În plină perioadă electorală, în care mulți cretini își dau cu părerea pe Facebook, pe post de comentatori avizați, la postările ofertante ale alergătorilor către fotoliile de top din Primării, ești periodic tentat să umpli cu mezel atât frigiderele abuzivilor opinenți cât mai ales lăzile de provizii ale celor ce s-au ridicat dintre ei, politicienii de ieri și de azi. Judecând, însă, după ce spunea cândva Nichita, poetul, nu vedeta bătăușă, anume că “limba română este patria”, nu ne-am întinde până la a afirma că onor reprezentanții politicului sunt niște apatrizi ai limbii române, agramaţi, inculţi sau de-a dreptul imbecili, ci mai curând că oamenii ”știe să vorbește” românește, dar nu au apucat mereu să se facă bine înțeleși. Iată și câteva exemple celebre din trecutul deloc îndepărtat:
Elena Băsescu: “Mama mea a promis unui om că o să-i aducă un scaun electric și dacă tot eram în drum, i l-am adus eu”. EBA n-a făcut o gafă, așa cum au insinuat oamenii răi care nu vor să vorbesc cu tine, ci și-a dovedit, de fapt, umanismul. Știţi dumneavoastră câţi bătrâni duc o viaţă chinuită, după ce Băsescu le-a tăiat pensiile cu 15%, iar Ponta le-a dat înapoi 5%, dar le-a mai luat încă 20%, pe impozite și a mai și scumpit gazul, lumina și căldura? Milioane! Și, decât să se chinuiască, săracii, EBA le aduce la toţi scaune electrice, să le curme rapid suferinţa, ba unde mai pui că nici nu mai trebuie să plătească ei factura la curent!
Marian Vanghelie: “Cine n-are loc de mine, nu mă interesează… să se-nghesuiește!”. Primarele carele a fost a vrut, de fapt, să spună că el promovează concurenţa, competiţia între valori, făcând, subtil, o invitaţie tuturor locuitorilor din sector să dea buzna oriunde și oricând văd vreo înghesuială. Și asta nu doar la manifestările de mâncat competiţional, organizate de Primărie, ci și la bac, la deschideri de malluri și, evident, la urcarea în autobuze și tramvaie, fiindcă, din această concurenţă benefică de care vorbeam au prilejul de a se îmbogăţi spiritual măcar cu un portofel.
Valeriu Zgonea: “Dacă ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucerească niște drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează. Eu nu privesc cu atâta ură această chestiune, sunt colegi de-ai mei care arborează steagul Real Madridului sau Barcelonei, nu văd care e problema”. O singură curiozitate avem. Hai, două: cu cine ține colegul lui Zgonea, Mihai Viteazu? Cu Real Madrid sau cu Barcelona? Când se bătea el cu turcii de la Galatasaray, purta jambiere albe sau roșii?
Mircea Dușa: „Pe măsură ce, așa cum a comunicat deja ambasadorul, se finalizează formalităţile de partea din Muntenegru, vom efectua și zborul cu trupurile neînsufleţite a cadavrelor celor decedaţi”. Cu pleonasmul ăsta, Mircea Dușa a stabilit, cu sigurantă, două recorduri: cel mai tare pleonasm din istoria limbii și literaturii române de la dacii liber încoace, precum și inegalabila performantă de a ne face să râdem când era de plâns. Dacă acesta din urmă era scopul, noi am mai fi adăugat ceva: trupurile neînsufleţite a cadavrelor celor decedaţi care au murit accidentați mortal și au trecut în neființă. Să fim siguri, dom'le!
Gigi Becali: “Am fredonat maseuza, pentru că-mi place foarte tare”. O declarație profetică, am zice, căci, acolo pe unde a fost o vreme, sigur are parte de masaj. Și facem pariu că, boboc fiind pe la Rahova, el a fost maseuza.
Titus Corlățean: „Operațiunea de identificare a decurs mai ușor cu victimele care vorbeau”. Titus a vrut să spună, de fapt, că victimele care nu vorbeau nu putea fi identificate, căci nu puteau nici să-și scrie numele, să facă semne morse ș.a.m.d. Și asta pentru că cel mai probabil erau morți, să le fie tărâna ușoară! Obișnuit cu mortii lui Dragnea care nu numai că vorbesc, dar mai și votează, Corlățean a fost de-a dreptul șocat și d-aia s-a bâlbâit.