AcasăSocialMinune mare la Cluj: rampa temporară de deșeuri a...

Minune mare la Cluj: rampa temporară de deșeuri a lăcrimat

Să vă zic câte ceva despre paranormalul deșeurilor menajere ale Clujului. Se pare că cineva a reușit să încropească la Cluj o adevărată Zonă Crepusculară a Deșeurilor. Deci, pe rampa temporară de deșeuri a Clujului napoc și a zonelor limitrofe (comune, sate și cătune) arondate, se depun zilnic minimum 500 de tone de gunoi – și asta măcar de vreo două luni pline, de când Garda de Mediu a închis vechea rampă de la Pata Rât – cea pe care ne luaserăm angajamentul la aderarea în Uniunea Europeană că o vom închide până în anul 2009. An care, orice s-ar zice, a cam trecut. Dar să depășim, încă n-a intervenit infringementul peste noi.

Asta ar însemna că, la ora la care vă plimb aceste rânduri pe sub ochi, pe respectiva rampă ar trebui să se găsească măcar 60 x 500 tone de deșeuri menajere. Numai că exact așa cum au găsit-o nudă și curată ca-n palmă inspectorii de mediu acum vreo două luni când au inspectat-o pentru autorizare, la fel de nudă și de curată au găsit-o aceiași inspectori zilele trecute, cu ocazia unei inspecții de conformitate (una dintre acelea în care se vede cât se mai poate depune pe respectivul teren pentru a nu se încălca normele de mediu – alea pe care ne-am angajat că le vom respecta).

Miracol, cum s-ar zice: Iisus al Ghenelor a făcut o minune!

Adică au intrat în rampă, conform actelor, kilometri de auto-gunoiere, dar ea tot virgină și imaculată ni se arată. Iar deșeurile care se depozitau erau pe când nu se vedeau, azi le-am vedea, dar nu sunt… Și, conform cifrelor, s-au neantizat nici mai mult, nici mai puțin decât 170 de mii de tone de deșeuri.
No, acuma-i posibil ca la rampa care s-a autorizat, să fie o cale atât de lungă, că mii de tone de deșeuri s-au pierdut pe undeva pe parcurs. Să zicem că o parte a putrezit, o parte a luat calea colectării selective făcute la botul rampei de către țiganii din zonă (apropos, domnu' Orlando, nu fiscalizați și chestia asta?), iar altă parte o fi migrat înspre politică – dar asta tot nu explică integral minunea. Înțelegeam câte ceva dacă se depozitau deșeuri în Pădurea Făget, renumită pentru broscuțele ei fosforescente, apariții de OZN-uri și alte fenomene paranormale. 
Trecând peste paranormalul situației, aici e vorba doar de bani. Cu cât rampa temporară de depozitare a deșeurilor menajere rezistă mai mult fără să se umple, cu atât se umplu de bănet buzunarele operatorului, adică Salprest Rampă. Pentru că: Centrul Integrat de Management al Deșeurilor sau ceea ce s-ar fi vrut a fi groapa de gunoi ecologică a județului, care trebuia construită de Consiliul Județean Cluj până în decembrie anul trecut, s-a relocat ca finalizare în finalul lui decembrie anul acesta, dar nu se întrevede nici o geană de speranță că așa ceva se va întâmpla, iar vechea groapă de gunoi a fost închisă. Fără speranța finalizării CMID, fără speranța unei noi rampe temporare (pentru autorizarea căreia ar fi necesare minimum 6 luni) și cu o rampă autorizată temporar pentru o capacitate maximă la care s-ar ajunge (scriptic) în următoarele 3 luni, nu este de mirare că s-au neantizat deșeurile de pe ea. Fiecare tonă de deșeuri trimisă în Zona Crepusculară prelungește viața contractului cu Salprest și scutește de grija deșeurilor lăsate în fața porților clujenilor autoritățile locale.
Atâta tot că nu știu în capul cui se va revărsa, cândva, tot mormanul acesta de deșeuri lipsă: al operatorului Salprest, al șefimii Consiliului Județean Cluj, sau al conducerii Primăriei Cluj-Napoca?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare