AcasăSocialD'ale cetateanuluiPractici, sfaturi pentru a vă ajuta să obțineți odihna...

Practici, sfaturi pentru a vă ajuta să obțineți odihna de care aveți nevoie pentru a fi mai eficienți

Somnul este foarte important pentru sănătate. Pe măsură ce îmbătrânim somnul devine oarecum o problemă pentru că, din păcate, scade capacitatea de a dormi eficient. Cei care sunt îngrijorați că dorm frecvent destul de puțin noaptea, sau că au tulburări de somn, uneori chiar insomnie, se pot liniști la gândul că pot dormi puțin a doua zi, la prânz sau după-amiaza, pentru a recupera din timpul de somn pierdut.

Mulți oameni adoră ideea de a moțăi puțin în mijlocul după-amiezii, altfel spus, ei vor să se bucure de un "pui de somn" pentru a se relaxa, odihni sau recupera pe un pat sau pe o canapea confortabilă acasă. E minunat să dormi puțin pentru a te deconecta de lumea din jur, pentru a elimina stresul, tensiunile, pentru a scăpa de gâdurile negative sau mai exact pentru a-ți elibera mintea de orice gând.  

Această perioadă scurtă de somn este foarte eficientă în recuperarea energiei, are efect bun asupra sănătății organismului și asupra creierului. După un somn bun de câteva minute recuperarea va fi durabilă, starea de spirit va fi mai bună, în plus vigilența va fi mărită, deci productivitatea poate fi la cote înalte.

În concluzie, este bine să beneficiem de efectele grozave ale unui pui de somn după-amiaza.

Pentru a avea un somn optim este indicat să dormim într-o lenjerie de pat din materiale naturale, care sunt plăcute la atingere, moi și confortabile, precum cele din bumbac. Țesătura din care este realizată lenjeria de pat are o importanță deosebită pentru somn. Dacă este din fibre naturale – bumbac, mătase, in, bambus – va oferi o stare de bine care va îmbunătăți calitatea somnului.

[image image-id=”50210″ height=”400″ width=”400″ image-title=”somn”]

Cele mai bune sunt lenjeriile de pat din bumbac, din poplin, damasc, bumbac satinat, bumbac percal, etc. Bumbacul este confortabil, moale, perfect pentru produsele recomandate persoanelor cu pielea sensibilă sau mai delicată. Astfel de lenjerii vor satisface toate așteptările în ceea ce privește confortul și originalitatea.

Poziția de dormit poate crește calitatea somnului. Potrivit specialiștilor "persoanele care dorm pe spate este posibil să sforăie mai tare sau să sufere de apnee de somn mai mare comparativ cu persoanele care dorm pe o parte". Somnul pe burtă oferă avantajul că reduce sforăitul, dar nu este chiar relaxant pentru că este posibil ca persoana să țină coloana într-o poziție incorectă, iar gâtul răsucit pe o parte. Treptat având această poziție pot să apară anumite probleme, dureri de gât și de coloană. Cea mai bună poziție de dormit este cea fetală, pe o parte, când se țin genunchii îndoiți, brațele în față, coloana și gâtul într-o poziție comodă, normală.

Pentru un somn de calitate trebuie aleasă perna potrivită, care va susține bine capul și gâtul. Dacă perna este moale și plată este posibil ca mușchii gâtului să fie mai puțin tensionați, gâtul va rămâne în prelungirea coloanei vertebrale. Dacă perna are o anumită densitate va susține mai bine capul, iar dacă perna este foarte voluminoasă va ține capul ridicat. Dacă perna este medie va permite mușchilor gâtului să se relaxeze. Cea mai confortabilă pentru organism este perna ergonomică. O singură pernă pentru confort este suficientă, nu trebuie să ai mai multe perne decât atunci când vrei să stai cu capul mai sus pentru a privi programul de la televizor.

[image image-id=”50211″ height=”400″ width=”400″ image-title=”somn”]

Pilota trebuie să fie ușoară, să țină cald, să nu fie nici prea groasă dar nici prea subțire. În sezonul rece ideal este să ai o pilotă de calitate foarte bună, pentru că astfel și somnul va fi bun și liniștit. Este grozav să te culci într-un pat călduț, dar pilota să nu îți producă un exces de căldură care să te facă să transpiri și să te trezești din somn. Mulți oameni se trezesc noaptea din somn din cauza căldurii, scot un picior afară de sub pilotă și astfel își întrerup somnul (pentru că această mișcare cu piciorul este un proces conștient). Dacă dormi într-o cameră mai friguroasă este bine să ai o pilotă mai groasă, care să te ajute să te simți mai confortabil și să ai un somn bun.

Perioada de la lăsarea serii reprezintă momentul în care fiecare face ceva anume, ce îi place: unii fumează o țigară și savurează un pahar cu vin, alții citesc o carte bună sau văd un film interesant la TV și așa mai departe. Alte activități pentru relaxare la sfârșitul unei zile lungi sunt: obiceiurile care te ajută să intri într-o stare meditativă (poți împleti sau croșeta), lectura preferată, citește poezii sau povești, poți alege un hobby, ascultă puțină muzica, fă exerciții de yoga, meditație, rezolvă un puzzle, fă o baie caldă, ascultă teatru radiofonic, scrie amintiri în jurnal, bea un ceai cald sau o cană de vin fiert și altele.  

Rutinele premergătoare somnului pot influența foarte mult calitatea acestuia. Yoga de exemplu, după o zi obositoare, are efect relaxant și poate îmbunătăți somnul. Există exerciții yoga care sunt eficiente în perioada de dinainte de culcare pentru că au efect relaxant, liniștitor și funcționează pozitiv asupra stării interioare, astfel somnul va fi mai bun și odihnitor. Exercițiile yoga au rolul de a induce o stare de relaxare profundă, de care are nevoie organismul pentru a se recupera.

Cititul înainte de culcare pare a fi un obicei bun, unii ar spune că este mai mult o plăcere și un moment de relaxare. Lectura înainte de culcare este o tradiție de mii de ani. Toate aceste rutine pentru culcare au o influență directă asupra calității vieții noastre, asupra somnului și stării de sănătate.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare