AcasăActualitateANALIZĂ DE PRESĂ: Ce au în comun Claudiu Săftoiu...

ANALIZĂ DE PRESĂ: Ce au în comun Claudiu Săftoiu și generalul cu patru stele David Petraeus

 

1. Amanta. Nu aceeași, ci fiecare cu a lui.

2. Numele americănesc al românului și cel latin al americanului.

3. Ambii au condus câte un serviciu de spionaj.

4. Fiecare a demisionat dintr-un motiv rușinos. Unul nu și-a ținut în frâu gura, celălalt bărbăția.

5. Fiecare dintre cei doi bărbați e viguros în felul lui.

6. Amantei lui Patraeus i-a fost călcată casa de către FBI. Claudiu a fost alungat de-acasă de Adriana.

7. Și unul, și celălalt s-au implicat bărbătește în bătălii imposibile.

8. Consoartele ambilor au fost implicate în schimburi de e-mailuri scandaloase.

9. Ambii sunt deștepți, dar parcă generalul Petraeus e mai deștept decât Săftoiu. Iată extrase din CV-urile ambilor. VOI ALEGEȚI.

 

1. Amanta. Nu aceeași, ci fiecare cu a lui

 

Scurt CV al amantei „Paula”

Cu numele de fată  „Paula Kranz”, amanta șefului CIA a fost jucătoare de baschet recunoscută la nivel statal în timpul liceului.

– În 1995 a absolvit Academia Militară de la West Point cu specializarea în geografie politică.

– În 2006 a obținut un master în securitate internațională  la „University of Denver’s Josef Korbel School of International Studies”

– În 2008 a  urmat un nou masterat în administrație publică în cadrul „John F. Kennedy School of Government” din cadrul Universității Harvard.

– Este cercetător asociat în cadrul „Kennedy School’s Center for Public Leadership Fellows”.

– În 2008 a fost admisă la un program de doctorat în cadrul Departamentului de Studii de Război, la  „King’s College London”.

– A activat și în armata SUA o vreme.

– Asemenea Laurei Codruța Kövesi, și Paula Broadley are un grad militar în rezervă, acela de locotenent-colonel, obținut în 2012 (n. r. e drept, nu de la Gabi Oprea, ci de la colegii de arme ai amantului ei).

– A fost director adjunct al „Jebsen Center for Counter-Terrorism Studies” din cadrul „The Fletcher School of Law and Diplomacy” la Universitatea Tufts.

– Ironia sorții face că a lucrat chiar cu „FBI”, cei care i-au distrus relația extraconjugală și au fost „vinovați” de căderea de pe piedestal a eroului ei.

– Nu doar amanta lui Săftoiu a cochetat cu jurnalismul, ci și amanta lui Petraeus. Astfel, Paula Broadley a scris articole pentru New York Times și Boston Globe.

Broadwell se pare că l-a cunoscut pe general în 2006, în timpul unei conferințe la care el a fost vorbitor, ținută la  Harvard, unde ea tocmai absolvise.  Se pare, conform presei americane, că Paula i-ar fi explicat lui David că vrea să aprofundeze domeniul militar, iar el i-ar fi dat tinerei cartea sa de vizită, oferindu-se să o ajute. Paula a început ulterior o lucrare de doctorat, care include un studiu de caz referitor la lidershipul lui Petraeus.

 

Scurt CV al amantei „Cristina”

Nu e ușor să spionezi trecutul unei iubite de șef al spionajului, așa că, la un simplu google, pot spune doar că nu aflăm mai nimic despre Cristina Faighel, a doua femeie care a reușit să pună stăpânire pe destinul lui Claudiu Săftoiu. Dacă în cazul Paulei Broadley wikipedia oferă un minimum de informații, dublat de articole în presa națională din SUA, în cazul „Cristinei” știm, din tabloide, doar că e jurnalistă pe politic la Realitatea TV și că idila s-ar fi consumat de mai mulți ani, fiind activă inclusiv în timpul mandatului lui Claudiu Săftoiu de director la Serviciul de Informații Externe.

Un tabloid autohton titra în 26.07.2011 că Cristina Faighel i-a născut fostului șef al spionilor un băiețel simpatic.

 

2. Numele americănesc al românului și cel latin al americanului

 

Claudiu Săftoiu din Focșani mai răspunde și la un al doilea prenume „Elwis”. Nu știm resorturile care i-au mânat pe părinții vrânceanului să-i lipească această etichetă demnă de Route 66.

 

Americanul pursânge David Petraeus are un nume și prenume cu vizibile conotații latinești. Coincidență, neamul mioritic are rădăcini istorice adânci în imperiul condus cândva (și iar) de Traian.

