AcasăSocialRomânia dosarului bine făcut (I)

România dosarului bine făcut (I)

Este bine să înțelegem cum funcționează alianțele politice în România – numai în funcție de interes – și cum își dau la gioale “aliații”, mai abitir când sunt în alianță, decât în dușmănie. La duplicitate, nu ne bate nimeni. În septembrie 2006, românul de rând încă mai credea că există Alianța D.A. și că adevăratul dușman este PSD. Când colo, pentru a pune control pe servicii, pentru a avea cu ce și-o trage “partenerii” între ei, indiferent de cum vor face permutările viitoare pe scena politică, politicienii își puneau piedică pe coridor de câte ori aveau ocazia. Asta ne dezvăluie și trista realitate a faptului că, din cauza mentalității acestor politicieni, România a rămas tot un stat securistic, la cheremul celor care știu, și vor ști întotdeauna, cum să instrumenteze un dosar.

Este interesant faptul cum, la nominaliările lui Maior la SRI și Săftoiu la SIE din septembrie 2006, PNL s-a simțit trădat. De fapt trădat s-a simțit oportunistul “vânător de securiști” Marius Oprea care credea că va obține el nominalizarea de la SRI. Cică miza nu era controlul asupra celor două servicii (controlate oricum de prim-adjuncții lor – a căror orientare politică este dată, ca la giruete, de cine este la putere), ci a întregului sistem de securitate al României. Mai pe scurt, în epocă miza ar fi fost legată securității pentru care Băsescu și Popescu Tăriceanu se războiau încă din luna decembrie 2005. Iar autorul proiectului de legi era Marius Oprea.

Care declara că știe că există o „coaliție“ împotriva acestor proiect și că legile au și fost modificate în sensul „captării bunăvoinței“ PD: adică STS era pregătit să treacă în subordinea lui Vasile Blaga (la Interne, alături de SPP), fiind luat din subordinea lui Zsolt Nagy (acum proaspăt pușcăriaș) de la Ministerul Comunicațiilor. Cică din perioada aceea de frământări și lupte pentru acapararea serviciilor ar data ideea conform căreia șefii serviciilor ar trebui să fie numiți din Opoziție, iar “autorul” ar fi… Mircea Geoană. Adică “Prostănacul” a ieșit la televizor cu această idee – dar liberalii, deja bine montați de către cuplul Patriciu – Roșca Stănescu împotriva lui Băsescu și PD, îl suspectau de “hiclenie” pe primul – mai ales că într-o bună dimineață de luni, niște paparazzi i-au fotografiat în poarta Cotroceniului pe Geoană și Maior într-o vizită la o cafea.

Așa că liberalii au ripostat mânioși și i-au pus o piedică pe corodorul puterii lui Vasile Blaga respingându-i nominalizarea lui Alexandru Boer, șeful de cabinet, la șefia UM 0962. Să înțeleagă și acesta că nominalizarea stă și în pixul lui Popescu Tăriceanu.

Moment în care intervine Băsescu și mută spre validare către Parlament numirea lui Claudiu Săftoiu la SIE, la pachet cu numirea lui George Maior la SRI. Istoria ne arată că mișcarea i-a reușit. Atât de bine încât Claudiu Prostoiu și-a dat cu stângu-n dreptul la șefia SIE, fiind rapid schimbat, și – împreună cu soția, celălat “Pufulete” consilier prezidențial -, s-a vărsat în PNL (cam așa se mușcă mâna care te hrănește în politică). În ceea ce-l privește pe Maior, vom mai avea ocazia să scriem și să citim în ce condiții a rezistat atâta vreme în funcție.

Nominalizările au trecut prin Parlament cu ajutorul PD, PSD, UDMR, deputații minorităților și foști și actuali măreți peneliști de ieri și de azi precum Raluca Țurcan, Cristian Boureanu.

Până la următorul episod, am să vă rog să citiți cu atenție declarațiile date în epocă – cine le-au făcut, cine erau și cam pe unde se regăsesc azi: în ce alianțe și grupuri de interese.

