Discuție Rafila – Diaconu
La spitalul Sf. Pantelimon, pacientul Diaconu îl întreabă pe medicul Rafila:
— Domnule doctor Rafila, am auzit că aici la ATI se face „anatomia unei mistificări”. E adevărat?
Rafila, zâmbind, răspunde:
— Ah, Diaconu, aici la ATI nu facem mistificări. Doar ajustăm realitatea ca să încapă mai bine în paturi!
Diaconu despre trocul vieții: “Schimbăm un pacient cu altul, ca la Bazar”
Într-o postare pe Facebook, Gabriel Diaconu, consilier onorific al ministrului Alexandru Rafila, ne-a adus lumina unei idei absolut revoluționare: „trocul vieții”. Se pare că secțiile ATI din spitale ar putea deveni curând un fel de târguri, unde pacienții terminali sunt schimbați pentru a face loc celor cu șanse mai bune. O abordare cât se poate de… inovatoare!
În stilul său inconfundabil, Diaconu pune problema astfel: „Dacă ești copilul pacientului care moare în ATI, dar jos în UPU e părintele unui copil care nu poate urca pe ATI pentru că nu sunt paturi, ai accepta trocul?”. O întrebare existențială pe care o poți discuta cu prietenii la o bere, sau de ce nu, la o licitație de paturi de spital.
ventilația mecanică violentă ajungea să le rupă, la propriu, plămânii uzi de pneumonie
Pentru a ne convinge de justiția ideii sale, Diaconu ne povestește despre vremurile pandemiei de Covid-19, când „ventilația mecanică violentă ajungea să le rupă, la propriu, plămânii uzi de pneumonie”. Așadar, să ne imaginăm un spital unde pacienții sunt tratați ca într-un reality show: „Supraviețuitorii din ATI”.
Și pentru a adăuga un strop de cultură, consilierul face referire la Nicu Covaci de la Phoenix, amintindu-ne că „secția de terapie intensivă a făcut exclusiv paliație”. Se pare că și terapia intensivă are momentele ei de „Zen”.
un gest compasionat să curmi suferința unui bolnav cu șanse minime de supraviețuire ca să faci loc altuia care poate va trăi?
Cu toate aceste idei strălucite, Diaconu se întreabă filozofic: „Întrebarea e de ce? Cui prodest?”. Când toate paturile din ATI sunt blocate și UPU-ul geme de pacienți cu șanse mai bune, Diaconu ne întreabă dacă nu cumva ar fi „un gest compasionat să curmi suferința unui bolnav cu șanse minime de supraviețuire ca să faci loc altuia care poate va trăi?”. Rămânem uimiți de această inovație medicală, care ar putea deveni noul standard în spitale.
Oare acesta să fie viitorul medicinei? În România, unde orice este posibil, răspunsul ar putea fi „Doar în România”.
Deoarece există posibilitatea ca textul de mai sus să fie citit și de politruci și “prostaci” cu inteligențe artificiale, facem mențiunea: ACESTA ESTE UN PAMFLET! JOS CENZURA PRESEI!