 

3. Ambii au condus câte un serviciu de spionaj

Claudiu a condus un pic SIE (abrevierea de la Serviciul de Informații Externe), structura informativă care-și apleacă urechea spre străinii care privesc înspre România și trimite cu avionul peste graniță români și alte nații de cetățeni dornici să servească interesele României. Mai pe șleau spus, e ograda românească cu James Bonzi.

 

Generalul cu patru stele Petraeus a condus CIA (abrevierea de la Central Intelligence Agency), cel mai puternic serviciu de spionaj al Planetei. Despre CIA, europarlamentara bărbățoasă Norica Nicolai a spus, fără frică, că ar fi trimis și câteva avioane să aterizeze pe la noi prin țară. Nu s-au găsit încă dovezile, deși The Guardian a promis recompensă jurnaliștilor români care găsesc locul exact unde au zăbovit pasagerii avioanelor CIA. Însă pe Norica ar trebui s-o credem cel puțin dintr-un motiv. Aeroportul Băneasa, una dintre locațiile unde se zvonește că ar fi aterizat avioanele secrete ale CIA, e peste „DN 1” de Institutul de Sericicultură, care a fost însușit fără jenă de la statul român de familia Noricăi Nicolai. Desigur, fiind vorba de o „treabă internă”, pe Norica și ai ei nu s-a obosit să-i spioneze cineva la interesele imobiliare.

 

4. Fiecare a demisionat dintr-un motiv rușinos. Unul nu și-a ținut în frâu gura, celălalt bărbăția

 

Într-o zi zglobie de primăvară, mai exact în 19 martie 2007, șeful spionajului românesc Claudiu Săftoiu, după doar cinci luni de mandat, a fost forțat să demisioneze cu capul plecat, după ce s-a dat de gol printr-o declarație în fața comisiei Voiculescu (n. r. adică în fața întregii țări) cum că SIE deține tehnică proprie necesară interceptărilor convorbirilor telefonice, aspect interzis de lege, singurul serviciu cu atribuții în acest sens fiind SRI. Declarația lui Săftoiu însemna nici mai mult, nici mai puțin că SIE ascultă ilegal telefoanele cetățenilor acestei țări, că doar nu și-a tras aparatură „în dotare” ca să o pună bibelou.

 

La antipod sezonier, într-o zi de toamnă americană, Petraeus a trebuit să plătească birul împovărător al demisiei din fruntea CIA, pentru că s-a iubit cu Paula Broadwell, biografa sa cu 20 de ani mai tânără, care i-a dedicat volumul „All In: The Education of General David Petraeus”. Apropiații generalului au ieșit pe CNN și în alte media influente din SUA, precizând, grijulii, că amorul nebun dintre „el și ea” a început „nu pe front”, ci după, la finalul lui 2011, și s-a sfârșit în vara lui 2012, când „Dave” a aflat că “Paula” se ocupă cu trimisul de e-mailuri arțăgoase (n. r. oficial „de hărțuire”) la adresa unei alte doamne, prietenă veche de familie cu Petraeus, pe numele ei „Kelley…Jill Kelley”… pe care „Paula” o bănuia că-l dorește, la rându-i, pe „Dave”-ul ei. Mailurile fiind anonime, „Jill” a rugat pe un amic al său, angajat al FBI, să verifice care-i treaba. Când FBI a aflat care-i treaba, a avut grijă ca nimeni să nu afle „care-i treaba” până în amiaza zilei alegerilor. Isteți, „el și ea” (Dave și Paula), echivalentul românesc al lui Cătălin și Cătălina, s-au ascuns copilărește. Ca să nu fie prinși că-și trimit scrisorele, iubițeii își făcuseră o căsuță comună de e-mail, în care-și declarau în e-mailuri netrimise niciodată, ci salvate în „drafts”, amorul orb (n. r. mesaje erotice explicite, plus photos cu Mega Pixeli) și băgau degetul pe rând în cutiuța poștală virtuală, ca să soarbă din nectarul iubirii „drafts”.

Conform versiunii oficiale, de-abia în 6 noiembrie 2012 a fost informat superiorul lui Petraeus, Directorul „National Intelligence” James R. Clapper.

Ca și în România, procurorul general al SUA a aflat mult înaintea celorlalți de informația care urma să explodeze, dar a tăcut mâlc în timpul campaniei electorale, spunând că informația era evazivă și neconfirmată. De aventură știa încă din 27 octombrie și congresmenul Eric Cantor, care a aflat în mod haios, în urma unui incident rupt din „teoria conspirației”. Agentul FBI amic cu „Jill”, prietena de familie a lui Petraeus hărțuită de amantă, nefăcând parte din „cybersquad” (echipa de cercetări informatice a FBI), a fost dat la o parte de superiori, după ce le-a adus la cunoștință că a dat de un profil de user care pare a fi al lui Petraeus. Agentul FBI a crezut că șefii săi încearcă să mușamalizeze problema, fiind vorba despre un pește „prea uriaș” pentru a fi prins. Atunci bietul agent FBI a luat problema în propriile mâini și a devenit obsedat de investigația sa clandestină. Într-atât de obsedat, încât a început s-o hărțuiască și el pe hărțuita „Jill”, trimițându-i fotografii cu sine însuși la bustul gol. De teamă să nu fie oprit în investigația lui, agentul FBI l-a contactat pe congresmenul Eric Cantor, care, după ce s-a întâlnit cu agentul, a pus imediat mâna pe telefon și l-a sunat pe șeful FBI, Robert Mueller. Era în data de 31 octombrie 2012. Pe 6 noiembrie, șeful FBI și-a anunțat superiorul, șeful „National Intelligence”, care i-a cerut șefului CIA să-și ia rămas bun de la fotoliul său și să se ducă acasă. În 7 noiembrie a fost trimisă informația către Casa Albă, iar Obama a aflat vestea în 8 noiembrie. Pe 9, cu capul plecat, în totală dezonoare, după ce a fost „făcut de o femeie”, bărbatul cel mai bărbat din armata SUA și-a pus demisia pe biroul lui Obama. De atunci nu s-a mai auzit nimic de el. Doar apropiații lui ies în presă cu declarații de PR pozitiv la adresa ambițiosului Petraeus, spunând ba că „încearcă să vindece rănile produse familiei”, ba că „e păcat ca țara să nu beneficieze în continuare de un astfel de om”.

 

5. Fiecare dintre cei doi bărbați, românul și americanul, are vigoarea lui, deși în moduri diferite

Deși are 60 de anișori, generalul Petraeus e trupeș ca Bruce Lee. Aleargă în fiecare dimineață 20 de kilometri (sau mile? Never mind. Pentru el e tot aia). Vigoarea lui e cunoscută și din incidentele care i-au marcat viața de soldat:

– în 1991 e împușcat accidental în piept cu o  mitralieră de asalt M-16 în timpul unui exercițiu de luptă în condiții reale. Spitalul e nevoit să-i dea bilet de ieșire nărăvașului Petraeus după numai câteva zile de la operație, după ce acesta îi șochează pe toți făcând 50 de flotări fără pauză.

– în 2000 Petraeus a suferit al doilea accident major din carieră. În timpul unei sărituri cu parașuta efectuate în timpul liber, parașuta generalului s-a prăbușit de la înălțime mică, din cauza unei întoarceri bruște, Petraeus rupându-și pelvisul.

– În februarie 2009 Petraeus a fost diagnosticat cu un început de cancer la prostată, dar, după două luni de ședințe de iradiere, tumoarea a dat înapoi. Atunci Petraeus a ieșit cu o declarație amuzantă, punând tumoarea pe seama „deshidratării”. Amantlâcul a dovedit că toate funcțiile generalului funcționează normal.

Claudiu Săftoiu, deși pare că nu are vigoarea vitală a generalului US Army cu patru stele David Petraeus, are, în schimb, avantajul vigorii tinerești, având doar 44 de ani, timp suficient pentru a recupera eventualele decalaje.

 

6. Amantei lui Patraeus i-a fost călcată casa de către FBI. Claudiu a fost alungat de-acasă de Adriana

Podelele casei „Paulei”, biografa generalului Petraeus, au fost smulse marți, 13 noiembrie a.c., de către FBI, după ce documente secrete au fost găsite pe laptopul său de amantă geloasă care voia să țină la distanță posibila competitoare pentru trupeșul mascul din US Army. Beata de iubire „Paula” și bietul său „soț”, ca să nu mai vorbim de copii, au intrat în pământ, ferindu-se să dea ochii cu lumea.

 

Adriana Săftoiu a divorțat, la 43 de ani, de soțul ei cu un an mai mic, după aproape 15 ani de căsătorie, conform presei ușoare (n. r. alte tabloide spun că ar fi 18 ani de căsătorie. Trei ani în plus sau în minus alături de Claudiu contează. Mai ales că a fost vorba despre anii tinereții). Deși declarația pe care soția înșelată a făcut-o la finalul lui 2010 a fost: „Eu şi Claudiu ne-am separat pe cale amiabilă”, în ianuarie 2011 tabloidul de larg consum popular Cancan surprindea un Claudiu Săftoiu fugar de-acasă, fiind pozat de paparazzi cum își căra ultimele lucruri personale din vila conjugală din zona VIP Baneasa și din apartamentul din Giulești Sârbi, sacrificând confortul vârstei mijlocii pentru amorul în stare pură. Conform lui Săftoiu însuși, șeful spionilor s-a mutat într-un apartament de doua camere din cartierul Titan, împreună cu amanta sa, o jurnalistă acreditată pe politic la un post TV de știri, pe numele ei Cristina Faighel. Cancan titra, în 11 ianuarie 2011, că între oamenii de presă e de „notorietate faptul că Faighel și fostul sef al SIE se iubeau încă din 2005. Atunci, supărată pe „spărgătoarea de căsnicii”, Adriana Săftoiu chiar i-ar fi dat o lecţie Cristinei Faighel, călcând-o în picioare la propriu. După episodul cu păruiala, Claudiu și Cristina ar fi continuat să se vadă, însă au fost tot mai prudenţi, ca să nu fie prinși de soția înșelată”.

 

Dacă e să luăm de bune zvonurile gurilor rele, înseamnă că generalul cu patru stele David Petraeus e doar un biet imitator al bărbăției lui Săftoiu și pe deasupra unul pămpălău, fiindcă a fost prins. În timp ce Claudiu iubea cu sârg în paralel și meseria de șef al spionajului românesc, și pe fata cu care-și frauda de zor nevasta, nimeni nu l-a sunat să-i ceară demisia. E drept, e puțin probabil ca amanta lui Săftoiu să fi avut o „altă” pretendentă la bărbatul „ei”, ca să o hărțuiască nițel, femeia hărțuită să se plângă unui amic agent SRI, care agent să fi descoperit că mailurile au legătură cu căsuța de e-mail claudiu.săftoiu68@yahoo.com și, de teamă că Maior i-ar putea „îngropa investigația”, ar fi sunat un deputat (PDL, PSD, PNL, PC, UDMR sau PUNR… alegeți dumneavoastră partidul) aflat cu lingura în mână în fața ciorbei la cantina cu prețuri subvenționate a Casei Poporului, cerându-i o audiență în care să-i arate poze cu Elwis nud. E și mai greu de crezut că deputatul, în loc să-l dea pe Claudiu în gât la presa de partid, l-ar fi sunat imediat pe șeful SRI, Georgică Maior, pasându-i lui castanele fierbinți ale lui Săftoiu, iar Maior, respectând ierarhia, ar fi fugit cu castanele lui Săftoiu (n. r. pozele) în CSAT. E și mai greu de imaginat ce trebuie să fi simțit președintele dacă ar fi fost să fie pus în postura celui obligat să o cheme pe Adriana din biroul ei de la Palat, să o roage să se așeze pe un scaun, să respire adânc și apoi să o roage să recunoască semnele particulare din poza nud a individului ale căror semnalmente seamănă cu ale lui, da, ale lui Claudiu. După aia, firește, ar fi urmat un măcel. Oarbă de furie, Adriana ar fi sărit într-o limuzină a administrației prezidențiale și, arzând benzina contribuabililor fără să-i mai pese de consecințe, ar fi mers la vânătoare de bărbat’su și l-ar fi dat cu capul de pereți, cu pițipoanca TV cu tot. Desigur, a doua zi, smerit, Elvis, ar fi coborât dintr-o ambulanță SMURD, bătând la poarta Cotrocenilor, cu demisia-n băț, să fie primită, „vă rog”, în timp ce echipele SRI, împreună cu întăriri din trupele speciale ale poliției din Constanța, ar fi dat iama în apartamentul comunist din Titan al amantei, desfăcând bucată cu bucată parchetul laminat de „7mm”, „dublu click” și burețelul antifonic de sub el, ca să vadă dacă jurnalista „pe politic” nu cumva a pitit vreun document strict secret. Pentru mai mult mister, SRI-iștii poate chiar ar fi descoperit niște hârtii, însă cu scrisul spălat, din cauza unei inundații mai vechi de la caloriferul vechi de fontă.

 

7. Și unul, și celălalt s-au implicat bărbătește în bătălii imposibile

Fiecare dintre cei doi bărbați de stat este  bântuit de propriile încercări. Claudiu Elwis duce lupta lui personală cu „nemuritorul TVR”, în timp ce Petraeus a coordonat simultan războaiele SUA din 20 de locuri fierbinți de pe singura planetă locuită din sistemul solar:

– în 2003 Petraeus a mărșăluit către Bagdad, purtând bătălii teribile în sudul Bagdadului, în Karbala, Hilla și Najaf.

