Ca gospodinele grijulii de pe vremea lui Nea’ Ceașcă, care adunau coji de pâine să fie de dat la porcul sau câinele din gospodărie, așa adun și eu întrebări – să am să-mi hrănescu dulăul care încă se mai crede a patra putere în stat și pe slujbașii pe care-i îngraș degeaba și din banii mei. Întrebări la care nu primesc răspunsuri grație acestor slujbași ai Statului care înțeleg, din locul în care lucrează, că trebuie să stea: care în poziție de drepți, care scobindu-se după biluțe în nas. În rest leafa merge, noi cu drag muncim.
Cică Gheorghe Vușcan este pus să verifice de legalitate ceea ce se întâmplă prin administrațiile publice din județ. Ceea ce și face: în dorul lelii de obicei și cu supra măsură de vigilență când i se zice aport de către șefii săi politici de la PSD Cluj – cei care și-au făcut un pustiu de bine să-i dea o pită. Gândiți cumva că apolitica unealtă a PSD Cluj s-a sesiat de la “gazetă” cu privire la situațiile de incompatibilitate pe care i le-am sesizat cu privire la consilierii județeni? Au trecut două săptămâni de la primul materal ce-i privea pe consilierii care au votat Bugetul Clujului deși trebuiau să se abțină (fiind incompatibili) conform celor arătate aici ; și o săptămână de când i s-a demonstrat că alt consilier local, Dorel Secară, a votat același Buget – deși e la fel de incompatibil pe cât nu s-a declarat (cu fiica angajată la o structură cuprinsă în Bugetul CJ Cluj). Ambele materiale au fost preluate de colegii de la Ziar de Cluj, dar Vușcan nu citește, nu se autosesizează cu celeritatea cu care o face când e vorba de dușmanii partidului care l-a omenit cu funcția (dacă nu-i dă ordin întocmai și la timp Ioan Rus, maestrul blaturilor din Republica Cluj).
Și-acum să deșertăm sacul cu întrebări ce-l privesc pe Marius Mânzat, pus (din punctul meu de vedere, abuziv) președinte al CJ Cluj prin blatul PSD-PNL (numai prefectul Gheorghe Vușcan poate pune un punct-virgulă acolo unde nu există în lege și să traducă noțiunea “de urgență” în funcție de cum îl trece pe el să interpreteze legea – dar asta este altă discuție). Vom vedea că și Marius Mânzat ar fi trebuit să se abțină de la a vota Bugetul CJ Cluj. Faptul că habar nu are de lege, nu-l exonerează de eventualele urmări.
Este Marius Mânzat (el însuși liberal) afin de gradul III cu numitul Ovidiu Oargă șef al Sucursalei Dej a Companiei de Apă Someș SA, al cărei “patron” este Consiliul Județean Cluj? Dacă numitul Ovidiu Oargă, liberal convins și el, este una și aceeași persoană cu cumnatul Ovidiu Oargă și cu directorul Sucursalei Dej a Companiei de Apă, atunci da.
Și ce zice Legea, prin Art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare)? Că “nu poate lua parte la deliberarea și adoptarea hotărârilor, consilierul care, fie personal, fie prin soț, soție, afin sau rude, până la gradul al 4-lea inclusiv, are un interes patrimonial sau personal în problema supusă dezbaterii. În consecință, anunțarea interesului patrimonial sau personal și abținerea de la deliberare și de la adoptarea hotărârilor se consemnează în mod obligatoriu în procesul verbal al ședinței”. Și asta pentru că, orice hotărâre adoptată cu încălcarea acestor pevederi este nulă de drept.
Iar “Ghidul privind incompatibilitatea și conflictele de interse”, după care s-ar fi putut ghida și Marius Mânzat, ne zice tranșant că cumnatul este afin de gradul III. Hopa! Cine a votat Bugetul CJ Cluj și nici măcar nu a anunțat că ar avea vreo incompatubilitate în portofoliu? Marius Mânzat. Este Compania de Apă SA cu tot cu sucursalele sale componentă a Bugetului CJ Cluj? Este. Se autosesizează de legalitate cel care zace ca prefect la Cluj? Eu zic că nu. Dar cumulăm aceste lipse de reacții pentru viitoarele acțiuni și sesizări pe care ni le propunem. Că văd că premierul Dacian Cioloș încă consideră că apoliticul prefect al Clujului chiar își face datoria.
Dar, revenind la Marius Mânzat, el este genul de om care-și ține dușmanii aproape și afinii și mai aproape. După ce a fost suspendat din funcţia de director al DAST în momentul în care a ales să accepte funcţia de preşedinte al CJ Cluj (o suspendare temporară), să-i țină cald locul până revine la post, l-a pus pe nașul Ioan Curt. Și, om milos din fire, l-a ales pe fostul director de la RAADPP, Mircea Avram, pe funcţia de consultant specialist al său. Gurile rele zic că l-a pus consultant să nu-l pună director la RADJ. Că acolo trebuie să ajungă un apropiat a lui Mânzat, pentru că acesta ar avea ceva afaceri cu afaceristul Ioan Tecar, specialistul pe asfaltat drumuri şi totodată cel mai bogat om din Dej. Locul din care provine și Marius Mânzat. Și de multă vreme nimeni din Dej n-a mai supt bani de la bugetul judeţului…
Dar asta ne pune să mai scoatem niște întrebări din săculeț. A fost afinul de gradul III Ovidiu Oargă în Consiliul de Administrație al RADJ pe vremea când director era Călin Platon (fostul prefect liberal al Clujului care a avut amabilitatea să conducă băut la volan și să omoare un copil pe trecerea de pietoni)? Dar Marius Mânzat a fost membru în AGA la Compania de Apă? Coincide vreuna dintre aceste funcții deținute cu situația în care Marius Mânzat era și consilier județean și vota (fără să se abțină conform legii) bani pentru Drumurile județene, unde era afinul de gradul III al domniei sale? Oare ce părerea are Agenția Națională de Integritate?
Că avem precedentul, descris pe larg de către colegii de la Ziar de Cluj, când soțul Călin Marcel Găbudean era membru în CA la RADJ și soția Adina Găbudean (fostă Rațiu) în calitatea sa de consilier județean a votat niște bani, iar votul său a dus la contestarea licitației pentru Tetarom I. S-a încălcat Art. 69 din OUG 34/2006.
Nu sunt sigur dacă în ce-l privește pe Marius Mânzat se aplică cumva prevederile Art. 253 (indice 1) C.P. – Conflictul de interese: “Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.
Dispoziţiile alin. 1 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.
Dar îl pomenesc spre meditație.
Știu, se poate invoca faptul că Compania județeană de Apă nu primește bani de la CJ Cluj, deși CJ Cluj este “patronul” acesteia, ci numai co-finanțări pe proiecte europene. Dar co-finanțările se fac tot din bani publici, bani care țin de Bugetul Clujului. sper (că altfel nu văd cum sunt prevăzuți pentru a fi cheltuiți). Așa că, vrând, nevrând, tot despre incompatibilitate vorbim.
Cu răbdare aștept ca măcar apoliticul prefect să binevoiască să aibă un punct public de vedere. Având în vedere faptul că a fi jurnalist nu mă decade din a fi cetățean al Clujului și că orice semnalare publică trebuie să aibă o reacție – nu numai bălăcărelile politice pe care și le pasează politicienii între ei prin intermediul mass media și pe care le numesc comunicate.