte furăciuni. Ce facem, introducem prezumţia de vinovăţie?

Nu este nicio legătură cu prezumția de nevinovăție, care se referă la condamnări penale. Judecătorul nu îți dă mai mulți ani de închisoare, ci îți confiscă banii pe care nu-i poți justifica prin venituri legale. Prin urmare, acest tip de confiscare (confiscarea extinsă) se aplică după ce judecătorul te-a condamnat pentru că ai furat o anumită sumă. Ești deja prins, este dovedit că ai furat, iar dacă ai o avere mare și nu poți dovedi că ea provine din venituri legale, adică din salariu, dividende sau ce o mai fi, atunci judecătorul va putea spune că și averea nejustificată tot din bani furați este făcută. Și ți-o ia. Cu acești bani se construiesc spitale, grădinițe, autostrăzi sau se măresc pensiile, de exemplu.

Ar putea aplicarea corectă a acestei directive să stârpească definitiv corupţia sau e nevoie de măsuri şi mai dure?

Va reduce corupția, evaziunea fiscală și crima organizată, asta este clar. Pentru că banii sunt slăbiciunea infractorilor și aici trebuie să lovim. Trebuie să le luăm banii. Directiva trebuie însă urmată de un pas și mai curajos. Ușa a fost deja deschisă, pentru că Directiva conține o declarație comună, prin care Parlamentul și Consiliul cer Comisiei să analizeze beneficiile introducerii unei proceduri de confiscare în procese civile. Adică, procurorii și judecătorii să nu urmărească neapărat să bage un infractor la închisoare, într-un proces penal. Ci, printr-o acțiune civilă, să-i ia bunurile și banii. Este ceea ce se cheamă confiscare în lipsa unei condamnări penale. Marea Britanie, Irlanda, Statele Unite o aplică deja de mulți ani. Tot de judecător este decisă și confiscarea în procese civile, ca să fie foarte clar.

Cum comentaţi prevederea din noul Cod Penal, potrivit căreia înregistrările ilegale sunt admise doar dacă vin în sprijinul infractorilor?

Nici în vechiul și nici în noul Cod Penal, interceptările ilegale, adică fără mandat, nu pot fi folosite. Dar în modificarea Constituției propusă de USL, s-a introdus interdicția ca înregistrările video sau audio făcute de persoane fizice sau camere de luat vederi din benzinării, magazine etc. să fie folosite ca probe. Este greșit pentru că dacă o cameră de luat vederi dintr-o benzinărie înregistrează un omor, conform USL aceasta nu ar trebui folosită ca probă în justiție.

La noi, majoritatea averilor sunt puse pe numele rudelor: al nevestei, al copiilor, al verişoarei de gradul patru sau al mătuşii Tamara. Cum îl pedepsim însă pe un demnitar care şi-a trecut averea pe numele amantei – că asta nu-i e rudă?

Am răspuns deja. Nu contează dacă e rudă, prietenă sau amanta. Principiul este „follow the money“, iar dacă banii sunt pe numele altei persoane, judecătorul îi va confisca în cazul în care există indicii că donația sau tranzacția a fost fictivă.

De câteva luni, în Guvern a început parcă transhumanţa: pleacă miniştri şi alţi demnitari pe capete la închisoare. Vom ajunge să mutăm Palatul Victoria la Jilava?

Dacă miniștrii și alți demnitari fură din banii publici în orice fel, atunci, da, locul lor este la Jilava. De la bun început acești oameni nu aveau ce să caute în Guvern sau în alte funcții publice. Este alegerea lor dacă sunt cinstiți cu adevărat sau dacă iau mită, aranjează licitații, fraudează și se duc în guvernul din închisoare. Pot avea loc și remanieri acolo, nu?

Dar Motanul Felix intră la puşcărie sau scapă iar, că mai are vieţi?

Este condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare cu executare. Nu am de unde să știu care va fi decizia finală a judecătorilor. Dar vedeți cât de agitat este Voiculescu. Vreo 2-3 vieți și le-a consumat numai dându-și demisiile din Parlament și candidând din nou doar ca să fugă de o decizie definitivă a justiției. Iar alte 2-3 vieți și le-a consumat înjurându-mă pe mine.

Suntem la începutul lunii martie. Ce cadou v-aţi dori, de Ziua Femeii?

Îmi doresc ca în acest an președintele să fie dat de PDL cu susținerea partidelor autentic de dreapta.

O să apucăm să trăim momentul în care o femeie va conduce România sau ipoteza e deocamdată la nivel de „science-fiction“?

Nu e science-fiction, cred că o să vină și acest moment.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare