Oare ni se cuvine?

Ni se cuvine” școala pe gratis. „Ni se cuvine” un loc de muncă (musai bine plătit!). „Ni se cuvine” o țară civilizată.

De ce credem că ni se cuvine totul? De ce, înainte de a oferi noi ceva, avem pretenția să primim? Ne scuzăm pe motiv că mentalitatea noastră e de sorginte balcanică și dăm vina pe sistemul de învățământ, politicieni, bogatași, Europa și lumea întreagă. Însă uităm că schimbarea trebuie să vina în primul rând de la noi, ca apoi să se manifeste în jurul nostru. Și cu ce putem începe? Simplu. Cu educația – cuvânt care își are rădăcinile în limbă latină și provine din substantivul ,,educatio”, însemnând creștere, hrănire, cultivare dar și drumul spre libertate.

În România numărul elevilor a scăzut cu peste 30% de la Revoluție încoace, 19% (adică 50,000 copii anual) renunțând la studii, alți 38% intenționând acest lucru și mai puțin de 50% absolvind examenul de bacalaureat. Practic, astăzi 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional și social față de media europeană de doar 20%.

Ce e de făcut? Cum putem convinge tinerii de importanţa educației? Părinților și dascălilor li s-au alăturat în ultimii ani varii organizații neguvernamentale care implementează programe și acțiuni specifice. Una dintre acestea este și Asociaţia BookLand, care în ultimii 8 ani – prin târgurile de carte, conferințele și taberele culturale – le oferă tinerilor din 23 orașe o oportunitate excelentă de dezvoltare prin discuții libere, bazate pe interacțiunea directă cu profesioniști consacrați, care-i încurajează și motivează prin exemplu personal să facă alegerile potrivite în viață, povestindu-le despre provocările care-i așteaptă dar care nu trebuie să-i oprească din a-și urma vocația.

Demersului Asociației BookLand, de a informa companiile că pot redirecţiona 20% din impozitul pe profit/venit către aceste activități, i s-au alăturat mai multe personalități ale artei și culturii românești, care au transmis următoarele mesaje:

Adrian Despot: “Cultura unui popor poate merge până la nivel genetic. Cred că educația se transmite inclusiv prin gene. Dacă lucrurile în educație s-ar schimba de astăzi, abia peste vreo 20 ani am putea să vedem niște urmări evidente. Riscul care există este acela de a aștepta mereu din exterior o schimbare care să vina către tine."

Cristi Puiu: “Mie nu mi-a plăcut școala. Am fost și repetent și exmatriculat. Însă am crescut cu cărți. Dacă am ajuns să fiu repetent și exmatriculat s-a întâmplat în mare măsură din pricina faptului că, în loc să mă duc la școală, stăteam acasă și citeam. Poate că sună incomplet dar cred că e important să citești pentru că e important să înțelegi cât de important este să spui 'Iarta-mă' și 'Mulţumesc'. Cred că deja limba pe care o vorbim ne ajută să circumscriem teritoriul acesta al întâlnirii cu celălalt, însă teritoriul acesta nu are cum să rămână gol, pustiu…și punem acolo fel de fel de obiecte imateriale – ideile, gândurile, emoțiile – însă ele vor fi cu atât mai bine articulate, mai curate, mai ușor de integrat și de decodat, cu cât întâlnirea cu Cartea s-a petrecut și de-o parte, și de cealaltă. Ați văzut cât de ușor ajungem să purtăm o conversație cu cineva care a citit aceleași cărți?"

Doina Ruşti: “Prin lectură se deschide întregul labirint al cunoașterii, se deschide drumul spre aventură pentru că orice carte are acest rost misterios de a te duce nu numai în lumea / în încăperea comorilor, ci de a te pune în contact cu toți oamenii pe care ai vrea, de fapt, să îi aduci în fața acelei cărți și să le împărtășești Secretul."

Felicia Filip: “Educația stă la baza supraviețuirii oricărei ființe pe pământ. Omul își educă puiul – copilul –  învățându-l să vorbească, să scrie, să citească. Aceasta este o formă evoluată de educație. Astfel ne diferențiem de celelalte viețuitoare care ne înconjoară. Haideți să deschidem cartea fermecată a vieții pentru a învăţa să trăim frumos, să creăm, să iubim!"

Gigi Căciuleanu: “O carte produce aceeași emoție pe care o produce actorul viu, în carne și oase, pe care îl vedeți. Cartea este un obiect frumos. Îți dai seama câtă muncă frumoasă a fost în spatele fiecărui cuvânt, în spatele fiecărei fraze…palpezi cuvintele, nu numai le citești. Pur și simplu le ai în mână. Cartea reprezintă sinceritatea momentului. Hai să rămânem noi înșine, să nu ne fie rușine că existăm, să nu ne fie rușine că suntem din țara din care suntem. Poate vreodată vom zbura printre stele și atunci o să mergem cu niște mesaje, cu niște lăzi cu cărți și cu niște spectacole pe viu pentru marțieni."

Maia Morgenstern: “Eu sunt o fetiță care a început să citească greu. Nu am început să citesc la fel de repede și la fel de mult că părinții mei. Mie mi-a trebuit timp…mi-a trebuit un exemplu – dragostea și căldura cu care am fost încurajată să mă apropii de lectură. Nu a fost simplu. Dar de îndată ce am descoperit bucuria de a citi, de a învăţa, de a afla lucruri noi, de a-mi imagina prin intermediul cărților, prin intermediul teatrului, prin intermediul filmelor și, iarăși, prin intermediul cărților – pe care le povesteam și răspovesteam cu cei de vârstă mea, pe care mi le talmaceau și mi le răstălmăceam eu uneori dascălii mei, mentorii mei – am învățat să mă bucur, să zbor, să plutesc, să înot, să plonjez în lumea culturii. Cultură înseamnă totul, tot ce ne înconjoară. ‘Eu nu ucid cu mintea tainele ce le întâlnesc în jurul meu.’ Haideți în aventura asta! Hai să fim noi înșine creatori-consumatori de cultură! Vom fi mai frumoși, mai demni, mai liberi și mai plini de umor!"

Mihaela Tatu: “Educație înseamnă să știi să îți parchezi mașina în așa fel încât cei de lângă tine să poată să parcheze la rândul lor. Educația înseamnă, tânăr fiind, să știi să îți pui întrebarea: ‘Care este rostul meu în viață și ce-mi doresc eu să fac ca profesie?’ Educație înseamnă respectul pe care îl ai față de înaintașii tăi, care au venit cu o moștenire și ți-au dăruit-o ție. Nu putem să comunicăm dacă nu avem cuvinte. Cuvintele de unde credeți că le luăm? Din cărți! Cum? Citind. Nu renunțați la educație. Nu renunțați la lectură. Nu renunțați la a învăţa! În funcție de educația pe care o avem, suntem ceea ce alegem noi să fim în fiecare moment!"

Mircea Dinescu: “Eu, deși sunt scriitor, m-am născut într-o casă unde nu exista bibliotecă. Mi s-a părut un miracol Cartea, în care intrai ca un cosmonaut care descoperă universul. Aceasta a fost marea mea șansă. Pentru carte nu îți trebuia cerere la Primărie. Luai o carte și intrai într-un univers paralel cu viața pe care o duceai tu. Miracolul cărții a format generații întregi în România. Aștept clipa în care tinerii vor redescoperi Cartea și miracolul ei. Eu sper că se va reîntoarce dragostea de carte și de bibliotecă. Fiindcă întoarcerea la carte e șansa omenirii. După ce citești o carte chiar devii mai bun și mai înțelegător!"

În 5 ani Conferințele BookLand Evolution s-au întâlnit cu peste 100,000 tineri care au avut șansa de a fi îndrumați de cei peste 2,000 speakeri, care le-au oferit cele mai bune sfaturi și recomandări culturale. Iar în cadrul celor 6 ediții ale Taberelor Coolturale BookLand, sub deviza “Cel mai inteligent mod de a te distra!” peste 1,000 tineri au fost încurajați, printr-un mix echilibrat de activități educaționale și distractive, să gândească creativ, să găsească soluții la diverse provocări, să-și dezvolte abilitățile de comunicare și să descopere puterea gândirii pozitive. 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare