Sfântul Vasile este unul extrem de popular în România, unde se găsesc numeroși alde Vasile care se cinstesc singuri tot anul. Ei, de regulă, nu au nevoie de o zi specială pentru a se celebra cu paharul ridicat. Tradiția spune că așa cum începe anul în chiar prima lui zi, a Sfântului Vasile, la fel va fi pe toată desfășurarea ulterioară. Rezultă că, dacă bem tare în cinstea lui Vasile, tot astfel ne va merge până la următoarea-i sărbătoare. Am studiat ce spune înțelepciunea populară în această privință și suntem în măsură să vă facem unele recomandări:
1. În primul rând, e musai ca de ziua lui Vasile să fierbi un cap de porc într-o oală neîncepută. Simbolistica se traduce astfel: precum porcul râmă numai înainte, la fel merge și omul doar în față cu belșugul, chiar dacă-l cheamă Vasile și se îmbată ca porcul. Deși nu am găsit specificat undeva, suntem siguri că tradiția vine din zona Moldovei.
2. Pe lângă obligativitatea capului de porc, un alt indiciu al prosperității este prezența gerului în prima zi a anului. Această condiție fiind îndeplinită azi cu brio, să bem pentru Vasile care ne va aduce îndestulare mai mult decât prezența lui Iohannis la Cotroceni! Recomandăm, deci, băutul țuiculiței de încălzire în gerul de afară, ca să meargă ca uns capul de porc pomenit mai înainte, cu usturoi.
3. Deși originalul Sfânt Vasile a fost, pe când era și el om, studios și cu multă aplecare spre învățătură, la noi s-a denaturat cumva semnificația numelui. S-a ajuns astfel la cunoscuta expresie "De ce ești, bă, Vasile?", adresată celor cu aptitudini intelectuale de, mă rog, Vasile. De aceea, o lectură prealabilă din Octoihul lui Ioan Damaschinul ar fi binevenită, între țuică și trecerea la veselirea cu vin pe socoteala lui Vasile.
4. Sf. Vasile a fost unul dintre producătorii de minuni mari la vremea lor: biserici, spitale, aziluri, leprozerii și chiar un așezământ pentru recalificarea prostituatelor. Nu prea am înțeles de ce e atât de celebrat în Țările Române. Probabil pentru că se leagă cu petrecerea din noaptea Anului Nou, cele două evenimente asortându-se excelent prin intermediul ciorbei de potroace. Deci, indicăm să nu săriți peste ciorba de potroace, dacă vreți să-l sărbătoriți pe Vasile cum se cuvine.
5. Tot tradiția milenară menționează obligativitatea consumului de vin în cantități cât mai mari de Sf. Vasile. Acum ne-am dumirit și noi de ce este așa de respectat și numele său la botezuri preferat. Se zice că atât sânge vei avea în obraz tot anul, cât vin vei bea din cauza lui Vasile. Ați priceput, desigur, că-i vorba de vinul roșu vârtos, numai bun pentru reglarea tensiunii arteriale în anul ce vine. Vă sugerăm să ignorați recomandările medicilor cardiologi pe care nu-i cheamă Vasile, aceștia nefiind duși, de felul lor, la biserică.
6. De Sf. Vasile, anterior celor menționate mai devreme, adică pe stomacul gol, orice om trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează de-a lungul anului și s-o mânuiască de trei ori, ca să-i aducă Sfântul spor. Nu știm cum se aplică asta în cazul numeroșilor sărbătoriți trăitori tot anul din ajutoarele sociale și alocațiile copiilor, prin investirea lor în dezvoltarea cârciumii locale. Adică știm, dar mânuirea instrumentului respectiv este incriminată de biserică, mai ales în serii de trei la rând. Nu vă recomandăm nimic, mânuiți-o și voi de câte ori vă îndeamnă vinul roșu recomandat.
7. Cum știți cu toții, de Sf. Vasile există obiceiul uratului. În acest scop, cel mai folosit obiect este sorcova. Ea trebuie să fie în multe culori, generos înzorzonată și cu numeroase panglici în dotare. Dacă nu reușiți să vă imaginați exact, căutați pe Facebook selfiurile sorcovelor purtând titulaturi ca "Pisycutza Tha" sau "Gyna Vergyna". Vă va ieși o sorcovă la mare artă, indiferent dacă înlocuiți siliconul cu lipici obișnuit. Sorcoviți-vă cu ea toți prietenii de pe Facebook și veți primi mai multe likeuri chiar decât Poptămaș. Petrecere frumoasă și multă sănătate lui Vasile pe care-l aveți acasă, cu capul de porc pe masă!