– În orașul Mosul din Irak, care numără aproape 2 milioane de suflete, Petraeus și militarii din subordinea sa, pe lângă operațiunile tipice de contrainsurgență, au pus bazele unei forțe locale de securitate, au pregătit orașul pentru alegeri locale libere în numai câteva săptămâni de la sosire și au supervizat un program de reconstrucție a clădirilor și infrastructurii publice. În total, în timpul șederii în Irak, Petraeus a lansat 4.500 de proiecte de reconstrucție (n. r. Întocmai ca Petraeus în Irak, Săftoiu la TVR, pe Calea Dorobanților, se luptă nu cu 4.500 de proiecte de infrastructură, ci cu 3.500 de angajați furioși, pe care se pregătește să-i ia la puricat, ca să aleagă grâul de neghină).  Spre deosebire de Săftoiu, care atacă „problema TVR” în premieră absolută, Petraeus nu a fost câtuși de puțin original în proiectele sale de reconstrucție a Irakului. Asta din simplul motiv că s-a plagiat pe sine însuși (în anii anteriori demarase procese de reconstrucție în Bosnia și Haiti).

– Văzându-i zelul constructiv, irakienii l-au pricopsit pe Petraeus cu porecla “Regele David”, fără să intuiască, că asemeni personajului istoric și Biblic “Regele David”, câțiva ani mai târziu, va fi ispitit de o Bat-Șeba contemporană, într-un moment de relaxare departe de front, în “fotoliul” de șef al CIA.

– În 2004, Newsweek declară că „toată lumea e conștientă că nicio forță nu a lucrat cu mai multă putere pentru a câștiga inimile și mințile irakienilor ca divizia 101 condusă de Petraeus”.

– Unul dintre proiectele majore ale lui Petraeus în Irak au fost reconstrucția și inaugurarea Universității din Mosul.

– Întocmai ca baronii locali, miniștrii și șefii autorităților statului din România, care folosesc discreționar fondurile acestei țărișoare, lui Petraeus i s-a dat mână liberă să cheltuiască după cum „vrea mușchii lui” miliarde din bugetul de apărare al SUA. În acest context Petraeus a rostit celebra frază „Banii reprezintă muniție”, care ulterior a devenit atât de uzitată în planurile militare ale Americii, încât a ajuns să fie încorporată în „Manualul de Câmp pentru Contrainsurgență al Armatei SUA”, manual a cărui elaborare a fost supervizată de Petraeus.

– La finalul misiunii lui Petraeus în Irak, acesta reușise să pregătească 100.000 de trupe speciale ale forțelor irakiene și să le echipeze cu sute de mii de arme și veste antiglonț. Aceasta a fost considerată cea mai mare operațiune de înarmare, cheltuindu-se 11 miliarde de dolari.

– în 23 iunie 2010, președintele Obama a anunțat că îl numește pe Petraeus în locul generalului Stanley A. McChrystal (trecut pe linie moartă în urma unor declarații negative la adresa lui Obama în Rolling Stones Magazine) la comanda forțelor SUA din Afganistan. Această poziție a reprezentat un pas înapoi în carieră pentru Petraeus, însă Obama a îmbrăcat vestea într-un ambalaj frumos: „E omul potrivit pentru acest post”.

– Pe 1 august 2010, Petraeus a emis o directivă tactică, prin care se urmărea reducerea la maximum a numărului de victime colaterale din rândul civililor și a elaborat strategii de reconstruire a Afganistanului.

– În martie 2011, Petraeus a făcut un gest rar, cerându-și iertare guvernului și poporului afgan, după ce un proiectil al unui elicopter NATO a ucis nouă băieți afgani și a rănit alți 10. Ulterior, iar a luat o super-medalie.

 

8. Consoartele ambilor au fost implicate în schimburi de e-mailuri scandaloase

În cazul șefului CIA amanta a fost cea care-și amenința pe mail posibila rivală (probabil, din gelozie). În cazul lui Claudiu e vorba chiar de nevasta Adriana, despre care legenda spune că, din plictis, bârfea online de pe dealul Cotrocenilor cu interlocutorul Vasilică B., iar tema discuțiilor ar fi fost, spun gurile rele, obiceiurile de palat ale lui Traian cu Madame (Sa dame).

 

9. Ambii sunt deștepți, dar parcă generalul Petraeus e mai deștept decât Săftoiu. Iată extrase din CV-urile ambilor. VOI ALEGEȚI.

 

 

CV Claudiu Elwis Săftoiu

– „A fost născut” de mama lui în data de 11 octombrie 1968 în orașul Focșani (județul Vrancea) și ulterior nașterii a fost botezat cu prenumele pe care-l poartă

– 1994 – absolvă cursurile Facultății de Litere, secția română-franceză, din cadrul Universității din București

– 1994 – se angajează jurnalist la Radio Pro-FM

– 1995-1997 – devine șef al Departamentului știri la Radio Total

– 1997-1999 se angajează jurnalist, redactor-șef adjunct, șef al Departamentului Politic la „Evenimentul zilei”

– 1999-2000 – schimbă iar locul de muncă, devenind jurnalist la revista lunară „Privirea”

– 2000- 2001 – urmează cursurile de Master în Resursele Umane și Comunicare din cadrul Facultății de Jurnalism.

– 2000-2002 – ocupă fotoliul de șef al Departamentului Politic la revista „Plai cu Boi”

– 2003 – publică lucrarea „Jurnalism Politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Ed. Trei, București) – primul manual despre relația politică- mass-media.

–  2004 – coordonează campania electorală de succes a pe atunci liberalului Gheorghe Ștefan Pinalti, care a câștigat atunci primul mandat de primar al municipiului Piatra-Neamț

– în 15 decembrie 2004 e numit consilier prezidențial pe probleme de politică internă,

– în 4 octombrie 2006 e votat de către Parlament în fruntea Serviciului de Informații Externe, echivalentul românesc al CIA

– în 2005 absolvă „Programul Executiv pentru decidenții politici” la Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, Germania

– în 2006 absolvă Seminarul „Serviciile de informații și democrația” urmat la Școala Postuniversitară a Forțelor Navale a SUA din București, Centrul pentru Relațiile Civile și Militare

– în 2006 absolvă „Programul de Securitate la Marea Neagră” la Universitatea Harvard, Școala de guvernare John F. Kennedy, Boston, SUA (n. r. UIMITOR! Săftoiu a studiat la aceeași școală cu amanta lui David Petraeus. E posibil ca pașii să li se fi intersectat în drum spre cantină sau spălătorie. Nuuu! Nu fiți mârlani! Prin minte vă trec gânduri prostești. Eu nu cred că Paula a fost și amanta lui Elwis).

– în 2006 absolvă și un curs la Școala Postuniversitară a Forțelor Navale a SUA din Monterey (SUA) – Centrul pentru Relațiile Civile și Militare

– în 2007, după 5 luni de mandat ca șef al spionilor români, e înlocuit la șefia SIE cu tânărul speranț Mihai-Răzvan Unguentu.

– După plecarea sa din fruntea SIE, Claudiu Săftoiu și-a continuat activitatea de jurnalist, publicând editoriale în cotidianul Jurnalul național. În data de 26 iunie 2012, Săftoiu a fost ales ca membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune din partea PNL cu 10 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” și o abținere.

– De când s-a cocoțat pe TVR, dă din bici ca un voinic.

 

CV David Petraeus

– „S-a născut singur” în 7 noiembrie 1952, în Cornwall, New York. Petraeus e adulat ca fiind un mutant între inteligență, agilitate fizică și curaj războinic. De fapt. el nu e decât rodul previzibil al iubirii dintre „o bibliotecară”, Miriam, și „un căpitan de marină olandez”, cu nume de gladiator: Sixtus Petraeus.

– În 1974 a absolvit cu titulatura de „cadet distins” între primii 5% cursurile Academiei Militare de la West Point.

– La două luni după absolvire, Petraeus a făcut dovada bărbăției lui, câștigând prima bătălie majoră, care i-a ajutat fulminanta ascensiune ulterioară. Mai exact, s-a măritat cu drăgălașa Holly Knowlton, fiica generalului William A. Knowlton, superintendentul de la West Point.

– În 1981, Petraeus a devenit adjunct al generalului care conducea a 24-a divizie mecanizată a infanteriei SUA.

– Între 1982 și 1983 urmează cursurile Colegiului de Generali și Comandă de la  Fort Leavenworth, Kansas. La absolvire i se acordă premiul „General George C. Marshall Award”, fiind declarat cel mai bun absolvent al colegiului.

– Între 1983 şi 1985 studiază la Princeton (spre deosebire de Claudiu Săftoiu, care două decenii mai târziu vizitează, pe fugă, Harvardul).

– Între 1985 şi 1987 revine la West Point, ca profesor, și-și obține și un doctorat (n. r. în engleză Ph.D.)

– În paralel urcă treptele profesionale, devenind asistentul generalului John Galvin, Comandantul Suprem al forțelor aliate din Europa.

– În 1995 e trimis în misiune cu trupele ONU din Haiti ca Șef al Operațiunilor.

– Între 1995 şi 1997 a servit în Brigada 1, Divizia a 82-a aeropurtată, concentrându-se pe regimentul 504 Parașutism-Infanterie. Antrenamentele pe care le făceau soldații sub comanda lui Petraeus l-au impresionat pe celebrul nuvelist Tom Clancy, care le-a spus povestea în cartea „Airborne”. (n. r. ATENȚIE! Nu există indicii că între Petraeus și scriitor s-ar fi consumat vreo idilă. Această apucătură urma să o capete de-abia 15 ani mai târziu, cu o femeie, nicidecum cu un domn.)

– În 1999 a ajuns general de brigadă și apoi comandant general al diviziei a 82-a, fiind trimis în Kuweit, în cadrul operațiunii „Desert Storm” (Furtună în Deșert).

– În 2001 ajunge maior-general.

– Între 2001 și 2002, ca general de brigadă, Petraeus a petrecut 10 luni în Bosnia și Herţegovina în cadrul trupelor NATO.

– După atacurile de la 11 septembrie 2001, a ajuns comandant adjunct al „U. S. Joint Interagency Counter-Terrorism Task Force” în Bosnia

– În 2003, Petraeus participă pentru prima oară la o bătălie reală, în calitate de comandant al „101st Airborne Division” în timpul marșului către Bagdad. În acel an, divizia lui a participat la luptele sângeroase purtate în sudul Bagdadului, în Karbala, Hilla și Najaf.

– În 2004 a fost promovat locotenent-general.

– Întocmai precum Claudiu Săftoiu, care a scris în „Plai cu Boi”, în septembrie 2004 (mult după Claudiu) și Petraeus s-a apucat de scris, publicând un articol în The Washington Post, în care a descris progresul tangibil făcut de americani în construirea de la zero a forțelor de securitate irakiene, în ciuda dificultăților. Printre provocări Petraeus a menționat și lupta cu acuzațiile de corupție, în procesul de reconstrucție a Irakului.

– În 2007, în sfârșit, Petraeus ajunge general plin. (Cred că „generalul UNPR” Gabi Oprea ar fi înnebunit doar așteptând toți acești ani ca să pună mâna pe gradul de general. Bine că nu a trecut prin încercările lui Petraeus, deși Oprea i-a declarat subsemnatului în urmă cu patru ani că îi place să alerge în pas voios în fiecare dimineață fie pe malul Herăstrăului, fie în zona stadionului FC Național. Asta, probabil, în funcție de casa în care alegea să doarmă în acea noapte.)

– În ianuarie 2007 George Bush îl pune pe Petraeus la comanda trupelor americane în Irak.

– Pe 23 aprilie 2008, Secretarul Apărării Robert Gates a anunțat public că președintele Americii, George Bush, l-a propus pe generalul Petraeus la comanda „U. S. Central Command (USCENTCOM)”, din Tampa, Florida, fiind responsabil de coordonarea activităților militare ale SUA în 20 țări, din Egipt până în Pakistan și Irak.

– Spre deosebire de Claudiu Săftoiu, care l-a mușcat de fund în mod constant pe fostul său șef Traian Băsescu în ultimii ani (îndeobște la Antene), generalul Petraeus, într-un interviu acordat Newsweek în 2009, a declarat că sprijină viziunea lui Obama pentru Afganistan.

– Luând-o pe urmele lui Claudiu, dar cu trei ani mai târziu, tot într-o zi de primăvară, în 16 martie 2010, generalul Petraeus a depus mărturie în fața Comisiei de resort din Senatul American, unde, în loc să „dea din casă, ca Săftoiu”, i-a luminat un pic pe congresmeni, declarând că veșnicul conflict israeliano-palestinian reprezintă o provocare majoră pentru interesele SUA în regiune (n. r. lucru la fel de valabil și azi), deoarece intensifică sentimentele antiamericane în regiune, urmare a percepției în țările arabe că „americanii favorizează Israelul”.

– În martie 2010 au apărut zvonuri că Petraeus urmează să candideze pentru fotoliul de la Casa Albă. Acest lucru se petrecea cu nouă luni înainte ca în presa tabloidă din România să apară zvonuri că Adriana divorțează de Claudiu. Petraeus a infirmat zvonurile că ar aspira la biroul oval al lui Obama, în timp ce Adriana Săftoiu a confirmat, în 26 noiembrie 2010, pentru Libertatea, că DA, s-a separat oficial de Claudiu. Ulterior au divorțat.