  • Ministrul administrației și internelor, Vasile Blaga, a apreciat că nominalizarea celor doi de către Băsescu arată că președintele „nu a avut nici un moment în intenție de a politiza sau de a trece în subordinea unui partid“ serviciile românești de informații. Blaga a mai spus că liberalii nu au de ce să fie supărați: „De ce să fie ei supărați, la o adică de ce să nu fie PD? Nici unul nu trebuie să fim supărați și președintele, din acest punct de vedere, a procedat foarte corect. Sunt oameni din partide care sunt supărați indiferent ce faci (…), unii sunt veșnic supărați“.
  • Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat: „Noi am făcut nominalizări în urmă cu două-trei săptămâni. Propunerea PSD pentru funcția de director al SRI a mers pe varianta nominalizării unei persoane profesioniste, capabile să îndeplinească toate cerințele unei asemenea funcții. Senatorul George Cristian Maior îndeplinește toate aceste cerințe“. El a precizat că PSD salută decizia președintelui și o va vota și în Parlament, unde speră să întrunească numărul de voturi necesar pentru ocuparea funcției respective.
  • Deputatul PNL George Scutaru a declarat că va propune conducerii partidului ca deputații și senatorii liberali să nu voteze propunerile președintelui Traian Băsescu privind conducerile SRI și SIE, „pentru a nu se alătura minciunii șefului statului“. „Sunt dezamăgit de declarațiile pe care unii membrii PD le-au facut, comentând propunerile pentru șefia SRI și SIE făcute de Traian Băsescu. Mă întreb daca nu cumva PD a uitat că are în statut o prevedere care interzice colaborarea cu PSD“. De asemenea, el a afirmat că și protocolul Alianței D.A. interzice colaborarea cu PSD. „Sunt surprins de tonul declarațiilor liderilor PD, care arată gradul mare de obediență față de Cotroceni. Observăm că, ușor – ușor, se pun bazele unui adevărat cult al președintelui, fiindcă propunerii de numire a unui PSD-ist în fruntea SRI i s-a răspuns cu osanale“, a adăugat parlamentarul liberal.
  • „Este o surpriză pentru scena politică românească, dar nu și pentru cei care de mult vorbesc despre satelizarea Partidului Social Democrat condus de Mircea Geoană. Este o confirmare că opoziția este inexistentă, iar Geoană promovează un simulacru de opoziție, de altfel extrem de neconvingătoare. Nu putem vorbi despre o alianță PD-PSD, ci de posibilitatea unei colaborări PD – Grupul de la Cluj – Mircea Geoană“, a declarat conservatorul Codrin Ștefănescu.
  • „Cred că Alianța se va rupe până în 2008 și asta în funcție de momentul în care PNL se va sătura de batjocura pe care o face PD“, a spus președintele PC Dan Voiculescu.

Alianța s-a rupt la 1 aprile 2007. Apoi a guvernat Popescu Tăriceanu, minoritar, cu sprijin masiv din partea PSD. După care a urmat, în 2008, Alianța de un an PDL – PSD, renăscută în 2010 ca Uniunea Social Liberală din viitoarea cenușă a Varanului. Azi PD și PNL cică fac Marele și Unicul PNL (mira-m-aș!), căci o parte dintre peneliști pupat piața dependenței de putere cu o parte dintre pedeliști. Care au crezut că se pot trata de dependență de unii singuri s-au vărsat în PLR, PMP, UNPR (că și PSD s-a îmbolnăvit de Boala Aripioarelor Nebune ca și PNL și a născut și va mai naște aripioare). George Scutaru, cel degrabă doborâtor de ANI și DNA, este consilierulul Marelui Mut Iohannis. Calitate din care cred că revarsă valuri de dragoste față de toți cei care l-au nemulțumit de-a lungul carierei sale de politician.

Așa că închei acest prim episod știind ceva mai multe despre ce război se duce astăzi prin subteranele puterii pentru a se împlini adevărata miză: trecerea în subordine a serviciilor și mai ales a surselor sale de finanțare – oamenii prosperi de afaceri.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare