Pandemia de coronavirus a scos, pentru a câta oară?, la iveală, disfuncționalitățile din sistmul sanitar românesc, lipsa materialelor sanitare relevând subfinanțarea cronică a domeniului.
Ca urmare a acestui fapt, o echipă de 20 de medici din cele mai mare unități sanitare naționale a înaintat Ministerului Sănătății un memoriu prin care propune, pentru viitor, apelarea la un set de măsuri care să prevină astfel de situații.
Plecând de la ideea că bisericile de pe teritoriul României obișnuiesc să primească în mod constant milioan și milioane de euro de la administrațiile locale, medicii au propus ca spitalele să treacă în subordinea Patriarhiei iar în funcțiile de manager să fie numiți episcopi, mitropoliți sau protopopi care știu cum să atragă finanțări consistente chiar și în condiții de criză.
De asemenea, medicii din grupul de inițiativă au propus ca, pe acoperișurile spitalelor, odată realizată relocarea instituțională sub pulpana Patriarhiei, să fie instalate niște cruci imense, din metal, pentru ca domnii din Primării, chiar și în lipsa unor demersuri oficiale, să creadă că și acolo sunt biserici și să arunce cu bani în ele.
”În Consiliile Locale sunt atâția idioți care n-au trecut în viața lor pragul unei biserici încât nu știu cum arată decât pe dinafară: sunt niște clădiri cu cruci. Ei bine, așa ceva ar trebui să avem și noi, să vedem: îndrăznește careva de la Primărie să nu aloce fonduri?”, a declarat medicul Sorin Opărescu, liderul grupului de inițativă al medicilor.
Detaliind o serie de alte propuneri de măsuri care să stopeze subfinanțarea sistemului medical, Opărescu a mai precizat următoarele: ”pentru a-i induce în eroare pe consilierii mai puțin idioți, care s-ar putea prinde de șmecherie, pe medici n-o să-i mai îmbrăcăm în halate albe, ci în patrafiruri negre și, în loc de stetoscoape, le vom cer să poarte cădelnițe. De asemenea, vor putea fi aduse în spitale și câteva oseminte de la Institutul Medico-Legal, pe post de moaște, precum și o cutie metalică, pe care însă nu se va scrie ”Cutia milei”, ci ”Cutia mitei”, ca să înțeleagă și pacienții despre ce e vorba și să nu se prefacă, pe urmă, că n-au știut că trebuie să dea șpagă”.