– În 23 iunie 2010 Președintele Obama a anunțat că îl numește pe Petraeus în locul generalului Stanley A. McChrystal la conducerea operațiunilor din Afganistan.

– Pe 28 aprilie 2011, Barack Obama îl nominalizează pe Petraeus ca director al CIA. Acesta depune jurământul la Casa Albă pe 6 septembrie 2011 (n. r. Generalul cu patru stele David Petraeus a călcat cu o întârziere de cinci ani pe urmele lui Claudiu Elwis Săftoiu, care, mult mai agil în carieră, a sărit țop! în fruntea SIE, direct de la Cotroceni, după meritul de a-l fi ajutat să se cocoațe pe fotoliul de primar la Piatra-Neamț pe lăutarul Pinalti, tată de „fecior deștept” din energie, via off-shore cipriot). Nu știm cum a fost dl Săftoiu la SIE, dar despre Petraeus la CIA, subalternii declarau că era un „terorist” care le cerea oamenilor săi să refacă munca și procedurile, ori de câte ori constata breșe și imperfecțiuni.

 

– În ciuda muncii susținute în fruntea CIA, în octombrie 2012 au apărut voci critice la adresa lui Petraeus privind scăparea spionajului american, care a făcut posibil atacul din Benghazi, Libia, soldat cu patru morți, între care și ambasadorul în Libia. Asta cu atât mai mult cu cât, dintre cele 30 de persoane evacuate din ambasadă, 23 erau membri ai CIA. Mai mult, ulterior biografa lui Petraeus (care posterior se va dovedi a fi amanta), declara public (la acea vreme nu foarte luată în seamă) că atacul terorist a vizat, de fapt, o aripă a ambasadei care era un centru de detenție al CIA, pentru a ajuta prizonierii să scape.

 

– Ca pe orice mascul invincibil rupt din „Top Gun”, pe care nici gloanțele, nici războaiele și nici președintele SUA nu l-au înfrânt, marea bătălie dusă cu farmecele muierești, cum s-ar zice pe la noi, l-a pierdut pe „Petruț”. Bărbatul s-a iubit cu Paula Broadwell, biografa sa cu 20 de ani mai tânără.

– Petraeus are 59 de medalii și distincții naționale și internaționale, în 2007 a fost ales de revista Time printre cei mai importanți 100 de lideri ai lumii și unul dintre cei 4 nominalizați la titlul de „Omul anului”. Un studiu sociologic din 2008, comandat de Foreign Policy, l-a plasat pe Petraeus printre cei mai importanți 100 de intelectuali persoane publice din întreaga lume. Der Spiegel l-a numit „Cel mai respectat soldat al Americii”. La finalul lui 2008 Newsweek l-a plasat pe poziția a 16-a între cei mai puternici oameni ai planetei. La începutul lui ianuarie 2012 Petraeus a fost numit unul dintre „cei 50 mai puternici oameni din Washington” de către GQ magazine (n. r. a nu se confunda cu Q Magazine powered by Floriana Jucan, o altă amantă, de data asta de ambasador elvețian).

– Petraeus era atât de important, încât în corespondența expediată din buncărul lui Osama bin Laden și capturată de americani și dată publicității în mai 2010 apar menționate ca ținte „de dorit” două nume: Barrack Obama și David Petraeus.

– Petraeus are și 19 cărți publicate în calitate de autor sau coautor și e studiat ca material didactic de către ofițerii în devenire ai super-armatei SUA. În ciuda realizărilor sale, cele 19 titluri nu reprezintă decât o firimitură din opera profesională a lui Claudiu, care, conform CV-ului, a realizat peste 150 de talk show-uri la radio (cu personalități politice) în perioada 1994-1997, fiind de asemenea și autor a peste 500 de articole în presă, „cerneala” penelului său regăsindu-se din plin în „Plai cu Boi”-ul românesc.

 

P. S. Întotdeauna există un P. S. util sau inutil. Până și morții au parte de el, pe cruce, când cei dragi țin musai să scrijelească ei ceva de suflet, de parcă așa duhul ar urma să lunece mai lin spre cer. Să revin la P. S. Știți ce nu are Claudiu Săftoiu și are Petraeus? „O biografie”. Știți ce nu mai are Generalul cu patru stele David Petraeus, dar Săftoiul nostru da? „Amanta”.

 

 

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare