Românii au o capacitate mică de memorare. Pentru noi este mai important ce e nou, ce se scrie în presa zilei, ce scandal inundă săptămâna asta fluxul canalelor de știri și rar ne aducem aminte să ne aducem aminte. De asta și suferim. Că nu există interes pentru trecut iar dacă ne uităm la propria noastră istorie rezultă că ne reluăm greșelile cu o încăpățânare prostească, că nu ne învățăm niciodată lecția, că nu ne facem niciodată temele și ne uităm prea des "caietul" acasă. Ne scandalizăm repede, ne trece repede, uităm repede. O luăm mereu de la capăt după ce ne otrăvim grânele și fântânile și câteodată mai și facem pâine din boabele contaminate.
Nu s-a mai auzit nimic despre ancheta morții politistului motociclist Bogdan Gigină. Se spune că o mare nefericire se vindecă cu ajutorul unei nefericiri și mari. Cancerul vindecă fumatul, ciroza vindecă alcoolismul și disperarea vindecă corupția.
Moartea polițistului Gigină a fost acoperită la doar o săptămână de Apocalipsa Colectiv. Iadul unei familii a intrat în umbra unui Iad Colectiv, în care 64 de familii au pierdut aproape tot ce aveau mai drag pe lume: copiii.
Ultima dată când au apărut noi informații despre anchetarea lui Oprea, nu se știa exact cine ar trebui să se ocupe de caz: Parchetul General sau DNA-ul? Adică, să fie anchetat pentru abuz în serviu care a dus la moartea unui om (art. 297 din Codul Penal alin. 1), sau abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite (coloană oficială)? După mine, să îl ancheteze toate instituțiile abilitate pentru ambele vine, fiindcă mersul la coafor cu coloană oficială ca să îți pensezi sprâncenele este revoltător și abject. Mai ales dacă ești scârbos fără leac iar pensatul inutil se soldează cu un deces.
Trec în fiecare zi pe lângă micul monument de pe Știrbei Vodă, ridicat în onoarea polițistului Gigină fix lângă groapa acum asfaltată unde și-a pierdut viața. De fiecare dată, pe viscol, pe ploaie, pe vânt, atunci când zăpezile au acoperit orașul, candela era vie și arzătoare. O oglindă a durerii celor care au rămas în urmă: părinții și văduva de 25 de ani.
Nici nu vreau să îmi imaginez cum este să-ți pierzi copilul din cauza unui individ orgolios, corupt și prost, un plagiator nesimțit care nu a încetat până în ultima clipă să își lege curul de un scaun cu funcție. Oprea a folosit de 1607 ori în zece luni colonana oficială, fapt care a dus în cele din urmă la o tragedie. Familiei lui Bogdan nu-i rămâne decât să aprindă încă 1.607.000 de lumânări, doar că durerea nu va trece nici în zeci de ani.
Singura modalitate prin care nu vom uita și vom putea preveni repetița, este să îi pedepsim pe cei vinovați. Așadar, așteptăm cu deosebit interes rezultatul anchetei în ce privește moartea polițistului Gigină și ne dorim din suflet să citim ediția științifică a lucrării "Cum să ne pensăm corect sprâncenele" semnată de Doctorul Oprea, cel mai sprâncenat membru al Junimii Literare de la Jilava.